Er is een enorme verscheidenheid aan planten. Elke plant heeft zijn eigen voorkeuren qua verzorging. Genoeg mensen zullen niet helemaal de juiste verzorging per plant opzoeken, dus tijd voor een ‘’Hoe verzorg je de…’’ van de planten waar het Urbanhuis zaden van heeft. In deze blog: Hoe verzorg je de Mimosa Pudica?’ Heb jij ook een Mimosa Pudica in huis? Lees dan even mee!

Mimosa Pudica

De Mimosa Pudica is een relatief kleine kamerplant. Dit maakt hem niet minder bijzonder. Het is namelijk een kamerplant die dagelijks in beweging is. Hij is super actief! Ook is het een echte eye catcher in huis door de bloemen die hij heeft.

Deze kamerplant is afkomstig uit tropisch Zuid – Amerika, als je de kamerplant aanraakt vouwen zijn blaadjes zich dicht en laat hij zijn blad hangen. Als hij dan met rust gelaten wordt vouwen zijn bladeren in een half uur weer open. De Mimosa Pudica laat ook prachtige paarse bloemen zien wanneer de kamerplant in bloei is. Een unieke eye catcher voor in jouw woonkamer.

 • Van origine afkomstig uit: 

Afkomstig uit de tropen van Zuid-Amerika.

‘’Bijnaam: Kruidje-Roer-Me-Niet’’

 • Bijnaam:

Kruidje-Roer-Me-Niet. Waarom? Daar kom je wel achter als je verder leest.

 • Standplaats (lichtbehoefte): 

De Mimosa Pudica is niet veeleisend, maar staat het liefst op een lichte plek.

 • Warmtebehoefte:

De Mimosa Pudica is dus niet veeleisend, maar over het algemeen kan voor bijna elke plant gezegd worden, dat hij beter niet voor of op de verwarming kan staan. De lucht die rond een verwarming hangt is erg droog en hier worden de meeste planten niet blij van. Of de Mimosa hier ook heftig op reageert, durf ik niet te zeggen. Maar wellicht heb je iets aan deze algemene tip.

Wat dan weer wel een hele specifieke tip is: de bijzondere eigenschap die de Mimosa Pudica met zijn bladeren laat zien, zie je alleen bij temperaturen boven de 18 ◦C.

 • Waterbehoefte:

Geef de Mimosa Pudica regelmatig water en deze plant is harstikke tevreden.

 • Speciale eigenschap

Wat is nou de bijzondere eigenschap Mimosa Pudica hoor ik je denken. Dat zal ik je nu vertellen:

‘’Als je deze kamerplant aanraakt vouwen zijn blaadjes zich dicht en laat hij zijn blad hangen. Als je hem vervolgens met rust laat, vouwen zijn bladeren zich in een half uur weer open. Dit fenomeen treedt dus enkel op bij temperaturen vanaf 18 ◦C.’’

Deze eigenschap is precies de reden dat hij de bijnaam Kruidje-Roer-Me-Niet heeft gekregen, gok ik. Zie in dit filmpje hoe dat effect er precies uitziet.

 • Is deze plant giftig voor mijn huisdieren?

Nee, helemaal veilig. Geen zorgen!

 • Heeft deze plant bloemen?

Yes! En hele mooie ook nog! De Mimosa Pudica krijgt paarse bloemetjes. Deze bloemetjes heeft ‘ie alleen in de zomer.

 • Help! De bladeren kleuren rood…

Als de bladeren van de Mimosa Pudica rood kleuren, dan komt dit doordat hij het koud heeft. Ga dan dus op zoek naar een iets warmer plekje in huis voor dit plantje.

 • Nachtstand

Hartstikke normaal, dus geen zorgen. Deze plant heeft een soort van interne nachtstand. In de nacht vouwt hij zijn blaadjes dicht. De volgende dag met voldoende licht zal hij zijn blaadjes net zo makkelijk weer ontvouwen.

 • Gevoelig voor spint

Wat vervelend kan zijn voor deze plant, maar ook voor jou, is dat ‘ie gevoelig is voor spint. Om de weerstand toch iets op te peppen, zou je preventief dit soort capsules kunnen gebruiken.

In deze blog heb je de meest belangrijke ‘’Hoe verzorg je de Mimosa Pudica?’’ tips gelezen. De komende tijd zal er vaker een ‘’Hoe verzorg je de…’’ te vinden zijn op de site van Het Urbanhuis. Hierbij zullen de planten uit het assortiment van Het Urbanhuis behandeld worden.

Durf jij het aan deze plant met zijn mooie paarse bloemen op te kweken tot een ware eyecatcher? Shop hem hier of neem snel een kijkje in de shop!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide