De vier meest voorkomende plantenkwaaltjes bij kamerplanten. Part 2

In een vorige blog hebben we vijf andere plantenkwaaltjes behandeld, we kunnen er helaas niet omheen.. Ook onze plantenvrienden hebben zo nu en dan een kwaaltje en hebben ons daarbij nodig om daar snel overheen te komen. 

Vandaag neem ik je mee in de vier meest voorkomende plantenkwaaltjes bij kamerplanten. Part 2! Ook zal ik wat tips geven over wat je ertegen kan doen of handige links erbij zetten. Lees je mee?

1. Bladeren krijgen gele spikkels

Als jouw plant gele vlekken begint te krijgen en je spinnenwebben kunt zien, heb je te maken met spintmijten. Spintmijten zijn een veel voorkomende plaag die veel verschillende planten aantast. Gelukkig is het niet moeilijk om je plant ervan te helpen herstellen. Lees er hier wat meer over.

2. Kleverige bladeren

Een ander ongedierte, net als de spintmijten, zijn wolluis en schildluis. Wanneer je plant last heeft van deze plagen weet je dat door aan de bladeren te voelen. Als je plant last heeft van deze plagen, zijn de bladeren plakkerig en zie je misschien kleine katoenen pluisjes of bruine vlekjes.

Net als bij elke andere plaag kun je je plant helpen herstellen als je de plaag in een vroeg stadium ontdekt. Als je de plaag wekenlang laat zitten, kun je hem misschien niet meer helpen herstellen. Op de site van Het Urbanhuis zijn er verschillende blogs aan ongedierte gewijd, wil je meer weten over hoe je ervan afkomt, kijk daar dan eens naar! Ook zijn er allerlei bestrijdingsmiddeltjes te vinden, natuurlijk of niet.

3. Plant stopt plotseling met groeien

Als je al langere tijd planten houdt, heb je misschien gemerkt dat sommige planten uit het niets lijken te stoppen met groeien. Dit is geen probleem als het nu herfst of winter is, want dit is normaal. Maar als het nu lente of zomer is, kan er een probleem zijn. Een plant kan gestopt zijn met groeien door:

  • Wortelrot
  • Er is een tekort aan voedingsstoffen
  • Hij is wortelgebonden

Het meest voorkomende probleem is wortelrot, maar een tekort aan voedingsstoffen of te weinig ruimte om te groeien behoren ook tot de mogelijkheden. Controleer eerst of jouw plant wortelrot heeft, want dit kan schadelijk zijn voor jouw plant. Als dat niet het geval is, moet je je plant misschien bemesten of verpotten.

4. Kleinere bladeren dan normaal

Als je plant goed groeit tijdens de lente en zomer is alles zoals het zou moeten zijn. Maar als je plant kleine blaadjes begint te krijgen die niet zo groot zijn als ze zouden moeten zijn, heb je misschien een probleem. Wanneer je plant blaadjes begint te krijgen die kleiner zijn dan normaal, kan dat komen doordat:

  • Je plant wortelrot heeft
  • Je plant heeft een tekort aan voedingsstoffen
  • Je plant niet genoeg zonlicht krijgt
  • Je plant is wortel gebonden
  • Je kamerplant kan niet groter worden omdat die niet genoeg energie of ruimte heeft.

Als je plant niet genoeg ruimte heeft om te groeien, wordt de groei niet bevorderd en zal je plant klein blijven. Tijd om te verpotten dus!

Wil je meer weten over de oorzaken van al deze kwaaltjes, neem dan een kijkje op deze blog. Deze blog zette ook al deze bovenstaande kwaaltjes perfect op een rij.

Heb je helaas afscheid moeten nemen van wat planten door een van de meest voorkomende plantenkwaaltjes bij kamerplanten? Wie weet kan Het Urbanhuis je groene collectie weer wat opvullen. Nu weet je ook een stuk meer over kwaaltjes en wat te doen, dus dat moet helemaal goed komen! Toch? Het assortiment aan kamerplant zaadjes van Het Urbanhuis vind je hier.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide