Hoe kan dat toch, mijn plant groeit niet!

Soms kan je vol goede moed wachten, wachten en nog eens wachten maar tevergeefs, er gebeurt niets. Op dat soort momenten kun je denken, hoe kan dit nou mijn plant groeit niet? Om je als je deze gedachte herkent verder te helpen, raad ik je aan even verder te lezen.

Lichtbehoefte

Planten voeden zichzelf door middel van licht. Dat sommige planten om de haverklap een nieuw blad creëren en uitrollen, dat doen ze met behulp van de voeding uit licht. Voor elke plant is de lichtbehoefte weer anders. Dit heeft te maken met de oorsprong van deze groene rakkers. Ga even na waar de voorouders van jouw groene vriend vandaan komen. Waar liggen zijn of haar roots? Op deze manier kun je veel te weten komen over de lichtbehoefte van jouw plant. Een stuk makkelijker is het natuurlijk om het gewoon via een app over planten op te zoeken, zoals deze. Niet zo’n interesse in de genetica van planten, bedenk dan gewoon dat als de plant op een te donkere plek staat, hij niet voldoende energie uit zonlicht kan halen. Dit kan precies de reden zijn dat een plant niet of minder goed groeit. Je doet er in zo’n geval goed aan de plant te verhuizen naar een plekje met meer licht.

‘’Niet zo’n interesse in de genetica van planten, bedenk dan gewoon dat als de plant op een te donkere plek staat, hij niet voldoende energie uit zonlicht kan halen.’’

Groeiomstandigheden

Ergens valt licht ook onder dit kopje, maar gezien die zo essentieel was heeft ‘ie zijn eigen kopje gekregen. Met groeiomstandigheden doel ik op de omstandigheden voor de wortels en genoeg voeding. Als een plant niet groeit is het slim de plant even uit de pot te halen en de wortels te inspecteren. Hebben de wortels voldoende ruimte om verder te kunnen groeien? Wortels groeien gewoon door, net zoals onze voeten tot een bepaalde leeftijd blijven groeien. Daarnaast is het nooit verkeerd na te denken of de plant nog genoeg voeding heeft. Hierbij valt te denken aan potgrond die al eeuwen oud is en geen voeding meer bevat. Vrij makkelijk op te lossen als jouw plant een voedingstekort heeft; extra  plantenvoeding geven of de plant verpotten in nieuwe grond.

‘’Het groeiseizoen is het beste voor de groei en ontwikkeling van planten maar ook voor zaaien en stekken.’’

Seizoen

Wist jij dat er in de wereld van planten wordt gesproken over de winterrust en het groeiseizoen? Dit houdt in dat planten over het algemeen in de herfst en winter nauwelijks tot helemaal niet groeien. In het voorjaar en de zomer is er sprake van het groeiseizoen en kunnen planten zich weer volop voeden met licht tijdens de langere, en zonnigere dagen. Het groeiseizoen is het beste voor de groei en ontwikkeling van planten (lees: nieuwe bladeren, hoger en breder worden), maar ook voor zaaien en stekken. We zitten nu dus in het groeiseizoen, dus benut de kracht van het licht en zaai kamerplantzaden van Het Urbanhuis!

Ligt het niet aan de lichtbehoefte, groeiomstandigheden of het seizoen dat jouw plant niet groeit, dan raad ik je aan meer geduld te hebben. Sommige planten zijn nou eenmaal super eigenwijs en trekken hun eigen plan wanneer te groeien. Afdwingen gaat hierbij ook niet helpen, maar met een gezonde dosis geduld komt het als het een gezonde plant betreft vast goed.

Je hoop op een andere plant vestigen in de hoop dat die sneller omhoog schiet? Neem eens een kijkje hier. Het Urbanhuis voorziet jou naast plantenkennis via blogs graag van kamerplantzaden, accessoires om zelf planten te zaaien en te laten groeien en nog veel meer!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide