Water those green guys!

Naast dat het belangrijk is dat je de juiste hoeveelheid water geeft aan jouw kamerplant, kun je dit ook op verschillende manieren doen.

Je kunt een kamerplant bijvoorbeeld van onder water geven of van bovenaf water geven.

Dé beste manier is er niet, maar aan elke manier zitten voordelen. Lees hier meer over de manieren waarop je een kamerplant water kan geven en de voordelen daarvan!

Jouw kamerplant van onderen water geven

Als je een kamerplant van onder water geeft, heb je het voordeel dat je in de gaten kan houden hoeveel water de kamerplant precies opneemt.

Als je ziet dat de aarde heel erg droog is bij jouw kamerplant, is de kans groot dat het water door de aarde naar de bodem loopt, voordat de kamerplant het kan opnemen.

Je moet wel oppassen dat wortels niet gaan rotten als je een kamerplant van onder water geeft. Dit gebeurt vaak als je de kamerplant te veel water geeft.
Laat de kamerplant niet langer dan 15 minuten in het water staan, dan kan je dit voorkomen.

Jouw kamerplant van bovenaf besproeien

Met een plantenspuit kan jij jouw kamerplant van bovenaf besproeien.

Het is geen vervangende manier om jouw kamerplant water te geven, maar een toevoeging aan water geven via de aarde. Met een plantenspuit kan je het stof van jouw plant verwijderen.  Bladeren die onder het stof zitten vangen namelijk weinig licht. Dat is zeker niet fijn voor de kamerplant, want licht wordt door een kamerplant omgezet in glucose en zuurstof. Hieruit haalt hij zijn voedingsstoffen.

Het is dus erg slecht voor de gezondheid van je kamerplant als hij onder de stof zit.
Met een plantenspuit zal jouw kamerplant dus zeker blij zijn!

Als je last hebt van wortelrot, is dit bovendien een goede manier om hem tóch water te geven via de bladeren en niet via de aarde.

Let wel op: niet elke kamerplant vindt natte bladeren fijn. Zoek van te voren op of jouw kamerplant dit aan kan. Voorbeelden van kamerplanten die wel genieten van een plantenspuit zijn de Asparagus Plumosus Nana, Monstera Deliciosa en de Calathea.

Vetplanten en cactussen houden hier juist niet van.  

Jouw kamerplant van bovenaf water geven

Je kunt ook jouw kamerplant water geven van bovenaf, gewoon met de gieter.

Let er hierbij op dat je het water niet direct op de wortels giet. Om bij deze manier te checken of je te veel water hebt gegeven, kan je na 10 minuten kijken of er water onderin de pot staat.
Als dit zo is, verwijder je dit water en weet je dat je de volgende keer minder water hoeft te geven.

Het voordeel van gieten is dat je de hoeveelheid water goed kan controleren.

Geef jouw kamerplant een dompelbad

Een dompelbad geef je door een emmer met water te vullen en de pot hierin onder te dompelen.
Dit doe je tot net onder de rand van de potgrond. Hierna laat je de kamerplant goed uitlekken.

Met een dompelbad heb je minder kans dat je de kamerplant te veel water geeft. Let er wel op dat je niet te vaak een dompelbad geeft.

Je kan met je vinger of met de Vegtrug Kamerplant Sensor, checken of jouw kamerplant toe is aan een lekker dompelbad.

De Vegtrug Kamerplant Sensor vertelt jou precies hoeveel water jouw kamerplant nodig heeft, hoeveel voeding er in de potgrond zit, hoeveel zonlicht jouw kamerplant nodig heeft en wat de omgevingstemperatuur is in jouw woonkamer.

Extra tip; geef jouw kamerplanten water op kamertemperatuur

Je kan het beste water op kamertemperatuur geven. Als je jouw kamerplant koud water geeft, zorgt dit voor een remming in de groei.

Het kost de wortels namelijk energie om zich warm te houden. En bij te heet water, tast je de wortels van de kamerplant aan.

Voel dus voortaan even aan het water of het een goede temperatuur heeft, dat zal jouw kamerplant vast waarderen.

Wil je er zeker van zijn dat jouw kamerplanten alles krijgen wat ze nodig hebben, zorg er dan voor dat jouw kamerplant een Vegtrug Kamerplant Sensor heeft. 

Zo kan jij als plantenliefhebber precies zien waar jouw kamerplant behoefte aan heeft. 

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide