…hoe je zelfs de meest wilde plant temt

Bij de meeste planten zal gedacht worden hoe groter, hoe beter. Dit gaat alleen niet op bij elke planten en dit kan verschillende redenen hebben. Misschien lijkt die ene plant wel ontploft door hoe hard ‘ie groeit, bij de ander kan volledig het model er uit zijn en voor andere planten past de plant door hoe die is gegroeid gewoon niet goed meer op dat favoriete plekje in huis voor die plant in kwestie. 

Planten kunnen niet alleen groot worden in de lengte/hoogte, maar ook zeker in de breedte. Hoe kun je je plant klein houden, in deze blog vertel ik je er meer over.

Stappenplan ‘hoe houd ik mijn plant klein?’

  • Ga in de weer met een snoeischaar

Zeker als jouw plant ook wel wat in de breedte uitgedund mag worden, dan is snoeien een goed idee om je plant wat kleiner te maken en te houden. Snoeien kun je vaker doen, dus op deze manier kan je het formaat van de plant onderhouden. Per plant kan het net wat anders zijn voor wat handig is wanneer en hoe je hem snoeit. Kijk hier dus even naar voordat je begint met snoeien. Google weet zoals altijd raad en je vindt genoeg informatie hierover op het web, zoals bijvoorbeeld hier, hier en hier.  

  • Sla het verpotten over

Hartstikke goed als jij zo’n fanatiekeling bent die alle planten eens in de zoveel tijd een andere of grotere pot geeft. Ben je er alleen wel van bewust dat als je een plant verpot naar een grotere pot, de wortels ook meer ruimte krijgen om te groeien. Het resultaat hiervan zal zijn: een grotere plant. Is dit juist wat je niet wilt en wil je je plant niet nog groter laten worden, sla het verpotten dan over.

  • Stekken

Stekken, eigenlijk een manier om juist extra planten te creëren van dezelfde plant, maar wist je dat het ook een manier is om de moederplant te laten krimpen? Op deze manier heb je dus stekjes voor jezelf of om weg te geven én zorg je dat de plant wat kleiner wordt.

Andere opties

Niet zo gecharmeerd van bovenstaande opties? De makkelijkste manier als je plant te groot is geworden voor de plek in huis waar hij stond, is om de plant een ander plekje te geven. Heb je nog een ander plekje in huis (bijvoorbeeld een leuke hangplant boven op een kast) en geen zin om veel moeite te doen, verhuis de plant dus even en je probleem is opgelost!

Heb je met moeite toch moeten vaststellen dat je urban jungle wel errug groot is geworden, dan kan je ook overwegen de plant cadeau te geven. Misschien aan je zus, schoonmoeder of die ene vriendin? Ook zijn er Facebook groepen voor planten en stekjes waar je andere plantenliefhebbers blij kan maken met een plant.

Tot slot, voor nog meer informatie over hoe je plant klein te houden kun je deze video van Mama Botanica bekijken.

Enthousiast over kleine plantjes? Bij Het Urbanhuis koop je zaden om zelf kamerplanten op te kweken. Hoe klein en bijzonder wil je het hebben? Na verloop van tijd zullen deze planten alleen niet meer zo klein zijn maar uitgroeien tot prachtige, volwassen planten. Interesse gekregen? Hier zie je wat Het Urbanhuis in het assortiment heeft.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide