Er is een enorme verscheidenheid aan planten, maar toch heeft elke plant weer andere behoeften. Genoeg mensen zullen niet helemaal de juiste verzorging per plant opzoeken, dus tijd voor een ‘’Hoe verzorg je de…’’ van de planten waarvan Het Urbanhuis zaden in het assortiment heeft. In deze blog: Hoe verzorg je de Strelitzia Reginae?’. Heb jij deze in huis of wil je deze zaden aanschaffen? Lees dan even mee!

  • Van origine afkomstig uit: 

Deze kamerplant is afkomstig uit Zuid-Afrika. Zijn bekende broertje heet de Strelitzia Nicolai, maar woont op een ander continent. Iets wat je wellicht minder zou verwachten, is dat ‘ie ook familie is van de Musa Bananenplant familie.

  • Bijnamen:

Niet één, maar meerdere. Deze bijnamen deelt ‘ie met zijn broertje Nicolai. De bijnamen waar ‘ie naar luistert zijn: Paradijsvogelplant, the bird of paradise, Paradijsvogelbloem en Vogelkopbloem.

Benieuwd waarom hij deze bijnamen heeft? Bekijk dit filmpje voor een time-laps van hoe de bloem er uitziet en zich ontwikkelt. Bijzonder he?

  • Standplaats (lichtbehoefte): 

Voor Strelitzia’s geldt hoe meer licht hoe beter. Zet ‘m dus gerust op een plek met zoveel mogelijk licht. Deze plant kan juist goed tegen direct zonlicht. Zet hem dus gerust voor het raam neer.

Is de winter aangebroken en is er minder licht? Zet deze plant neer voor een raam op het zuiden.

HELP! De bladeren krullen of slaan dicht!

Valt dit op, zet de plant dan dichter in de buurt van een raam. Dit zou kunnen komen doordat de plant onvoldoende licht krijgt.

  • Warmtebehoefte:

Deze plant is qua warmtebehoefte niet zo moeilijk. Houd je rekening met dat de plant veel direct zonlicht krijgt, dan hoef je over de warmtebehoefte verder niet na te denken.

  • Waterbehoefte:

Geef ‘m steeds opnieuw water als de grond net weer droog is. Houd even in de gaten hoe snel dit is, om hier zicht op te krijgen. Vaak is dit rond een week, maar bekijk hoe dit bij jouw plant is. 

Let erop dat de Strelitzia in de zomer net wat meer drinkt en de grond dan sneller droog kan zijn. In de zomer zou het dus zo kunnen dat jet vaker water geeft dan in de koudere maanden.

Winter verzorging tip voor de Strelitzia:

Houd in de winter het ritme van eens per week water geven aan. Maar pas de waterhoeveelheid iets aan.  In dit seizoen mag de grond gerust verder opdrogen voor je weer water geeft.

* Moeite met in de gaten houden wanneer je plant water nodig heeft? Misschien is een bodem vochtigheidsmeter iets voor jou?

  • Besproeien?

Deze plant vindt het prettig regelmatig gedoucht te worden. Goed voor de plant zelf en je verwijdert zo meteen het laagje stof wat zich ongemerkt op de bladeren verzamelt. Zo ziet ‘ie er meteen weer een stuk frisser uit!

  • Voeding?

Graag! Gebruik hiervoor vloeibare plantenvoeding en volg de instructie die op de verpakking staat. Je kunt bijvoorbeeld deze plantenvoeding gebruiken.

  • Verpotten: wanneer en hoe vaak?

Een standaardantwoord bij deze vraag. Een grotere plantenpot zorgt ervoor dat de plant weer kan gaan groeien en creëert een grotere waterbuffer voor de plant. Dit komt doordat de grond meer vocht kan opnemen. Ook zorgt de nieuwe grond voor meer voeding. Verpot bij voorkeur in de lente. Doe dit bij voorkeur om de twee jaar.

  • Wat als het ene blad er ander uitziet en aanvoelt als de ander?

Geen reden tot paniek. Sommige bladeren kunnen bijvoorbeeld wat ruwer of groffer aanvoelen. Grote kans dat de enige oorzaak hiervoor is dat dit blad een stuk ouder is dan de rest.

  • Oei! Bruine bladeren!

Niet meteen reden tot zorgen. Het is een natuurlijk proces dat de oudste bladeren van de plant uiteindelijk bruin worden en afsterven. Dit is de natuur. Zijn er bruine plekken op veel verschillende bladeren? Dan zou het kunnen dat je iets te veel water hebt gegeven.

In deze blog heb je de meest belangrijke ‘’Hoe verzorg je de Strelitzia Reginae?’ tips gelezen. De komende tijd zal er vaker een ‘’Hoe verzorg je de…’’ te vinden zijn op de site van Het Urbanhuis. Hierbij zullen de planten waarvan Het Urbanhuis zaden heeft behandeld worden.

Durf jij het ook aan deze plant op te kweken? Neem snel een kijkje bij de Strelitzia Reginae of een van de andere kamerplantzaden!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide