Bestellingen
Krijg ik de zaaibeschrijving thuis gestuurd?
Om zorgvuldig met materialen om te gaan en daarbij niet onnodig papier te verspillen heeft het Urbanhuis er voor gekozen om op de producten een sticker met een QR-codes te plaatsen. Zo wordt de u rechtstreeks meegenomen naar de juiste pagina waar alle informatie te vinden is betreft het zaaien, kweken en verpotten.
Wie schrijft het handgeschreven briefje?
Het Urbanhuis heeft een samenwerking met Suz en So. In de blog “extra handen achter het Urbanhuis’ stel ik ze ook aan jullie plantenliefhebbers voor. Het is een samenwerking waar ik erg trots op ben en beide partijen veel voldoening uit halen.
Zaaien
Ontkiemen alle zaden?
Het ontkiemen van de zaden is een proces waar veel factoren mee samenhangen. Het is dan ook van belang de zaaibeschrijving goed te volgen en er oog voor te blijven houden. Er is een kans dat niet alle zaden ontkiemen, maar doe ze ook niet te snel weg. Er kunnen ook laatbloeiers tussen zitten!
Hoe lang kan ik de kamerplant zaden bewaren?
Voor de grootste ontkiemingskans is het het beste om de kamerplant zaden zo snel mogelijk na ontvangst te zaaien. Wanneer ze worden verzonden zijn de kamerplant zaden vers, de houdbaarheid van de kamerplant zaden variëren. Het is van belang dat de zaaibeschrijving wordt gelezen deze wordt bij alle kamerplantzaden geleverd.
Hoe moet ik de zaden zaaien?
Bij elk product zit een QR-code. Scan deze en kom op de pagina voor de desbetreffende kamerplantzaden uit. bij elke kamerplant staat een zaaibeschrijving, is het dan nog niet duidelijk? Bekijk dan de video onder het kopje “Zaaien, hoe dan?!“. Mochten er toch nog vragen zijn, mail ons gerust.
Kan ik zaden ook in normale potgrond zaaien?
Wanneer je de zaden zaait in zaai – en stekgrond is de ontkiemingskans een stuk groter. De structuur van zaai- en stekgrond zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof bij de zaden kan komen, wat de kans op schimmel kleiner maakt. Daarbij kunnen wortels zich beter ontwikkelen en zorgt de structuur van de zaai- stekgrond ervoor dat de grond niet te snel nat wordt. Het zaaien van kamerplantzaden in potgrond raad ik niet aan.
Het is me niet gelukt om mijn kamerplantzaad te laten ontkiemen. Hoe kan dat gebeuren?
De meest voorkomende problemen zijn:
– De vochtigheid van de zaai- en stekgrond: De zaai- en stekgrond moet constant licht vochtig zijn, dit betekend niet te nat en niet te droog. Wanneer de zaai- en stekgrond droog is kan dit de ontkieming laten mislukken. Wanneer je de potjes afdekt met Duurzame afdek hoesjes zorg je ervoor dat de vochtigheid goed op peil blijft.
– Type potgrond: Wanneer er andere potgrond wordt gebruikt dan zaai- en stekgrond kan dit nadelig effect hebben op de ontkieming.
– Kiemrust: Bij sommige kamerplantzaden kan het zijn dat een hardnekkige kiemrust onderbroken moet worden. Soms kan een koude periode of zelfs de vriezer werken om het zaadje wakker te krijgen.
– Temperatuur: Bij de kamerplantzaden is een temperatuur van 22℃ – 30 ℃ goed voor de ontkieming. Probeer de potjes zo veel mogelijk in de bovengenoemde temperatuur te zetten, lage temperaturen kunnen de ontkieming van de zaden tegenhouden.
– Varenrouwmug: In alle soorten potgrond kunnen eitjes of larven van de varenrouwmug zitten. De larven eten schimmels en plantenwortels, maar ook de binnenkant van de zaden lusten ze. Wanneer je kleine vliegjes in de buurt ziet van een potje kan dit een teken zijn van de varenrouwmug. Zorg dat de potjes goed zijn afgedekt met Duurzame afdek hoesjes om de kleine vliegjes te voorkomen.
– Aanschuren van de kamerplant zaden: Indien je de kamerplantzaden te ver opschuurt kan het zaadje sneller gaan rotten. Aan de andere kant, indien je het zaadje te weinig op schuurt kan de ontkieming veel langer duren.
– Houdbaarheid van de zaden: Zoals hierboven ook beschreven verschilt de houdbaarheid van verschillende kamerplantzaden. Het beste is om de kamerplantzaden bij ontvangst gelijk te zaaien. Wanneer hier te lang mee wordt gewacht, kan dit nadelig werken voor de ontkieming.
– Kwaliteit van de zaden: Wanneer al het bovenstaande uit te sluiten is kan het ook liggen aan de kwaliteit van de kamerplant zaden. Het blijft een natuurlijk product. Wanneer er een vermoeden is dat de zaden niet goed waren bij ontvangst, laat dit aan ons weten. Zo kunnen we op zoek gaan naar de oorzaak.
Verzorging van de ontkiemde kamerplanten
Wanneer kan ik mijn ontkiemde kamerplanten verpotten?
Wanneer het ontkiemde kamerplantje tussen de 5 en 10 cm is kan deze worden verpot. Wees voorzichtig wanneer dit gedaan wordt, probeer de wortels niet te beschadigen. De meeste kamerplanten kunnen in de reguliere potgrond. Zorg er wel voor dat alle kamerplanten in een pot staan met een gat onderin, dit zorgt ervoor dat het water kan weglopen en de wortels niet gaan rotten.
Hoe kan ik de kamerplanten het beste verzorgen?
Let goed op wat de gewenste standplaats is van de kamerplant. Dit staat bij elke kamerplant in de beschrijving vermeld. Zet een kamerplant niet op de tocht en zorg voor voldoende water.
Moet ik mijn kamerplanten voeding geven?
In de reguliere potgrond zit voldoende voeding voor de eerst paar maanden. Hierna kan het verstandig zijn om extra voeding te geven of eventueel de kamerplant te verpotten. Te veel voeding geven is schadelijk voor een kamerplant, let dus goed op de beschrijving van de voeding die wordt toegediend.
Mijn kamerplant ziet er niet goed uit, wat kan er aan de hand zijn?
Kijk eerst goed bij de kamerplant of je ongedierte ziet. Dit kunnen verschillende insecten zijn zoals bijvoorbeeld luizen, spint, tripsen of witte vlieg. Lees de blog “help er zit ongedierte op mijn kamerplanten” voor meer tips ook verwijs ik door naar Milieu centraal, hier is alle informatie te vinden om de kamerplant zo snel mogelijk weer gezond te krijgen.

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide