De voordelen van zelf kamerplanten kweken

Zelf kamerplanten kweken het Urbanhuis

Kamerplanten kweken. Niet iedereen is ervan gecharmeerd. Of korter door de bocht, het is gewoon een stuk makkelijker om even een ritje naar het tuincentrum te maken en uit te kiezen welke plant jij leuk vindt. Als je stil staat bij alle voordelen die zelf kamerplanten kweken heeft, kan ik je misschien overhalen het eens te proberen. Kamerplanten kweken heeft werkelijk waar allerlei voordelen. Voordelen voor het milieu, maar ook voor onszelf. Lees je even mee?

Ontspannen

Naast tal van voordelen van zelf kamerplanten kweken die hun weerslag hebben op het milieu, zijn er ook vooral redenen die het op persoonlijk gebied een goed idee maken om planten zelf te kweken.

Zo is een groen project perfect om tot rust te komen. Het onderhouden van de planten die je aan het kweken bent is goede tijdsbesteding of afleiding om je gedachten te verzetten.

Na een drukke dag kan zo’n projectje je helpen om tot rust te komen. Lekker met je handen bezig en bekijken of je zaailing al iets gegroeid is.  Het is ook iets heel mindfuls om te doen. Het wordt door sommigen zelfs als een soort bezigheidstherapie gezien. Meer hierover lees je hier.

Planten groeien gewoon door, wat er ook gebeurt. Het leven gaat verder en zo de groei van planten ook. Best mindful om zo bij stil te staan toch?

Vermindering uitstoot broeikassen

Kassen, waarin planten gekweekt worden, moeten dag en nacht warm worden gehouden. Ook moeten sommige planten dag en nacht licht hebben. Zoals je je vast kunt voorstellen kost dit veel, heel veel energie.

De Nederlandse tuinbouw gebruikt ongeveer tien procent van het totale Nederlandse aardgasverbruik Daar komt nog eens bij dat bij het gebruik van aardgas broeikasgassen vrijkomen. Die broeikasgassen zijn verantwoordelijk voor het versterken van het zogeheten broeikaseffect.

Beperking CO2 uitstoot

Door zelf planten te kweken bespaar je op verpakkingsmateriaal en transport, daardoor beperk je vervolgens de CO2 uitstoot.

Überhaupt draag je hieraan bij door als je dingen besteld of met de auto gaat ophalen, zoveel mogelijk in één keer te bestellen of op te halen. Zo scheelt het dan al snel een ritje met de auto of als iedereen dit zou doen wellicht een vrachtvliegtuig minder doordat de vraag naar import lager wordt.

Controle over bestrijdingsmiddelen

Met betrekking tot de planten die in de winkel te koop zijn, is het voor ons consumenten onduidelijk hoe deze gekweekt zijn, wat voor soort bestrijdingsmiddelen er gebruikt zijn en wat er met het afval wat erbij kwam kijken gebeurd is. Om zo nog maar niet te spreken over de invloed van bestrijdingsmiddelen op het milieu.

Op deze manier heb je geen idee over de omstandigheden waarin en waarmee je nieuwe aanwinst gekweekt is. Als je zelf je kamerplanten kweekt, dan heb hier veel meer zicht op. Het wordt vaak onderschat hoe veel invloed het kweken van planten of groentes op grote school heeft op de ecosystemen van andere planten, insecten en onder de streep op onze aarde.

Meer rust voor het regenwoud

Gelukkig gaan steeds meer mensen overstag voor het stekken van planten of het kweken van planten uit een zaadje, maar de meesten kopen nog steeds hun planten bij tuincentra. Sommige planten worden speciaal gekweekt om verkocht te worden in tuincentra en dergelijke, maar van origine komen deze planten uit het regenwoud. De regenwouden staan erg onder druk en worden behoorlijk uitgeput, dus het zou nog beter zijn je eigen planten te kweken en die in het tuincentrum te laten staan.

Beperking plastic

Gekochte planten zijn veelal goed verpakt met plastic. Door zelf je kamerplanten te kweken, beperk je dus hoeveel plastic er het huis in komt en vervolgens weer in de vuilnisbak belandt, wat zijn steentje weer bijdraagt aan het klimaat.

Conclusie: goed voor persoonlijk functioneren en duurzaam

Je plant in spé groeit niet op in zo’n joekel van een kas, hoeft niet van plek naar plek mee met de logistiek, wordt niet verpakt in heel veel plastic en komt niet in aanraking met chemische middeltjes waar jij je planten liever bij weg houdt. Ook is het ontspannend, mindful en een leuke tijdsbesteding.

Oftewel, onder de streep kunnen we niet anders dan erkennen dat zelf kamerplanten kweken een stuk duurzamer (en leuker) is dan je plant ergens te kopen.

Kortom, er zijn tal van redenen die ondersteunen waarom planten kweken goed is voor het milieu, maar óók in het dagelijks leven. Het Urbanhuis staat helemaal achter deze gedachte en is dus een plek waar je zaden aan kan schaffen. Dat zorgt dus voor een autoritje naar het tuincentrum minder. Heb je al gekeken of er iets leuks voor je tussen zit bij Het Urbanhuis?

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide