Heeft een plant een binnenpot nodig? Dit is wellicht een vraag die menigeen zich af en toe wel eens afvraagt, maar die ook nooit helemaal goed uitgezocht wordt. De juiste maat binnenpot die precies in die mooie sierpot past die je hebt zijn niet te vinden in het tuincentrum, je hebt thuis een overschot aan (sier)plantenpotten maar tekort aan binnenpotten, en nog tal van redenen om deze vraag te laten liggen. In deze blog ga ik het antwoord op deze vraag uitzoeken. Zodat jij, oké en voor mij geldt het stiekem ook, dit nooit meer hoeft af te vragen. Lees je mee?
De planten die je in het tuincentrum of waar dan ook koopt, komen vaak met zo’n plastic binnenpot om de grond van de plant heen. Het kan verleidelijk zijn om de plant uit deze pot te halen en een plekje in een mooiere sierpot te geven. Maar wist jij dat die binnenpotten niet voor niets zijn en ook wel degelijk een functie hebben?
HET grote voordeel van een binnenpot:
Zonder binnenpot met van die gaatjes in de bodem, blijft er al snel te veel water in de grond hangen. Hierdoor hebben planten continu natte voeten, wortels dus. Hierdoor kunnen de wortels op den duur gaan rotten. Door zo’n binnenpot kan het overtollige water simpel weglopen en blijft dit water staan in de plantenpot zelf maar niét in de binnenpot met aarde waar de plant in staat.
Alternatieven
Allemaal leuk en aardig, maar als je dus net zo’n mooie sierpot hebt waar je geen passende binnenpot bij vindt, dan kan je het advies van een binnenpot snel aan je laars lappen. Gelukkig zijn er wel wat alternatieven die er ook voor zorgen dat het water weg kan lopen.
- Hydrokorrels
Zoek je op wat hydrokorrels zijn en wat ze doen, dan zal je waarschijnlijk dingen vinden als dit of die hierop lijken:
‘’Hydrokorrels zijn kleine, lichtgewicht kleisteentjes. De steentjes bevatten geen voedingsstoffen en hebben een neutrale zuurgraad, oftewel pH-waarde. Hydrokorrels absorberen vocht. De korrels zijn krachtig en dat is waarom hydrokorrels vaak worden gebruikt om de waterhuishouding in plantenbakken en in potten te verbeteren. Dit is hoe het werkt. Wat doet de hydrokorrel?
Een hydrokorrel zorgt voor een uitgebalanceerde waterhuishouding bij de plant. De korrels absorberen water. Niet alleen uit de potgrond, maar ook uit te wortels. Krijgt op enig moment de plant te veel water, waardoor hij anders zou ‘verzuipen’? Dan zorgt de hydrokorrel ervoor dat het overtollige water wordt opgenomen uit de wortel. Ook maken hydrokorrels de grond losser. Hierdoor circuleert meer lucht onder het oppervlakte, waardoor de wortel meer zuurstof krijgt.’’
Kortom, je kunt hydrokorrels dus inzetten om de waterhuishouding van de grond in een plantenpot beter te reguleren en zo een blijere plant te krijgen.
- Sierpot met schotel
Er zijn ook genoeg sierpotten te vinden met een gaatje in de bodem en een schotel eronder. Op deze manier kan het teveel aan water makkelijk weglopen, maar hoef je geen binnenpot te gebruiken.
Hoe gebruik je hydrokorrels?
Om nog even voort te borduren op de hydrokorrels, je gebruikt ze op de volgende manier.
- Leg onderin een bloempot een laagje hydrokorrels
- Leg hier een dikke laag potgrond op
- Zet de plant hierin
Et voilá! Dat is het enige wat er nodig is. Als je de plant nu water geeft, dan loopt het overschot naar de hydrokorrels die het water opnemen. Geef je je plant veel te veel water dan is het natuurlijk wel een ander verhaal en zal je de plant verzuipen…
Waar koop je hydrokorrels?
Elk tuincentrum verkoopt hydrokorrels en online kan je ze tegenwoordig ook op veel plekken kopen, zelfs bij bol.com. Een voorbeeldje van hydrokorrels van de Intratuin zie je hier.
Het antwoord op de vraag ‘Heeft een plant een binnenpot nodig?’, is dus gedeeltelijk ja. Als je een andere manier toepast waarop het overtollige water weg kan lopen of in ieder geval de plant geen natte wortels houdt, is dit dus ook meer dan prima. Hopelijk kan je wat met dit antwoord. Tot slot. Hier lees je ook een belangrijk stukje over verpotten, binnenpotten en sierpotten.
Zijn er helaas wat planten verzopen door gebrek aan goede waterhuishouding of zin in een nieuw, groen projectje? Kijk snel of Het Urbanhuis wat leuks voor je heeft!

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide