Beste luchtvochtigheid in huis voor planten

Luchtbevochtiger het Urbanhuis

Waar is luchtvochtigheid goed voor?

Naast dat een goed niveau van luchtvochtigheid voor onszelf voor een prettiger, fijner en gezonder leefklimaat voor onszelf zorgt is dit ook een belangrijk dingetje voor planten. In deze blog zal ik je meer vertellen over de beste luchtvochtigheid in huis voor planten. Lees je mee?

Zoals je ondertussen vast weet zijn onze groene vriendjes echte wereldreizigers. De één komt uit het oerwoud, de ander uit de bergen, de ander uit een kurkdroog gebied. De flora en fauna op de wereld is super divers, waarbij elk klimaat of elke omgeving ook weer een totaal andere luchtvochtigheid heeft. Je kunt je hierbij vast voorstellen dat dit ook invloed heeft op de groei van de kamerplanten in ons huis die van origine van een andere bestemming afkomstig zijn.

‘’Bruine randjes en droge puntjes aan de bladeren van een plant, een verdrietig, slap hangende plant. De zojuist beschreven symptomen duiden vaak op een verminderde luchtvochtigheid in huis.’’

Kwaaltjes door een verminderde luchtvochtigheid

Bruine randjes en droge puntjes aan de bladeren van een plant, een verdrietig, slap hangende plant. De zojuist beschreven symptomen duiden vaak op een verminderde luchtvochtigheid in huis, althans eentje die te laag voor je planten is. Maar wat is luchtvochtigheid nou precies?

Wat houdt luchtvochtigheid in?

Het gaat hier om de hoeveelheid vocht die de lucht bevat. Beste luchtvochtigheid in huis, is rond de 50 à 60%. In de winter gaat de luchtvochtigheid in huis vaak omlaag, bijvoorbeeld als de verwarming veel aan staat en er dus meer vocht in de lucht verdampt. In de winter is een verminderde luchtvochtigheid in huis ook te merken aan dat je zelf in huis een droge neus of pijnlijke keel hebt.

Hoe meet je de luchtvochtigheid?

De luchtvochtigheid in huis kun je meten met een hygrometer.  Zie bijvoorbeeld deze hygrometer die eveneens de temperatuur in huis aan geeft. Als je geen hygrometer in huis hebt kunnen de beschreven kenmerken dus duiden op een verminderde luchtvochtigheid in huis.

Waarom is luchtvochtigheid essentieel voor planten?

Doordat de bladeren van sommige planten juist meer vocht verdampen bij een verminderde luchtvochtigheid, kunnen de wortels van planten bij deze omstandigheden niet snel genoeg vocht verspreiden, waardoor de bladeren kunnen uitdrogen. Dit resulteert vervolgens in droge, bruine randen langs de bladeren  of slappe of juist krullende bladeren. 

‘’Je pakt een verminderde luchtvochtigheid in huis aan door een luchtbevochtiger neer te zetten.’’

En nu? Hoe zorg ik voor een hogere luchtvochtigheid in huis?

Je pakt een verminderde luchtvochtigheid in huis aan door een luchtbevochtiger neer te zetten. Er zijn tal van soorten en merken luchtbevochtigers. Ook vanwege gezondheidsredenen zijn er steeds meer mensen die er eentje in huis hebben staan. In deze blog van Mama Botanica lees je uitvoeriger waarom een goede luchtvochtigheid zo essentieel is voor planten én worden er verschillende luchtbevochtigers besproken.

Tips met óf zonder luchtbevochtiger:

  • Besproei je planten om de paar dagen met water, dit verbetert de luchtvochtigheid voor je plant.
  • Geef je planten liever vaker kleine beetjes water, in plaats van één keer een hele plens.

Nu je meer weet over de luchtvochtigheid in huis voor planten, ben je enthousiast geworden om nieuwe planten de beste omstandigheden te bieden? Bij Het Urbanhuis ben je aan het goede adres om kamerplanten vanaf zaadje tot plant te laten groeien.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide