Een veelgemaakte fout is dat velen denken dat alleen sommige dieren een winterslaap houden tijdens de koudere, donkere maanden. Ook voor planten is de winter de moeilijkste tijd van het jaar. En dan heb ik het niet over ‘maar’ een winterdipje, maar gezien er deze dagen van het jaar minder licht is en het koeler is, houden óók planten een soort winterslaap. Maar, hoe overleeft je plant de winter? Lees hier hoe jij daar voor zorgt.
Té ijverig?
Je zal de eerste niet zijn die een prachtige plant in de winter ziet veranderen naar een zielig, niet gezond kasplantje. Hierbij ligt het negen van de tien keer alleen niet aan de plant zelf, maar juist aan mensen zoals wij die hun planten veel te ijverig verzorgen. Ben jij bijvoorbeeld het typetje dat de planten elke week op dezelfde dag water geeft en ervoor zorgt dat dit ook steeds ongeveer dezelfde hoeveelheid water is? Hoe goed het ook bedoeld is, dit is niet wat een plant nodig heeft in de koude maanden. Hoe je beter rekening kunt houden met de behoeften van planten in de winter zal ik je nu gaan vertellen.
Andere waterbehoefte per seizoen
Een soort winterslaap zei ik al, met het woordje soort ervoor omdat de meeste planten nog wel iets van voeding nodig hebben. Planten verbruiken tijdens de koudere maanden namelijk maar weinig energie en verdampen hierdoor ook nog maar weinig water. Dit betekent dus dat ze in de winter juist minder water nodig hebben dan in de zomer. Als je je planten in de winter evenveel water geeft als in de zomer, dan kan de grond te vochtig zijn of kan er zelfs water onder in de pot blijven staan met als gevolg wortelrot.
Dé tip om te checken of planten water nodig hebben is standaard om je vinger in de grond te drukken en te voelen of de grond nog vochtig aanvoelt of niet. Doe dit niet maar met een nagel diep, maar ongeveer tot je tweede vingerkootje, ongeveer 4 centimeter. Voelt de aarde droog aan je vingertopje, dan kan de plant wat water gebruiken. Is het nog vochtig, wacht hier dan nog even mee. Liever geen vieze vingers of aarde onder je nagels krijgen? Er bestaan ook vochtigheidsmeters zoals deze.
Geen plantenvoeding
Erg goed als jij in de zomer de planten zo nu en dan wat plantenvoeding geeft, maar in de winter kan je dit beter niet doen. Doordat planten in de winter minder energie verbruiken, hebben ze geen extra voedingsstoffen nodig. Extra plantenvoeding met voedingsstoffen bovenop wat er al in de potgrond aanwezig is, zal zich daardoor opstapelen omdat het niet verbruikt wordt. Hierdoor verandert de waarde in de grond, wat de plant niet leuk zal vinden. Laat de plantenvoeding dus maar even lekker staan in de winter!
Effect van verwarming
In de winter zijn veel Nederlanders het gewend om wat meer te stoken in huis, zodat het een aangename temperatuur in huis is. Dit heeft gevolgen voor de luchtvochtigheid in huis, deze gaat ervan omlaag. Waar wij mensen hier al last van kunnen krijgen, kunnen planten dat zeker. Je doet er in de winter dan ook goed aan om je planten af en toe te besproeien met een plantenspuit. Doe dit bijvoorbeeld om de week.
Vloerverwarming
Loeiende verwarmingen, en zeker vloerverwarmingen, kunnen funest zijn voor planten. Houd planten altijd minimaal een meter uit de buurt van verwarmingen, zodat de plant zijn bladeren niet verbrand of uitdroogt.
Heb jij planten die op de grond zijn én vloerverwarming die je aan hebt in de winter? Verplaats deze planten gedurende deze maanden even naar een ander plekje in huis of zet ze op een krukje of laag tafeltje. Door de vloerverwarming kunnen de wortels het wel erg heet krijgen en dit vinden deze groene vriendjes NIET leuk.
P.S. Let er ook goed op dat planten niet in de ijzige tocht staan of direct achter een raam van enkelglas staan.
Samengevat is het dus niet zo heel moeilijk om je planten ook in de winter happy te houden, volg deze punten op en you’re good to go!
- Planten op 1 meter afstand of meer van verwarmingen houden (ook van vloerverwarming!), eventueel planten iets hoger zetten
- Minder water geven
- Planten niet op de tocht of achter enkelklas zetten, eventueel ander plekje in huis zoeken
Wat dus wel perfect is, is dat je de kamerplantzaden van Het Urbanhuis, het hele jaar kan zaaien om ze op te kweken. Zodra ze net gezaaid zijn is de temperatuur van waar ze staan in huis zelfs belangrijker voor de groei dan zonlicht. Neem een kijkje op de site om te kijken wat er nu in het assortiment zit!

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide