HELP mijn plant groeit maar één kant op!

Caladium Aaron knol het Urbanhuis

HELP mijn plant groeit maar één kant op! Was je net zo blij met de looks van jouw plant, groeit ‘ie ineens maar één kant op… In mensen levens bestaat er ook niet iets als perfectie, bij planten dus net zo min. Maar waar er bij ons voor enkelen plastische chirurgie aan te pas komt, zijn er bij planten ook wel andere manieren om ervoor te zorgen dat ze net wat meer volgens jouw wensen groeien. Dat wil zeggen, niet maar één kant op en niet zo scheef. Benieuwd geworden naar de tips en tricks, lees je dan even mee?

Groei richting het licht

Voordat we de diepte in zullen gaan, wil ik je eerst even meenemen in het waarom. Waarom lijken planten soms maar één kant op te groeien? Voor sommige planten heeft dit te maken met dat zij de neiging hebben te groeien in de richting van het licht. Voor andere planten is dit weer heel anders, het is dus niet zo 1, 2, 3 te zeggen welke plant deze neiging wel heeft en welke niet.

Van oorsprong zijn planten gewend om van alle kanten en vrij gelijkmatig belicht te worden, in de kassen waar ze gekweekt worden is dit net zo. Hierdoor zie je bijvoorbeeld ook dat planten uit de kas is van oorsprong hartstikke omhoog groeien, ze worden dan immers veel van boven belicht. Eenmaal op een plekje bij mensen in huis, is dit net wat anders en zul je plots zien dat sommige planten de neiging hebben met name richting het licht te groeien.

‘’Wanneer je namelijk nadenkt over de reden waarom een plant maar één kant op groeit, zal er vast bij jou ook een belletje gaan rinkelen.’’

Hoe reguleer je de groeirichting van je plant?

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag heel erg simpel. Wanneer je namelijk nadenkt over de reden waarom een plant maar één kant op groeit, zal er vast bij jou ook een belletje gaan rinkelen. Ik heb het dan uiteraard over dat je ervoor moet zorgen dat de plant van alle kanten belicht wordt. Je doet dit heel gemakkelijk door je plant met regelmaat een stukje te draaien.

Belangrijk is om de plant dan niet meteen een heel stuk te draaien, maar gewoon een klein stukje. Wanneer je de pot elke keer iets draait als je je planten water geeft, dan zal dit binnen no time een routine worden! Bovendien krijg je hiermee dus een plant die meer alle kanten op en de hoogte in groeit.

Wat te doen bij grote, zware planten die scheef groeien?

Helemaal voorkomen dat een plant niet meer scheef groeit, is onbegonnen werk. Helemaal als het een plant betreft die al een stuk groter en zwaarder is, zul je zien dat de plant als geheel meer naar één kant gaat hangen. Je plant opbinden aan een mosstok om hem zo beter te geleiden, kan dan een goed idee zijn. Wist je dat de wortels van planten zich aan de vezels van een mosstok kunnen hechten?

Ik hoop dat ook jij meer te weten bent gekomen over wat te doen met de grotere planten uit jouw collectie die scheef groeien. Naast die al mooi opgegroeide volwassen planten, of stekjes, kan het ook heel veel zelfvoldoening geven om planten from scratch, vanaf een zaadje dus, te zien groeien. Wil je dit ook ervaren, dan ben je bij Het Urbanhuis aan het juiste adres. Neem snel een kijkje bij Het Urbanhuis.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide