De kortste, donkerste dag van het jaar zit erop. De dagen worden beetje bij beetje weer iets langer. Je zou het qua seizoen nog niet zeggen, maar dat we gaan toch echt beetje bij beetje weer naar het voorjaar.

 

Wat planten betreft, betekent het dat we weer richting het groeiseizoen gaan. Dit betekent dat planten die een soort winterslaap hielden rustig ontwaken. Ook breekt met dit naderende seizoen hét seizoen aan waar planten het beste kunnen groeien.  Het Urbanhuis heeft het assortiment uiteraard afgestemd op de seizoenen. 

 

Zo zijn de Caladium knollen een goed verkopend item gedurende het jaar. Gezien deze kamerplant in de herfst en winter juist niet bloeit, maakt ze nu haar terugkomst bij Het Urbanhuis. 

Bij-na terug van weg geweest. Maar… als je de Caladium nog niet kende, dan is het wel handig dat je eerst wat meer leert over de Caladium. Caladiums planten, hoe doe je dat? Lees je mee?

Oorsprong

Cala-wat planten? Caladiums planten! De Caladium heet zijn exotische naam en schoonheid te danken aan zijn oorsprong. Caladiums zijn tropische planten die van origine uit Midden- en Zuid-Amerika komen. Ze groeien hier in de oerwouden, met name in de Amazone en in Brazilië. Hoe ze aan de andere kant van de wereld Caladiums planten? In de oerwouden gaat dit vanzelf.

About the looks

De bladeren van Caladiums hebben werkelijk waar de prachtigste kleuren en patronen en ze komen van hart- tot pijlvormig voor. Deze blikvanger is absoluut een aanwinst voor je collectie! Zie hier 66 van de mooiste Caladiums.

Caladium Red Flash het Urbanhuis
Volgroeide Caladium 'Red Flash'
Caladium Florida Moonlight het Urbanhuis
Volgroeide Caladium "Florida Moonlight'

Caladiums planten, hoe doe je dat?

Allemaal leuk en aardig, maar wil je nu zelf Caladiums planten? Caladiums planten dat doe je zo:

  • Kies een pot

Allereerst is het essentieel een passende maat van een pot te kiezen die past bij de Caladium.

Voor het beste resultaat kies je een pot waarin de knol lekker de ruimte heeft, bijvoorbeeld een pot met een doorsnede van 15 centimeter. 

  • Controleer hoe de knol aanvoelt

Let erop dat je voordat je de knol in de grond zet controleert of de knol goed stevig aanvoelt.

– Wat als de knol niet stevig aanvoelt? – 

Voelt de knol niet stevig aan, dan zou het kunnen dat de knol rot is of iets dergelijks wat de groei van de Caladium beïnvloedt.

  • Tijd voor potgrond

Je hoeft de knol niet in speciale grond te zetten en ook geen grond uit de Amazone zien te bemachtigen. Normale potgrond is voldoende om een Caladium in te laten groeien. Vul een pot met potgrond, plaats de Caladium knol in de potgrond en dek toe met nog wat grond. Heb nu geduld, over een tijdje kan je genieten van deze prachtige plant!

Oude of nieuwe Caladiums? Kunnen ze nog een seizoen mee?

Het planten van Caladiums kun je zowel met nieuw aangeschafte knollen doen, als met Caladiums die al een jaar (of langer) hebben gebloeid. Na elke winter kan je de knol weer opnieuw in de grond zetten en weer het hele groeiseizoen van de Caladium genieten. Lees hier meer over de ‘winterslaap’ van Caladiums.

Caladium knollen het Urbanhuis

De beste omstandigheden voor deze plant

De Caladium houdt ervan verwend te worden. Ondanks dat dit namelijk een erg sterke plant is, is het er wel eentje die wat eisen heeft. Te noemen:

  • Luchtvochtigheid

De Caladium is een plant die veel vocht verdampt. Bij iets te weinig naar zijn zin, kan hij al snel bruine randjes op de bladeren krijgen. De bladeren regelmatig besproeien met wat water is iets, wat dan erg gewaardeerd wordt door je Caladium. Voor meer informatie over luchtbevochtigers voor jouw planten, neem een kijkje hier.

  • Brandgevaar

Hoe mooi deze bladeren ook mogen schitteren, de bladeren zijn erg gevoelig voor licht en kunnen bij veel licht al snel verbranden of brandplekjes krijgen. Zet deze plant daarom bij voorkeur op een plek met indirect licht. De Caladium blij, jij blij!

  • Hydratatie

De grond van de Caladium kun je het best te allen tijde licht vochtig houden. De bladeren gaan snel hangen als de aarde niet vochtig genoeg is, maar komen weer op als je zorgt voor mij hydratatie van dit plantenvriendje. Zoals altijd geldt wel: let op met te veel water om zo wortelrot te voorkomen.

  • Groeispurt

Gaat de Caladium hartstikke goed en zie je de wortels uit de pot groeien? Dan is het tijd om de plant te verpotten naar een grotere pot. Kies hiervoor een potmaat waar de wortels voldoende ruimte hebben om lekker verder te groeien.

Caladiums planten, hoe doe je dat? Jij weet het na het lezen van deze blog als het goed is. Heb jij hier nog vragen over, laat het gerust weten. Heb jij al Caladiums in huis of ga jij er binnenkort mee aan de slag? Bekijk in deze video van Mama Botanica meer over hoe je Caladiums het best kan verzorgen.

Sta je te popelen tot de Caladiums weer verkrijgbaar zijn? Heb je je voorgenomen dit jaar voor een andere Caladium met andere bladtekening te gaan? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief, zo krijg je als eerste bericht wanneer ze weer op voorraad zijn en hou de shop van het Urbanhuis in de gaten.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide