Bruine plekken, bruine uiteindes van de bladeren, misschien een geheel bruin blad of niet bruin, maar geel. Iedereen komt dit soort kwaaltjes bij zijn planten wel eens tegen, maar hoe zorg je ervoor dat je plant groene bladeren houdt? Ik zoek het voor je uit en zet de meest voorkomende tips van het internet voor je op een rijtje. Lees je mee?
Altijd groene bladeren, is het wel haalbaar?
Bij een aantal planten is het onvermijdbaar dat planten bruine bladeren of puntjes krijgen. Je ziet dit vooral bij palmsoorten zoals Areca’s, Alocasia’s en Dracaena’s. Palmsoorten zijn gewoon gevoelig voor bladverkleuringen en er is dan ook niet meteen reden tot paniek.
Te veel of te weinig water?
Dit is een van de meest voorkomende oorzaken dat de bladeren van een plant bruine plekken krijgen en geen groene bladeren houdt. Wanneer bladeren van een plant verkleuren, welke kleur dan ook, check dan ook even de vochtigheid van de grond. Voel even of de grond kurkdroog is of juist super nat, stem hierop af hoe vaak je je plant water geeft. En hoe veel water per keer natuurlijk. Ook wel een belangrijke factor.
Belangrijke tip:
In de herfst en winter is de waterbehoefte van planten minder. Er is minder licht op deze dagen, ze verbruiken minder energie en hun waterbehoefte is hierbij ook minder. Let dus op dat je juist in de winter je planten niet verdrinkt. Zo houd je de bladeren mooi groen tot de lente weer aanbreekt! Deze blog leert je meer over planten in de winter.
Oorzaken bij tropische planten
Bij planten met een tropische oorsprong zoals Calathea’s, Monstera’s of andere soortgenoten die bruine randen krijgen kan het wat anders zijn. Deze bruine randen kunnen dan duiden op een te lage luchtvochtigheid in huis. De luchtvochtigheid in huis versus in de jungle is bizar groot. De oplossing om de luchtvochtigheid wat te verhogen is niet heel moeilijk. Besproei je planten af en toe met lauwwarm water en je planten zullen je erg dankbaar zijn.
Uitdroging of verbranding
Ook nog een mogelijke oorzaak is dat een plant door de plek waar hij staat in huis nét te veel zon vangt. Zo kan er sprake zijn van plaatselijke brandplekken of uitdroging. Lijkt het meer hierop? Verplaats je plant dan naar een ander plekje in huis
Stof!
Ongeacht welk seizoen het is, zullen ook bladeren van planten het hele jaar door doorgaan met stof vangen. Het is dan ook helemaal geen slecht idee om je planten eens in de zoveel tijd af te stoffen. Zo kunnen ze genoeg voedingsstoffen uit het licht tot zich nemen. Dit komt de groei van je plant ten goede. Afstoffen kan voorzichtig met een zacht doekje, door te besproeien of door je plant een douche te geven. Heb je te maken met een cactus of iets stekeligs dan kan een zacht borsteltje of kwastje goed voldoen om het stof weg te halen.
Wil je nou nog wat meer Eerste Hulp bij verkleurde bladeren? Je zou dit filmpje kunnen bekijken.
Ik hoop dat je na het lezen van deze blog wat beter hoe je ervoor zorgt dat je plant groene bladeren houdt. In ieder geval heb je een stuk meer kennis over wat eraan bij kan dragen dat de bladeren van je groene vriend niet meer zo groen zijn. Tijd voor nieuwe groene vrienden, die je zo goed mogelijk groen kan proberen te houden? Neem snel een kijkje op de site van Het Urbanhuis!

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide