Help, een paddenstoel bij mijn kamerplant!

een paddenstoel bij mijn kamerplant

‘’Help, een paddenstoel bij mijn kamerplant!’’, is wat veel mensen denken als ze een paddenstoel aantreffen bij een kamerplant. Waar komen die nou vandaan en is dit slecht voor je plant? Wat moet je hier nou weer mee? Ik zoek het voor je uit, lees je mee?

Het grote ‘’WAAROM’’ en ‘’HOE DAN’’ toegelicht

Het antwoord is voor de hand liggender dan je dacht, de paddenstoelen en/of schimmels komen vanuit de potgrond die je gebruikt voor je planten. Het kan heel goed zijn dat er al sporen hiervan in de grond zaten op het moment dat je deze zak grond kocht. Blijft de potgrond bij jou in huis vaak wat vochtig, door de hoeveelheid water die je je planten geeft? Dit zou ook de boosdoener kunnen zijn voor het groeien van schimmels en paddenstoelen.

En nu?

Er wordt maar wat vaak voorbijgegaan aan het feit dat planten kleine ecosysteempjes zijn. Paddenstoelen en schimmels horen hier dan ook gewoon bij, ook al waarderen de meeste mensen de looks ervan wat minder. De schimmels leven in de grond rondom de wortels van de plant en helpen om organische stoffen naar voedingsstoffen voor de plant te transformeren. Iets heel onschuldigs er zelfs iets goeds dus. Voor kamerplanten kan dit dus absoluut geen kwaad.

Bovengrondse paddenstoelen kun je beter wel weghalen als je kleine kinderen of huisdieren hebt die eraan kunnen komen. De planten een ander, hoger plekje in huis geven is in dit geval ook een optie.

MAAR IK WIL GEEN PADDENSTOELEN BIJ MIJN KAMERPLANT!

Makkelijk en leuk gezegd natuurlijk dat de paddenstoelen geen kwaad kunnen voor je plant, maar misschien ben jij net een van de velen die het er maar goor uit vindt zien en er zo snel mogelijk vanaf wilt (kan ik me ook voorstellen). Wat je dan het beste kunt doen is ze simpelweg uit de grond gaven en weghalen. Er is een kans dat de paddenstoelen snel terug groeien. Is dit nou het geval, vervang de potgrond dan. Dit kan al wonderen doen om van paddenstoelen af te komen.

P.S. Komen de paddenstoelen nu voort uit dat de grond van jouw planten vaak te vochtig is? Let er dan op dat je je planten wat minder water geeft, zodra je ze nieuwe potgrond hebt gegeven. Een binnenpot met gaatjes die overtollig water weg laat lopen, kan hier ook handig bij zijn.

Dit Engelstalige filmpje laat je ook zien hoe je ze weghaalt, mocht je eerst graag zien hoe het moet.

Voorgoed voorkomen van paddenstoelen en schimmels bij kamerplanten is helaas niet mogelijk, gezien deze mini ecosysteempjes hun eigen leven en willetje leiden. Ik hoop dat deze blog je in ieder geval wat gerustgesteld heeft dat het niets ergs is, niet om je zorgen over te maken. Beginnen je vingers te kriebelen om nieuwe mini ecosysteempjes (nieuwe kamerplanten) aan te schaffen, neem dan eens een kijkje op de site van Het Urbanhuis.