De meest voorkomende plantenkwaaltjes bij kamerplanten. Part 1

plant heeft gele bladeren het Urbanhuis

We kunnen er niet omheen. De meest voorkomende plantenkwaaltjes bij kamerplanten. Ook kamerplanten hebben met kwaaltjes te maken en meestal betekenen deze echt niet meteen het einde voor de plant in kwestie. Wel is het goed als jij de verzorging van deze plant hierop af kunt stemmen. Zo krijgt je plant precies wat hij nodig heeft en zal hij het vast overleven.

Vandaag neem ik je mee in de meest voorkomende plantenkwaaltjes bij kamerplanten. Ook zal ik wat tips geven over wat je ertegen kan doen of handige links erbij zetten. Lees je mee?

1. Gele bladeren

Geel wordende bladeren is een van de meest voorkomende symptomen die je plant laat zien in geval van problemen. Wanneer de bladeren van je kamerplant geel beginnen te kleuren, kan dit 4 verschillende dingen betekenen:

 • Je plant heeft wortelrot
 • Je plant krijgt niet genoeg zonlicht
 • Je plant heeft een tekort aan voedingsstoffen
 • Je plant is wortel gebonden

De meest voorkomende oorzaken zijn wortelrot of te weinig zonlicht. Een tekort aan voedingsstoffen en wortelschade zijn minder waarschijnlijk, maar kunnen ook de oorzaak zijn van de problemen.

Hoe herken je wortelrot en hoe ga je er mee om? In dit filmpje zie je er meer over.

2. Bruine uiteinden of randen van bladeren

Bruine puntjes op je kamerplanten zijn geen fraai gezicht. De plant verschrompelt en het lijkt alsof die doodgaat. Gelukkig is dit meestal niet het geval. Als je je plant vroegtijdig bruin ziet worden, kun je je plant nog helpen herstellen.

Je kamerplant kan bruine punten of randen aan de bladeren krijgen wanneer:

 • De lucht te warm of te droog is
 • Er te veel zout in de grond zit
 • Je plant een tekort aan voedingsstoffen heeft
 • Je plant heeft wortelrot

Bruine punten zijn meestal een teken dat je plant te droog is. Dit betekent echter niet dat je de plant meer water moet geven. Soms kan te veel water geven ervoor zorgen dat de bladpunten bruin worden. Kijk eerst of je plant misschien op een te warme plek staat. Als dat niet het geval is, kun je kijken naar je watergeefgewoonten.

3. Alleen de onderste bladeren worden geel

Soms kunnen de bladeren van je plant geel worden, maar niet allemaal. Als je ziet dat de onderste bladeren geel worden of afvallen, kan dat komen doordat:

 • Je plant aan het verouderen is
 • Je plant heeft een tekort aan voedingsstoffen
 • Je plant is wortel gebonden

Wanneer sommige planten ouder worden en geen stengels en bladeren meer vervangen zullen ze hun bladeren beginnen te laten vallen. Dit is geen probleem, maar het is een natuurlijk verschijnsel. Deze planten hebben geen probleem, en zullen nog steeds bladeren laten groeien op nieuwere delen van hun stengels. Als je plant niet genoeg ruimte of energie heeft om te groeien, kan die ook bladeren laten vallen.

4. Bladeren vallen eraf

Het is opvallend als je plant plotseling zijn bladeren begint te laten vallen. Het gebeurt vaak nadat je plotseling iets hebt veranderd in de omgeving van je plant. Als jouw plant zijn bladeren begint te laten vallen, kan dat komen doordat:

 • Je plant in shock is
 • Je plant wortelrot heeft

Als je je plant onlangs hebt verplaatst naar een andere plek, kan ze in shock zijn. De meeste planten hebben hier geen problemen mee, maar sommigen houden niet van verandering. Dit soort planten moeten even wennen voor het weer goed gaat.

5. Vlekjes op bladeren

Sommige planten zijn gevoelig voor bepaalde soorten schimmelinfecties. Deze infecties verschijnen als vlekken op de bladeren van je plant. Het eerste wat je moet doen als je deze plekken ziet, is deze plant scheiden van je andere planten. Het laatste wat je wilt is dat de infectie zich verspreidt naar andere planten.

Nu je plant op een veilige plek staat, kun je uitzoeken met welke van deze twee dingen je te maken hebt:

 • Schimmelinfectie
 • Watervlekken

Watervlekken is minder waarschijnlijk en komt maar bij een paar planten voor, dus controleer eerst op schimmelinfecties. Dit filmpje leert je er meer over.

In deze blog hebben we de eerste vijf kwaaltjes behandeld. Er zijn nog vijf andere kwaaltjes waar planten ook geregeld last van hebben. Wil je hier meer over lezen, klik dan hier om part 2 te lezen. 

Ben je helaas al wat plantenvrienden verloren en kan je jouw groene collectie weer aanvullen? Neem dan eens een kijkje in de shop van het Urbanhuis.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide