Er is een enorme verscheidenheid aan planten, maar toch heeft elke plant weer andere behoeften. Genoeg mensen zullen niet helemaal de juiste verzorging per plant opzoeken, dus tijd voor een ‘’Hoe verzorg je de…’’ van de planten waarvan Het Urbanhuis zaden in het assortiment heeft. In deze blog: Hoe verzorg je de Coffea Arabica?’. Heb jij deze in huis of wil je deze zaden aanschaffen? Lees dan even mee!

  • Van origine afkomstig uit:

De oorsprong van de Coffea Arabica ligt in het warme Ethopië! Verder behoort hij tot de plantenfamilie Rubiaceae.

  • Bijnamen:

Hoe kan het ook anders dan dat de bijnamen te maken hebben met KOFFIE? Bijnamen van deze plant zijn koffieplant of koffieboom.

  • Standplaats à la licht en warmtebehoefte:

De koffieboom heeft veel behoefte aan veel licht. Met veel behoefte bedoel ik minimaal vijf uur direct zonlicht per dag.  Kijk wel uit met direct zonlicht en met name in de zomer. Als je deze plant in de zomer voor een raam pal in de zon (raam op het zuiden) hebt staan, dan doe je er beter aan de plant op iets meer afstand van het raam te zetten. Bijvoorbeeld iets van twee of drie meter. Houd je hier geen rekening mee, dan kan de plant brandplekken krijgen.

Valt het op dit plekje best mee hoe warm het er direct achter het glas wordt? Na verloop van tijd kan de koffieplant dan echt wel een stukkie dichterbij staan of zelfs direct achter het raam.

LET OP

in de winter staat de koffieplant het liefst wél direct voor het raam.

WEETJE! Komen er maar geen nieuwe bladeren en laat hij zijn blad vallen? Grote kans dat de plant te donker staat! Risicootje in deze situatie: ontwikkelen van wortelrot, gezien de plant minder water verbruikt.

  • Waterbehoefte:

De Koffieboom is een behoorlijke waterverbruiker. Het valt hartstikke mee, maar hij gebruikt redelijk wat water in het groeiseizoen (lees: de lente en zomer). Let erop dat je de grond te allen tijde wat vochtig houdt. Licht vochtig, niet kletsnat!

UNIVERSELE TIP

Het is altijd slim om bij een nieuw plant de grond regelmatig te controleren op de vochtigheid door een vinger in de grond te steken. Doe dit ook zodra je de plant verplaatst of verpot hebt. Zo leer je vanzelf hoe vaak en hoeveel water de plant nodig zal hebben.

  • Besproeien?

Yes, deze groene vriend loves it. Zo blijven zijn bladeren mooi stofvrij en glimmend! Belangrijkste reden is natuurlijk dat hij zo beter voeding op kan nemen en dus beter kan groeien.

  • Verpotten

Zoals bij de meeste planten, kun je dit het liefst in de lente doen. In het groeiseizoen herstellen planten sneller. Zo beschadig je wel eens een wortel tijdens het verpotten en knapt dit in de warmere maanden sneller op.

Gebruik bij het verpotten altijd een pot die minimaal 20% groter is! Zo heeft de plant genoeg ruimte om verder te groeien.

Verpotten is eens per twee jaar meer dan voldoende, tenzij hij ontzettend gegroeid is en de pot te klein is geworden.

In deze blog heb je de meest belangrijke ‘’Hoe verzorg je de Coffea Arabica?’ tips gelezen. De komende tijd zal er vaker een ‘’Hoe verzorg je de…’’ te vinden zijn op de site van Het Urbanhuis. Hierbij zullen de planten waarvan Het Urbanhuis zaden heeft behandeld worden.

Durf jij het ook aan deze plant op te kweken? Neem snel een kijkje bij de Coffea Arabica of een van de andere kamerplantzaden!