5 redenen waarom zelf kamerplanten kweken goed is voor het milieu.

Kamerplanten kweken goed voor het milieu

We worden vandaag de dag meer en meer geconfronteerd met de global warming crisis en allerlei dingen in het kader van duurzaamheid voor mens, dier en de aarde. Tal van onderwerpen waar je oneindig over na kan blijven denken. 

Velen vragen zich af wat je als individu nou kunt bijdragen aan al deze dilemma op grote schaal. Wat kan je hier als mini persoontje nou aan bijdragen en maakt dit wel verschil? Dit verschil zal in het grotere geheel nog niet heel veel zoden aan de dijk zetten, maar het maakt wél een verschil. In deze blog ‘5 redenen waarom zelf kamerplanten kweken goed is voor het milieu’.

1- Beperking CO2 uitstoot

Door zelf planten te kweken bespaar je op verpakkingsmateriaal en transport, daardoor beperk je vervolgens de CO2 uitstoot. Überhaupt draag je hieraan bij door als je dingen besteld of met de auto gaat ophalen, zoveel mogelijk in één keer te bestellen of op te halen. Zo scheelt het dan al snel een ritje met de auto of als iedereen dit zou doen wellicht een vrachtvliegtuig minder doordat de vraag naar import lager wordt.

2- Meer rust voor het regenwoud

Gelukkig gaan steeds meer mensen overstag voor het stekken van planten of het kweken van planten uit een zaadje, maar de meesten kopen nog steeds hun planten bij tuincentra. Sommige planten worden speciaal gekweekt om verkocht te worden in tuincentra en dergelijke, maar van origine komen deze planten uit het regenwoud. De regenwouden staan erg onder druk en worden behoorlijk uitgeput, dus het zou nog beter zijn je eigen planten te kweken en die in het tuincentrum te laten staan.

Zaailingen schreef dit erover, wat ook wel stof tot nadenken is:

‘’Als ik me dat bedenk, krijg ik ineens een beeld voor me van de stukken koraalrif die vernietigd worden omdat wij zo graag Nemo’s en Dory’s in ons aquarium willen. Worden er ook hele ecosystemen vernietigd om mijn plantje uit het regenwoud te kunnen ontvoeren? Of worden de planten in Nederlandse kassen gekweekt? En hoe duurzaam is dat dan?’

3- Controle over bestrijdingsmiddelen, etc.

Met betrekking tot de planten die in de winkel te koop zijn, is het voor ons consumenten onduidelijk hoe deze gekweekt zijn, wat voor soort bestrijdingsmiddelen er gebruikt zijn en wat er met het afval wat erbij kwam kijken gebeurd is. Om zo nog maar niet te spreken over de invloed van bestrijdingsmiddelen op het milieu. 

Op deze manier heb je geen idee over de omstandigheden waarin en waarmee je nieuwe aanwinst gekweekt is. Als je zelf je kamerplanten kweekt, dan heb hier veel meer zicht op. Het wordt vaak onderschat hoe veel invloed het kweken van planten of groentes op grote school heeft op de ecosystemen van andere planten, insecten en onder de streep op onze aarde.

4- Vermindering uitstoot broeikasgassen

Kassen, waarin planten gekweekt worden, moeten dag en nacht warm worden gehouden, en sommige planten moeten zelfs dag en nacht licht hebben. Dit kost veel energie. De Nederlandse tuinbouw gebruikt ongeveer tien procent van het totale Nederlandse aardgasverbruik Daar komt nog eens bij dat bij het gebruik van aardgas broeikasgassen vrijkomen. Die broeikasgassen zijn verantwoordelijk voor het versterken van het zogeheten broeikaseffect.

5- Beperking plastic

Gekochte planten zijn veelal goed verpakt met plastic. Door zelf je kamerplanten te kweken, beperk je dus hoeveel plastic er het huis in komt en vervolgens weer in de vuilnisbak belandt, wat zijn steentje weer bijdraagt aan het klimaat.

‘’ Planten groeien gewoon door, wat er ook gebeurt. Het leven gaat verder en zo de groei van planten ook. Best iets helpends om zo bij stil te staan toch?’’

Genoeg redenen waarom zelf kamerplanten kweken goed is voor het milieu.

Naast deze redenen die hun weerslag hebben op het milieu, zijn er ook vooral redenen die het gewoon persoonlijk een beter idee maken om planten zelf te kweken. Bijvoorbeeld om tot rust te komen. Het onderhouden van de planten die je aan het kweken bent is goede tijdsbesteding, -afleiding, hoe je het ook wilt zien. 

Na een drukke week kan dit je helpen om tot rust te komen. Ook is het iets heel mindfuls om te doen. Planten groeien gewoon door, wat er ook gebeurt. Het leven gaat verder en zo de groei van planten ook. Best iets helpends om zo bij stil te staan toch?

Kortom, er zijn tal van redenen die ondersteunen waarom planten kweken goed is voor het milieu, maar óók in het dagelijks leven. Het Urbanhuis staat helemaal achter deze gedachte en is dus een plek waar je zaden aan kan schaffen. Dat zorgt dus voor een autoritje naar het tuincentrum minder. Heb je al gekeken of er iets leuks voor je tussen zit bij Het Urbanhuis?

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide