Hoe kies je de juiste plant voor je huis

Hoe kies je de juiste plant voor je huis

De tuincentra hebben vaak een enorm aanbod, zie jij door al die planten dé juiste plant niet meer? Lees dan vooral even verder. In deze blog behandel ik waar je nou op moet letten bij het aanschaffen van planten. Denk hierbij ook aan welke plant het het beste zal doen in jouw huis.

Het kan natuurlijk dat jij al een prachtplant op het oog hebt, maar als het qua lichtinval et cetera in huis een flinke mismatch is, dan zal deze plant lang niet zo prachtig floreren in jouw huis. Hoe je al dit soort verrassingen probeert te ontwijken en hoe kies je de juiste plant voor je huis, vertel ik je vandaag. Lees je mee?

Stappenplan; hoe kies je de juiste plant voor je huis

Je kunt het er natuurlijk gewoon op gokken, maar wil je de kansen vergroten dat je een prachtige, gelukkige plant weet te onderhouden, dan kun je een stappenplannetje volgen.

Stap 1: Bedenk waar de plant in huis komt te staan

Elke plant heeft weer andere voorkeuren met betrekking tot standplaats en lichtbehoefte. Sommige bladeren van planten kunnen verbranden bij te veel zon, andere bladeren krijgen verkleurde bladeren bij te weinig licht. Per plant is het dus van belang te bedenken waar in huis hij komt te staan.  Deze blog gaat hier iets dieper op in en beschrijft de favo standplaatsen van de meest populaire planten.

Tip: Kijk eens met andere ogen naar je huis. Planten kan je niet alleen neerzetten, je kunt ze ook laten hangen. Bijvoorbeeld vanaf een kast, of in een mooie plantenhanger aan het plafond. Maar bij al deze keuzes is de hoeveelheid licht op de plek bepalend voor de plant die er kan staan.

Stap 2: Zoek uit welke verzorging de plant nodig heeft (en vraag jezelf af of je dit kunt geven).

Heb je net die perfecte plant voor dat ene plekje in huis gevonden, kom je erachter dat hij wel heel speciale verzorgingsbehoeftes heeft, waar jij niet aan kunt voldoen. Ai, niet de perfecte match dus. Denk even na over of jij vrij georganiseerd bent qua planten water geven of dat jij het toch vaker dan je lief hebt vergeet en zoek een plant uit die hier goed bij past. Zo voorkom je teleurstellingen met onnodig gestorven planten. Je hebt overigens ook allerlei apps, zoals die van Plantsome, waar je kan lezen welke plant welke verzorging nodig heeft.

P.S. Misschien kan deze Plantenzoeker je helpen bij je keuze.

Stap 3: Kies de juiste pot bij je nieuwe plant.

Zonde om deze stap te vergeten als jij een blije, gezonde plant wilt houden. Check meteen na aanschaf van je nieuwe aanwinst even hoe het met de wortels gesteld is. Hebben ze nog genoeg ruimte, of hebben ze al een grotere pot nodig? Heeft de plant een binnenpot? Heeft de binnenpot gaatjes waardoor overtollig water wegloopt? Heeft de pot zelf een gat, waardoor overtollig water wegstroomt, en komt ‘ie met een schotel?

Kies de juiste pot en bedenk je dat je de plant niet met natte wortels in een pot wilt laten staan als je een keer te veel water geeft. Zo voorkom je ook nog eens wortelrot

Heb je net door hoe je de juiste plant voor je huis kiest en gevonden welke plantensoorten top staan en gaan op de standplaats die jij in gedachten had? Misschien heeft Het Urbanhuis ook wel een van deze planten in het assortiment. Of nou ja, de zaadjes ervoor dan. Wil je dit weten en is dit een leuk projectje voor je, kijk dan even hier.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide