…en hoe zit het met vetplanten?
9 van de 10 mensen denken bij een cactus of vetplant aan gemak. Deze planten zijn in de ogen van velen het toppunt van makkelijk te verzorgen ofwel niet snel te vermoorden. Het klopt dat ze maar weinig water nodig hebben, maar is dit het enige? Of zijn er dingen waar je wel rekening mee kan houden? In deze blog zoek ik de vraag ‘Hoe verzorg je een cactus?’ voor je uit. Voor het gemak nemen we meteen de vetplanten ook mee. Lees je mee?
Waterbehoefte
Zoals bekend, cactussen en vetplanten hoef je niet vaak water te geven. Af en toe wat water en de grond daarna bijna helemaal uit laten drogen, en deze planten overleven het wel. In de winter hebben deze plantjes nog minder water nodig dan in de andere seizoenen. Ongeveer per 4 weken een beetje water zal dan al voldoen.
Waar je wel op moet letten
Dé tip voor de verzorging van cactussen en vetplanten: controleer regelmatig hoe droog de grond al is. Of inspecteer de bladeren. Lijkt het erop dat de bladeren verschrompelen? Dan moet je hem ietsje eerder water geven. Wacht je te lang dan kan het zo uitdrogen dat er delen afsterven of van de plant afvallen.
Doodsoorzaak #1 voor cactussen en vetplanten: wortelrot. Geef dus liever te weinig dan te veel water.
Favoriete standplaats
Waar sommige kamerplanten niet goed tegen te veel direct zonlicht kunnen, gaat dit voor cactussen en vetplanten absoluut niet op. Zet deze dus op plek met zoveel mogelijk licht. Deze planten worden door veel mensen enkel een plekje binnenshuis gegeven. Wist jij dat ze ook prima buiten kunnen? Zet ze dus gerust lekker in de zon in je tuin of het balkon.
Is er sprake van een dag met flink neerslag? Denk er dan even aan planten of cactussen onder een afdakje te zetten. Onder een tafel is al een goede oplossing hiervoor. Je kunt deze planten beter niet het hele jaar buiten laten staan. Vanaf half september kun je ze beter binnenhalen.
Voeding?
Universele plantenvoeding wordt voor allerlei planten gebruikt. Cactussen daarentegen maak je met name blij met speciale cactusmest. Je hebt bijvoorbeeld deze voeding voor cactussen en vetplanten of deze cactusgrond. Met dit soort speciale grond kunnen deze planten water goed opnemen en afvoeren, plus in de grond zit direct voeding voor 2 maanden.
Verpotten doe je zo
Tijd voor verpotte bij cactussen en vetplanten is het pas als de pot echt te klein wordt. Is dit moment aangebroken, dan is het stappenplan als volgt:
- Kies een pot met afvoergaatjes
- Leg onderin de pot een laag grind of kleikorrels
- Breng nu een laag cactusgrond aan
- Belangrijk bij verpotten van cactussen of vetplanten met stekels: trek goede handschoenen aan om je niet te prikken aan de stekels. Bijvoorbeeld tuinhandschoenen/werkhandschoenen.
- Haal de plant uit de te kleine pot en zet hem in de nieuwe pot.
- Vul de pot nog wat op met cactusgrond.
Reddingstips a la Mama Botanica x Intratuin:
Wat kun je doen als je te veel water hebt gegeven?
Een cactus die te veel water heeft gekregen, gaat makkelijk rotten. Die rot trekt van de wortel de plant in en is lastig te genezen. Misschien heb je het wel eens gehad, zo’n cactus die er heel lang goed uitzag en dan in ene in elkaar zakt als je er een tikje tegenaan geeft. Of een cactus die opeens hol van binnen blijkt te zijn. In zo’n geval kun je je cactus niet meer redden.
Is alleen de onderkant van de stam besmet, maar de bovenkant van je cactus nog niet? Dan kun je de stam doorsnijden, een paar weken aan de lucht laten drogen en opnieuw in de grond zetten. Geef geen water totdat je merkt dat de plant nieuwe wortels is gaan groeien en steviger in de grond staat.
Wat kun je doen als je te weinig water hebt gegeven?
Als een cactus te weinig water krijgt, dan zal hij gaan rimpelen en krimpen. Dat komt doordat je plant de opgeslagen vocht reserves gebruikt.
Gelukkig kan een cactus makkelijker herstellen van te weinig water dan van te veel water. Geef je cactus bij de gietbeurt iets meer water dan je voorheen deed. Je plant zal zich langzaam herstellen van het vochttekort en weer mooi vol worden.
Voor meer tips over de verzorging van cactussen en vetplanten en meer, klik op deze link.
Hoe verzorg je een cactus? En hoe zit het met vetplanten? Hopelijk ben je er in deze blog wat wijzer over geworden. Een onderbelicht onderwerp als het gaat om cactussen en vetplanten, gezien ze zo makkelijk zijn en niet veel nodig hebben. Wat vetplanten betreft verkoopt Het Urbanhuis zaden voor de Aloë Thraskii. Deze plant is behoorlijk populair geworden, is gek op de zon en kan prima in de vensterbank staan. Behalve bij vorst. Hij kan ook nog eens prachtig gaan bloeien. Dit doet ‘ie met name in de winter, hoe leuk om dan zijn oranje bloemen te zien? Toch meer op zoek naar iets anders dan een vetplant? Neem gerust een kijkje in de rest van de shop.

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide