Er is een enorme verscheidenheid aan planten, maar toch heeft elke plant weer andere behoeften. Genoeg mensen zullen niet helemaal de juiste verzorging per plant opzoeken, dus tijd voor een ‘’Hoe verzorg je de…’’ van de planten waarvan Het Urbanhuis zaden in het assortiment heeft. In deze blog: Hoe verzorg je de Agave Ellemeetiana?’. Heb jij deze in huis of wil je deze zaden aanschaffen? Lees dan even mee!

 • Van origine afkomstig uit: 

De Agave Ellemeetiana behoort tot de familie van Agaven. De verzorgingstips die je in deze blog of op internet terugvindt, kun je dan ook bij allerlei soorten Agave planten toepassen. 


Wist jij dat Agaven hun oorsprong in Mexico hebben? In Mexico worden Agaven zelfs gebruikt bij de productie van tequila! In Mexico wordt uit het sap ook de Mexicaanse nationale drank pulque bereid.

 • Bijnamen:

Waar veel planten bijnamen hebben, geldt dit voor de Agaven niet zo. Het is zo’n eeuwenoude plant dat dit wellicht niet nodig was eeuwen geleden…

LET OP Krijgt jouw Agave te weinig licht? Dan vergroot je de kans op wortelrot, gezien de plant dan minder water gebruikt!

 • Standplaats (lichtbehoefte): 

Zijn oorsprong ligt in Mexico, dus Agaven kunnen wel tegen wat zon.  Heb je een plekje in huis met volle zon? Dan kan je een Agave Ellemeetiana hier perfect neerzetten. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit of je hem neerzet voor een raam op het zuiden, westen of oosten. Echter ontwikkelt hij het beste als hij minimaal vijf uur direct zonlicht per dag krijgt!

kamerplantzaden Agave Ellemeetina het Urbanhuis
Kamerplantzaden Agave Ellemeetiana
 • Warmtebehoefte:

Deze plant is qua warmtebehoefte niet zo moeilijk. Houd je rekening met dat de plant veel direct zonlicht krijgt, dan hoef je over de warmtebehoefte verder niet na te denken.

Belangrijk wat betreft water (!)

In de winter kan een Agave een stuk langer zonder water, soms wel tot 6 weken. Verder geldt: hoe verder een Agave van het raam afstaat en hoe minder licht hij krijgt, hoe minder water hij verbruikt. En, wellicht verrassend maar waar: hoe groter de Agave, hoe langer hij zonder water kan. Ze slaan immers water op in de bladeren.

 • Waterbehoefte:

Agaven komen uit warme gebieden, waar het behoorlijk droog kan zijn. Hij valt onder de succulenten, de vetplanten, en kan een lange tijd zonder water. Hoe dit kan? Hij slaat water op in zijn bladeren!

Tactiek voor een agave water geven:

 • Geef om de 1 à 2 weken water
 • Laat de grond volledig opdrogen
 • Geef pas weer water als de grond helemaal droog is.
 • Als de grond langere tijd vochtig of doorweekt blijft, geef je te veel water. Dit vergroot de kans op wortelrot. Dit plantje heet nou eenmaal niet veel water nodig. Wees dus niet te enthousiast!
 • Besproeien?

Nee, niet nodig voor deze plant. Wel doe je de Agave Ellemeetiana een plezier door hem af en toe af te stoffen.

TIP

De punten van de bladeren van veel Agaven zijn scherp en bevatten een stekel. Dit kan scherp zijn. Ook kunnen deze stekels in je huid prikken en zorgen voor irritatie. Kijk hier dus mee uit.

 • Giftig-alert

Het sap uit de Agave is giftig en kan leiden tot huidirritatie. Niet alleen de stekels zijn scherp, maar aanraking met het sap is ook gevaarlijk. Kijk goed uit met kleine kinderen en huisdieren.

In deze blog heb je de meest belangrijke ‘’Hoe verzorg je de Agave Ellemeetiana?’ tips gelezen. De komende tijd zal er vaker een ‘’Hoe verzorg je de…’’ te vinden zijn op de site van Het Urbanhuis. Hierbij zullen de planten waarvan Het Urbanhuis zaden heeft behandeld worden.

Durf jij het ook aan deze plant op te kweken? Neem snel een kijkje bij de Agave Ellemeetiana of een van de andere kamerplantzaden!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide