Laten we het eens hebben over gezonde wortels. Dan bedoel ik niet die oranje groente, maar de wortels van jouw plant. Deze staan niet vaak in de spotlight, ze komen ook maar zelden boven de grond, maar zijn wel erg belangrijk voor de gezondheid van de plant. Wortelrot is zelfs de belangrijkste doodsoorzaak bij planten. In deze blog neem ik je mee in hoe je erachter kan komen of jouw plant gezonde wortels heeft. Lees je mee?
Hoe zien gezonde wortels eruit?
Dit is een essentiële vraag om mee te beginnen. Wat is normaal en hoe zien gezonde wortels eruit? De wortels van een plant zijn essentieel voor het opnemen van water en voedingsstoffen.
Gezonde wortels bij planten zijn wittig of bruinig van kleur. Gezonde wortels horen stevig aan te voelen. Zijn ze juist een extreem bruine kleur, voelen ze slijmerig of gek aan en stinken ze? Dan is er wat aan de hand.
Wat kan er met de wortels aan de hand zijn?
Hier kunnen we het maar over één ding hebben. Voelen de wortels slijmerig aan? Hangt er een onbestemd geurtje rond de wortels? Hebben een paar wortels een sterk afwijkende kleur dan de rest? De zojuist genoemde dingen zijn allemaal kenmerken van wortelrot.
Wat is wortelrot eigenlijk?
Wortelrot ontstaat als de grond waarin de plant met zijn wortels staat te nat wordt gehouden. Doordat de wortels door het teveel aan water in het water blijven staan hebben bacteriën en schimmels vrij spel. Vervolgens kunnen de wortels gaan rotten. Door wortelrot sterven de wortels op den duur af, waardoor ze geen voedingsstoffen meer op kunnen nemen.
Wortelrot herkennen zonder wortel inspectie
Hoe kun je wortelrot herkennen zonder naar de wortels te kijken? Krijgt je plant verkleurde, gele of bruine bladeren of drogen de bladeren uit? Dan kan er mogelijk sprake zijn van wortelrot.
Vaak krijgen planten met wortelrot eerst gele plekken op de bladeren en verandert de stevigheid van de bladeren. Het kan dat ze slap gaan hangen of dat de bladeren er af vallen. Indien er bladeren afvallen, dan gaat hier vaak aan vooraf dat er gele plekken ontstaan en deze gele vlekken in bruine vlekken veranderen alvorens er bladeren loslaten.
Verschil per plant
Niet bij alle planten herken je wortelrot zoals hierboven beschreven. Bij vetplanten of bijvoorbeeld een cactus, herken je wortelrot juist aan een zachte, flubberige stam of stengel. Op den duur kan dit er snotterig en onsmakelijk uit gaan zien.
Hoe los je het op?
Ben jij iets te enthousiast geweest met water geven? Misschien heb je hartstikke goede bedoelingen gehad voordat je een paar dagen van huis zou zijn en gaf je de planten nog iets water. Helaas kan zoiets simpels net teveel zijn geweest.
In deze blog van Mama Botanica lees je een stappenplan voor als je je plant te veel water hebt gegeven.
Ook heb ik hier een video voor jullie voor hoe je wortelrot in het algemeen oplost. Opnieuw dank aan Mama Botanica voor deze handige video.
Hopelijk heb je uit deze blog de nodige informatie wat betreft ‘Hoe kun je zien dat jouw plant gezonde wortels heeft?’ opgestoken. Op deze manier kan jij iets bewuster omgaan met het water geven aan je planten en voorkom je mogelijk een te vroege dood voor jouw groene vrienden.

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide