Hoe verzorg je de Chamaedorea Elegans?

kamerplantzaden Chameadorea Elegans het Urbanhuis

Er is een enorme verscheidenheid aan planten, maar toch heeft elke plant weer andere behoeften. Genoeg mensen zullen niet helemaal de juiste verzorging per plant opzoeken, dus tijd voor een ‘’Hoe verzorg je de…’’ van de planten waarvan Het Urbanhuis zaden in het assortiment heeft. In deze blog: Hoe verzorg je de Chamaedorea Elegans?’, een populaire plant op dit moment. Heb jij deze in huis of wil je deze zaden aanschaffen? Lees dan even mee!

  • Van origine afkomstig uit: 

Deze kamerplant is afkomstig uit Midden en Zuid-Amerika, maar tegenwoordig kom je hem in veel woonkamers tegen.


  • Standplaats (lichtbehoefte): 

Licht, graag! Maar liever geen direct zonlicht voor deze groene vriend.

‘’De Chamaedorea is een palm uit Mexico die klein blijft. ‘Chamai’ betekend op de grond en Dorea betekend geschenk. De Nederlandse naam is de Mexicaanse dwergpalm of bergpalm. Chamaedorea palmen komen uit de familie Arecaceae of Palmea.’’ (123planten.nl)

  • Warmtebehoefte:

Geen bijzonderheden, maar van direct zonlicht en die warmte wordt ‘ie niet blij. Heb je een raam op het noorden? Hier komt de Chamaedorea wel helemaal tot zijn recht. Zet hem dus gerust daar neer.

TIP:

Wordt het blad lichter of geel? Dan krijgt de palm te veel licht. Verplaatst de palm dan een meter verder van het raam af. Zie je geen nieuw blad verschijnen?  Dan staat de plant waarschijnlijk te donker.

  • Waterbehoefte:

Deze plant wil je niet met zijn voeten in te droge grond hebben staan. Je wilt ook geen wortelrot, dus probeer er snel achter te komen hoeveel water ‘ie ongeveer nodig heeft en hoe vaak. Je kunt beter vaker wat kleine beetjes water geven dan te veel in één keer. Met in de zomer om de vier dagen en in de donkere maanden om een hoger aantal dagen water geven, kom je al een heel eind.

Ook kan je Vulcastrat overwegen, meer informatie lees je hier en hier is een linkje naar waar je het kan kopen.

  • Speciale verzorging:

Bij de blog ‘’Hoe verzorg je de Chamaedorea Elegans?’’ kan deze tip niet achterblijven. Besproei de kamerplant regelmatig met water. Goed voor de plant zelf en je verwijdert zo meteen het laagje stof wat zich ongemerkt op de bladeren verzamelt.


  • Verpotten: wanneer en hoe vaak?

Een grotere plantenpot zorgt ervoor dat de plant weer kan gaan groeien en creëert een grotere waterbuffer voor de plant. Dit komt doordat de grond meer vocht kan opnemen. Ook zorgt de nieuwe grond voor meer voeding. Verpot bij voorkeur in de lente. Doe dit bij voorkeur eens in de twee jaar.

‘’Geen nieuwe blaadjes meer in de lente en zomer? Grote kans dat je plant wat voeding nodig heeft.’’

  • Voeding?

Voeding is erg welkom in de lente- en zomermaanden. In deze maanden groeit de plant het meest en in de herfst- en wintermaanden is de plant meer in rust. Je kunt hiervoor universele plantenvoeding gebruiken of speciale voeding voor palmen, zoals deze.

In deze blog heb je de meest belangrijke ‘’Hoe verzorg je de Chamaedorea Elegans’’ tips gelezen. De komende tijd zal er vaker een ‘’Hoe verzorg je de…’’ te vinden zijn op de site van Het Urbanhuis. Hierbij zullen de planten waarvan Het Urbanhuis zaden heeft behandeld worden.

Durf jij het ook aan deze plant op te kweken tot een ware eyecatcher? Neem snel een kijkje bij de Chamaedorea Elegans of een van de andere kamerplantzaden!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide