Er is een enorme verscheidenheid aan planten, maar toch zijn er wel een aantal die door iedereen herkend worden en erg populair zijn. Genoeg mensen zullen niet helemaal de juiste verzorging per plant opzoeken, dus tijd voor een ‘’Hoe verzorg je de…’’ van de meest populaire planten. In deze blog: Hoe verzorg je de Monstera?’ Heb jij ook een Monstera in huis? Lees dan even mee!

Monstera

Misschien wel de allerpopulairste plant in onze maatschappij, de Monstera. Deze plant staat ook wel bekend als de gatenplant. Deze plant gedijt met een vrij makkelijke verzorging, misschien dat hij daarom ook wel zo populair is.

  • Van origine afkomstig uit: 

Regenwouden van Zuid-Amerika

  • Standplaats (lichtbehoefte): 

Liefst op een plek half in de schaduw en zeker niet in direct zonlicht. Niet te veel zon en niet te veel schaduw dus.

‘’De tip om te herkennen dat je een Monstera te veel water geeft: bruine vlekken met een geel randje.’’

  • Waterbehoefte:

De Monstera heeft niet veel water nodig. Geef je te veel dan zou je dit terug kunnen zien in verkleurde bladeren. De tip om te herkennen dat je een Monstera te veel water geeft: bruine vlekken met een geel randje. Dit los je op door weer water te geven als de grond droog aanvoelt. Hierbij is de tip bij elke plant, steek je vinger een stukje in de grond om te bepalen of die nog vochtig aan voelt of goed droog is. 

  • Speciale verzorging:

Bij de blog ‘’Hoe verzorg je de Monstera?’’ kan deze tip niet achterblijven.  In de warmere en lichtere seizoenen, de lente en zomer, vindt de Monstera het fijn om in licht vochtige aarde te staan. Let hierbij wel op dat de wortels geen natte tenen houden en dus niet in een laag water staan. Zo voorkom je dat er mogelijk wortelrot ontstaat.

  • Sproeien?

Sommige planten zijn hier dol op, maar voor deze plant is dit niet noodzakelijk. Wel is dit een goede manier om stof van de bladeren af te krijgen. Het spoelt zo ook ongedierte weg en de luchtvochtigheid die je op deze manier iets opkrikt wordt gewaardeerd door de Monstera.

  • Help! De bladeren krullen op?

Ik doel hier niet op opgerolde nieuwe bladeren die nog uit moeten rollen, maar op al bestaande bladeren die plots opkrullen. Dit betekent dat de lucht op de standplaats van de plant te droog is. Hoe ga je hier mee om? Je kunt de plant af en toe besproeien, of bakjes water op de verwarming plaatsen om de luchtvochtigheid te verhogen.

  • Verpotten: wanneer en hoe vaak?

De Monstera kan snel, erg snel groeien. Daarom is het aan te raden de plant meteen na je aanschaf in een grotere pot te zetten. Over het algemeen is het aan te raden de Monstera elke twee jaar te verpotten, het voorjaar is hier de meest geschikte tijd voor. Gebruik altijd een pot die de wortels voldoende ruimte geeft. Door de plant te verpotten stel je hem ook weer bloot aan nieuwe voedingsstoffen. 

  • Opbinden

Opbinden, iets wat niet bij alle planten nodig is. Een grote Monstera kan echter alle kanten opgroeien of erg naar één kant gaan hangen. In dit geval is opbinden door middel van bijvoorbeeld een mosstok raadzaam.

  • Voeding?

Ja hoor, helemaal goed. Doe dit enkel in de lente- en zomermaanden. Het groeiseizoen. Geef nooit meer voeding dan aanbevolen, dit is slecht voor je plant.

Hoe verzorg je de Monstera
Hoe verzorg je de Monstera, zodat hij gaat stralen.

‘’De Monstera bladeren kunnen geen gaten hebben als de bladeren nog heel jong zijn, de plant niet de juiste verzorging krijgt óf de plant al erg oud is.’’

  • Mijn Gatenplant heeft geen gaten…

Dit kan verschillende redenen hebben. De Monstera bladeren kunnen geen gaten hebben als de bladeren nog heel jong zijn, de plant niet de juiste verzorging krijgt óf de plant al erg oud is.

Voor meer tips over kwaaltjes zoals verkleurde bladeren, snoeien, bloeien, stekken en of het een giftige plant is, bekijk deze blog.

In deze blog heb je de meest belangrijke ‘’Hoe verzorg je de Monstera’’ tips gelezen. De komende tijd zal er vaker een ‘’Hoe verzorg je de…’’ te vinden zijn op de site van Het Urbanhuis. Hierbij zullen de populairste planten behandeld worden.

Het Urbanhuis heeft geen Monstera zaden in de collectie, maar wel allerlei andere leuke kamerplantzaden. Durf jij het ook aan een plant op te kweken tot een ware eyecatcher? Neem snel een kijkje in de shop!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide