Caladiums planten, hoe doe je dat?

Dit keer staat de Caladium als kamerplant centraal. Cala-wat? Caladium.

Dat klinkt best exotisch hè? Zit jij nu instemmend te knikken, dan heb je ook gelijk. Caladiums zijn tropische planten die van origine uit Midden- en Zuid-Amerika komen. Ze groeien hier in de oerwouden, met name in de Amazone en in Brazilië. Caladiums planten? In de oerwouden gaat dit vanzelf.

De bladeren hebben werkelijk waar de prachtigste kleuren en patronen en ze komen van hart- tot pijlvormig voor. Deze blikvanger is absoluut een aanwinst voor je collectie! Zie hier 66 van de mooiste Caladiums.

Caladium Aaron het Urbanhuis
Volgroeide Caladium 'Aaron'
Caladium Florida Moonlight het Urbanhuis
Volgroeide Caladium "Florida Moonlight'

Allemaal leuk en aardig, maar wil je nu zelf Caladiums planten? En weet je niet waar je ze kan kopen? Dit kan bij het Urbanhuis natuurlijk! Bij Het Urbanhuis scoor je ze hier.

Tijd voor het volgende. Caladiums planten hoe doe je dat? Dat ga ik je nu vertellen, lees je mee?

Hoe plant je een Caladium?

Allereerst is het essentieel een passende maat van een pot te kiezen die past bij de Caladium.

Voor het beste resultaat kies je een pot waarin de knol lekker de ruimte heeft, bijvoorbeeld een pot met een doorsnede van 15 centimeter.  Let er op dat je voordat je de knol in de grond zet checkt of de knol goed stevig aanvoelt.

Zo niet, dan zou het kunnen dat de knol rot is of iets dergelijks wat de groei van de Caladium beïnvloedt. Je hoeft de knol niet in speciale grond te zetten en ook geen grond uit de Amazone zien te bemachtigen. Normale potgrond is voldoende om een Caladium in te groeien.

Caladium knollen het Urbanhuis
Caladium knollen

De beste omstandigheden voor deze plant

De Caladium zal niet ontkennen dat hij ervan houdt verwend te worden. Ondanks dat dit namelijk een erg sterke plant is, is het er wel eentje die wat eisen heeft. Te noemen:

  • Luchtvochtigheid

De Caladium is een plant die veel vocht verdampt. Bij iets te weinig naar zijn zin, kan hij al snel bruine randjes op de bladeren krijgen. De bladeren regelmatig besproeien met wat water is iets, wat dan erg gewaardeerd wordt door je Caladium. Voor meer informatie over luchtbevochtigers voor jouw planten, neem een kijkje hier.

  • Brandgevaar

Hoe mooi deze bladeren ook mogen schitteren, de bladeren zijn erg gevoelig voor licht en kunnen dan verbranden of brandplekjes krijgen. Zet deze plant daarom bij voorkeur op een plek met indirect licht. De Caladium blij, jij blij!

  • Hydratatie

De grond van de Caladium kun je het best te allen tijde licht vochtig houden. De bladeren gaan snel hangen als de aarde niet vochtig genoeg is, maar komen weer op als je zorgt voor mij hydratatie van dit plantenvriendje. Zoals altijd geldt wel: let op met te veel water om zo wortelrot te voorkomen.

Help, de wortels komen uit de pot!

Gaat de Caladium hartstikke goed en zie je de wortels uit de pot groeien? Dan is het tijd om de plant te verpotten naar een grotere pot. Kies hiervoor een potmaat waar de wortels voldoende ruimte hebben om lekker verder te groeien.

Heb jij al Caladiums in huis of ga jij er binnenkort mee aan de slag? Bekijk in deze video van Mama Botanica meer over hoe je Caladiums het best kan verzorgen.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide