Jeroen en Marieke

11 september 2021

Wat fijn dat je er was bij de speciale dag van Jeroen en Marieke.

Als aandenken aan deze bijzondere dag heb je een kaartje met zaden meegenomen naar huis. 

Deze zaden kan jij laten ontkiemen tot plant, zo hou je voor altijd een tastbare herinnering aan de dag dat Jeroen en Marieke hun liefde vierde. 

Bruiloft Jeroen en Marieke

Hoe kan ik de zaden laten ontkiemen

Allereerst een tip over het bewaren!

Het kan zijn wanneer je de kamerplantzaden hebt ontvangen, je deze niet direct kan óf wil zaaien. Bewaar de kamerplantzaden dan op een droge, donkere en koele plek. Het liefst op een temperatuur van rond de 12 graden Celcius. De zaden kunnen ook in een afgesloten container in de koelkast bewaard worden. Als je dit doet, kan je de kamerplantzaden langer bewaren en blijven ze langer goed. 

Het Urbanhuis raadt het niet aan om de kamerplantzaden maanden te bewaren. Wij zorgen er namelijk voor dat je verse kamerplantzaden ontvangt. Wanneer je ze langer dan een maand bewaart is de kans aanwezig dat de ontkiemingskracht van de kamerplantzaden afneemt. 

Wist je dat je de kamerplantzaden het hele jaar door kan zaaien én opkweken? Dit is onafhankelijk van het seizoen.

kamerplantzaden Coffea Arabica het Urbanhuis
Coffea Arabica zaden

Je hebt de Coffea Arabica zaden ontvangen als bedankje voor je aanwezigheid bij de bruiloft van Jeroen en Marieke. De zaden die je hebt ontvangen zijn de Coffea Arabica zaden. De Coffea Arabica wordt ook wel het koffieplantje genoemd. 

Voordat we de Coffea Arabica kunnen zaaien hebben we een aantal dingen nodig.

Dit zijn:

  • Coffea Arabica kamerplantzaden
  • Zaai- en stekgrond (beschikbaar bij iedere tuinwinkel)
  • Plastic of metalen potjes. Het liefst een potje voor ieder kamerplant zaadje die je wil planten.
  • Iets om de potjes af te dekken. (Bijv. onze duurzame afdekhoekjes of glas)
  • Een warm plekje in huis (22 graden Celsius is perfect)

De zaden klaar maken om te zaaien

Laat de kamerplantzaden zo’n 24-48 uur in lauwwarm water weken. 

Nadat de Coffea Arabica kamerplantzaden lang genoeg in het water hebben geweekt kunnen we beginnen met de potjes klaarmaken. 

Vul de potjes met zaai -stekgrond en leg de kamerplantzaden hier op met de platte kant naar beneden. Leg nog een dun laagje (ongeveer 1 cm) van de zaai – stekgrond over de kamerplantzaden heen. 

Maak de grond vochtig en dek de potjes af.

Let love grow

De Coffea Arabica heeft een vrij warme (22 graden Celcius) en lichte plek nodig om te ontkiemen. De beste tip die ik je kan meegeven is om de Coffea Arabica zaden op de warmste plek in jouw huis neer te zetten. Warmte is voor de ontkieming belangrijker dan licht. 

In de zomer doe je er goed aan om het potje met kamerplantzaden op de vensterbank te zetten waar het potje het meeste zonlichten dus warmte ontvangt.

Door de warmte en de juiste manier van afdekken met de duurzame afdekhoesjes, creëer je jouw eigen kweekkasje. 

Na het zaaien van de feestzaadjes

Het enige wat je nu nog hoeft te doen is te wachten en natuurlijk veel liefde aan je kamerplantjes geven. Het is beter om het afdekhoesje zo veel mogelijk op het potje te laten zitten. Je kan zien dat de grond droog is als er geen condens aan de binnenkant van het afdekhoesje zichtbaar is. Als dit het geval is, maak dan de potgrond nogmaals vochtig en dek het gewoon weer af. 

In principe kan jouw zelf gecreëerde kweekkasje zonder verdere hulp het kamerplantzaadje laten ontkiemen. Het ontkiemen van de Coffea Arabica kan 1 tot 3 maanden duren. Spannend!

Mijn feestzaadjes zijn ontkiemd, wat nu?

Yes, het is je gelukt! Jouw kamerplantzaden zijn ontkiemd, goed gedaan. 

Maar wat nu? Hoe pak je het aan zodat jouw juist ontkiemde kamerplant niet gelijk sterft wanneer hij uit zijn vertrouwde kweekkasje komt. 

Wanneer het ontkiemde kamerplantje het afdekhoesje aanraakt, haal dan het afdekhoesje eraf. Laat het kamerplantje dan nog zo’n 5 cm groeien zodat hij wat steviger en sterker is. Wanneer het kamerplantje tussen de 5 en 10 cm is kan je hem voorzichtig uit jouw kweekpotje halen en ompotten naar een grotere pot. Als je meer zaden in het kweekpotje hebt kan je deze weer afdekken zodat de overige kamerplantzaden nog een kans hebben tot ontkiemen. 

Het nieuwe kamerplantje zal moeten wennen aan de nieuwe wereld. Zorg dus dat je een goede standplaats voor de kamerplant vindt.

Voor een Coffea Arabica is de juiste standplaats een lichte plek. Maar let op, de Coffea Arabica kan niet tegen direct zonlicht omdat zijn bladeren dan zullen verbranden. Het beste is een plek bij het raam maar niet met direct zonlicht. Wanneer de Coffea Arabica te donker staat zal hij geen nieuwe bladeren aanmaken en kan hij zijn bladeren laten vallen. 

De Coffea Arabica verbruikt redelijk wat water in het voorjaar en de zomer. Zorg ervoor dat de potgrond vochtig blijft, dan is de Coffea Arabica al happy. 

Hoeveel water de Coffea Arabica precies nodig heeft ligt ook aan de grootte van de Coffea Arabica. Zie je dat de potgrond na twee dagen alweer droog is, geef dan iets meer water. Bekijk goed wat hij nodig heeft, na een tijdje zal je doorhebben wat de Coffea Arabica nodig heeft. 

Kamerplantzaden zaaien het Urbanhuis

Veel kweekplezier ennnn

LET LOVE GROW

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide