Er is een enorme verscheidenheid aan planten, maar toch heeft elke plant weer andere behoeften. Genoeg mensen zullen niet helemaal de juiste verzorging per plant opzoeken, dus tijd voor een ‘’Hoe verzorg je de…’’ van de planten waarvan Het Urbanhuis zaden in het assortiment heeft. In deze blog: Hoe verzorg je de Strelitzia Nicolai?’, een populaire plant op dit moment. Heb jij deze in huis of wil je deze zaden aanschaffen? Lees dan even mee!

 • Van origine afkomstig uit: 

Deze kamerplant is afkomstig uit Zuid-Amerika. Zijn broertje heet de Strelitzia Reginae. Je zou ook wel kunnen zeggen dat ‘ie hoort tot de familie Strelitziaceae.

 • Bijnamen:

Niet één, maar meerdere. Paradijsvogelplant, the bird of paradise, Paradijsvogelbloem en Vogelkopbloem zijn bijnamen die voor de Strelitzia Nicolai gebruikt worden.

 • Standplaats (lichtbehoefte): 

Voor deze Strelitzia geldt hoe meer licht hoe beter. Zet ‘m dus gerust op een plek met zoveel mogelijk licht. In tegenstelling tot veel planten kan ‘ie tegen direct zonlicht, hij groeit hier juist bij. Je kan deze Strelitzia het beste voor het raam neerzetten. Winter en minder licht? Zet de plant voor een raam op het zuiden.

HELP

Een Strelitzia Nicolai met ruwer en groffer blad dan de anderen? Geen reden tot paniek, dit is puur een ouder en donkerder exemplaar.

 • Wat als mijn Strelitzia niet genoeg licht krijgt?

Bij te weinig licht zouden de bladeren lelijk kunnen worden. De bladeren kunnen gaan krullen of dichtslaan. Ook kan het lijken alsof de plant maar niet groeit. Valt dit je op? Zet de plant dan dichter bij een raam.

 • Warmtebehoefte:

De Strelitzia heeft qua warmtebehoefte geen bijzonderheden. Houd je rekening met dat de plant veel direct zonlicht krijgt, dan hoef je over de warmtebehoefte verder niet na te denken.

 • Waterbehoefte:

Zoals bij de meeste planten drinkt de Strelitzia Nicolai in de zomer meer water. Je doet er goed aan om zoveel water te geven dat de grond na een week net weer droog is. Let goed op hoeveel water daarvoor nodig is, zodat je niet veel te veel of te weinig geeft.  Na een week kun je opnieuw water geven.

Houd in de winter het ritme van eens per week water geven aan. Maar pas de waterhoeveelheid iets aan.  In dit seizoen mag de grond gerust verder opdrogen voor je weer water geeft.

Stappenplan ‘Hoe check ik of ik mijn Strelitzia genoeg water geef?’

* Moeite met in de gaten houden wanneer je plant water nodig heeft? Misschien is een bodem vochtigheidsmeter iets voor jou?

Ook kan je Vulcastrat overwegen, meer informatie lees je hier en hier is een linkje naar waar je het kan kopen.

 • Speciale verzorging:

Bij de blog ‘’Hoe verzorg je de Strelitzia Nicolai?’’ kan deze tip niet achterblijven. Besproei de kamerplant regelmatig met water. Goed voor de plant zelf en je verwijdert zo meteen het laagje stof wat zich ongemerkt op de bladeren verzamelt.

 • Verpotten: wanneer en hoe vaak?

Een grotere plantenpot zorgt ervoor dat de plant weer kan gaan groeien en creëert een grotere waterbuffer voor de plant. Dit komt doordat de grond meer vocht kan opnemen. Ook zorgt de nieuwe grond voor meer voeding. Verpot bij voorkeur in de lente. Doe dit bij voorkeur om de twee jaar.

 • O jee, mijn Strelitzia heeft bruine bladeren!

De oudste bladeren worden uiteindelijk vanzelf bruin. Dit is een natuurlijk proces en niets tegen te doen. Is er sprake van bruine plekken op veel verschillende bladeren? Misschien heb je dan iets te veel water gegeven.

 • Voeding?

Graag! Gebruik hiervoor vloeibare plantenvoeding en volg de instructie die op de verpakking staat. Je kunt bijvoorbeeld deze plantenvoeding gebruiken.

 • Last but not least, kan de Strelitzia Nicolai bloemen krijgen?

Als kamerplant zal de Strelitzia Nicolai niet zo snel bloemen krijgen. Voordat dit zou gebeuren moet ‘ie wel zo’n 2 a 3 meter hoog zijn. Mocht een Strelitzia Nicolai toch bloeien, dan zal de plant grote zwart met witte bloemen krijgen.

In deze blog heb je de meest belangrijke ‘’Hoe verzorg je de Strelitzia Nicolai?’ tips gelezen. Een filmpje van 123planten hierover, zie je hier. De komende tijd zal er vaker een ‘’Hoe verzorg je de…’’ te vinden zijn op de site van Het Urbanhuis. Hierbij zullen de planten waarvan Het Urbanhuis zaden heeft behandeld worden.

Durf jij het ook aan deze plant op te kweken? Neem snel een kijkje bij de Strelitzia Nicolai of een van de andere kamerplantzaden!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide