Zaden. Voor kamerplanten, voor planten of bloemen in de tuin. Net wat anders hoe je deze moet bewaren in vergelijking met die pompoenpitten of zonnebloempitten die bij je in de voorraadkast staan. Wist jij dit of heb je hier nooit echt over nagedacht? Hoe bewaar je kamerplantzaden eigenlijk? In deze blog vertel ik je er meer over. Lees je mee?

Bewaren van kamerplantzaden

Wat ik al zei, gewoon in de voorraadkast gaat bij kamerplantzaden niet op. Sta er maar eens bij stil dat er een hele plant uit zo’n zaadje kan groeien. Dit houdt in dat de zaden in principe dus ‘leven’. Zo lang ze niet gezaaid zijn, zijn ze alleen in de slaapfase en wachten ze af tot ze in de grond gezet worden om eindelijk te kunnen ontkiemen. Dus nu komt de vraag; Hoe bewaar je kamerplantzaden? Droog, donker en koel. Leg de zaden bijvoorbeeld in een kast waar geen tot weinig zon op staat. Zo weet je zeker dat de temperatuur zo stabiel en laag mogelijk is op deze bewaarplek. Vocht, warmte en licht kunnen er voor zorgen dat de zaden juist gaan ontkiemen, iets wat je nou net niet wilt!

Bedenk je goed: hoe verser de zaden, hoe groter de slagingskans op met succes ontkiemen!

De conditie van kamerplantzaden

De conditie van zaden speelt ook een belangrijke rol bij het antwoord op de vraag hoe lang je de zaden kunt bewaren. Hoe lang geleden heb je ze gekocht, waar heb je ze gekocht, in wat voor verpakking zitten ze, is de verpakking al open? Allerlei vragen die invloed hebben op de conditie van de kamerplant zaden en hoe lang je ze nog kunt bewaren. Soms denk je dat ze hartstikke vers zijn bij aanschaf, maar kan het voorkomen dat dat leuke zaakje deze zaden net vorige week achter in het magazijn heeft gevonden. Hiermee wil ik aangeven dat het altijd belangrijk is een blik op de houdbaarheidsdatum van de zaden te werpen.

Tot slot kan de soort verpakking invloed hebben op de conditie van zaden. Sommige zaden zijn verpakt in gewoon papier maar soms ook ’onder beschermende atmosfeer’. Als je zaden koopt die in een geseald binnenzakje met een metaalachtig laagje zitten, maak dat dan vooral niet open want daarmee verbreek je die beschermende atmosfeer en worden de zaden wat minder lang kiemkrachtig dan op de verpakking staat aangegeven. Super verleidelijk om te gluren hoeveel zaden er in een zakje zitten en hoe ze er uit zien, maar dit kan je in dit geval dus beter even laten…

kamerplantzaden Groeiset Basic Coffea Arabica het Urbanhuis
Groeiset Basic met Coffea Arabica kamerplantzaden

* Er zijn mensen die kamerplant zaden zelfs in de koelkast of diepvries bewaren. Zo blijft de temperatuur helemaal zo constant mogelijk. Voor sommige zaden is dit een optie, maar voor lang niet elke plantensoort die hieruit mag groeien. Overweeg je zaden in de koelkast of diepvries te bewaren? Ga het internet dan even na of dit een optie is voor de kamerplant zaden in kwestie.

Zag je leuke zaden bij Het Urbanhuis voorbij komen, maar moet je eerst plek maken in je assortiment door wat planten weg te geven? Geen reden meer om te wachten. Het Urbanhuis heeft elke keer nieuwe zaden, dus het zou toch maar jammer zijn als de zaden voor de plant die op het oog had er straks niet meer zijn. Toch? Nu je weet hoe je kamerplant zaden het beste kan bewaren, is het dus prima om al zaden in te slaan op een moment dat je ze nog niet meteen zaait. Als je de weg kwijt was naar de shop, bij deze help ik je even. Klikken maar.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide