Hoeveel kamerplantzaden kunnen in een potje om op te kweken?

Kamerplantzaden van het Urbanhuis met zelfgekweekte kamerplanten

Het leven met groene vingers kan heel ontspannend zijn, maar heeft ook zeker zijn momenten vol van twijfel. Onzekerheid over simpele dingen als hoeveel kamerplantzaden kunnen in een potje om op te kweken, horen er ook helemaal bij. Om hier wat duidelijkheid over te creëren lig ik je vandaag precies uit hoe het zit. Lees je mee?

How to start

Yes! Je bent begonnen aan je project om planten op te kweken. Misschien heb je de kamerplantzaden van Het Urbanhuis in je handen. Mogelijk heb je een pakket met van die kweekschaaltjes erbij, maar het zou ook kunnen dat je enkel wat zaden hebt. Wat nu? Waar te beginnen?

Allereerst moet je sowieso de zaden eerst laten weken in water. Dit is het geval bij alle zaden. Waarom ze moeten weken in water? Ze zuigen zich zo vol met water en kunnen vervolgens sneller ontkiemen.

Hoeveel kamerplantzaden kunnen in een potje om op te kweken?

Ergens is dit deels wel afhankelijk van de grootte van de zaden die je voor je hebt. Ook is het wel afhankelijk hoe groot de plant die je gaat kweken ongeveer gaat worden.

Voor de meeste planten en zaden geldt echter dat er prima meerdere kleine zaden in een potje gezaaid kunnen worden. Zo creëer je een mooie, volle plant.

Heb je echter tientallen zaadjes, dan is het niet aan te raden die allemaal bij elkaar te zaaien. De zaden hebben het liefst genoeg ruimte. Zo kunnen ze beter wortels ontwikkelen. Zitten ze te dicht op elkaar geplakt in de grond, dan stimuleer je ook schimmelvorming. Dit klinkt niet goed en dat is het ook niet. Houd dus ongeveer maximaal 3 à 4 zaden per potje aan. Zo hebben ze genoeg ruimte en daarmee krijgen ze ook genoeg licht en lucht als voeding.

Tools voor bij het kweken:

  • Afdekhoesjes voor over de potjes

Deze duurzame afdekhoesjes van Het Urbanhuis zorgen voor een goede start van jouw projectje. Deze afdekhoesjes zijn herbruikbaar en zorgen ervoor dat jij jouw potjes makkelijk kan afdekken, waardoor je een eigen kweekkasje creëert voor de zaden. Superhandig!

Met behulp van de afdekhoesjes ontstaat er het juiste klimaat om jouw kamerplantzaden te laten ontkiemen tot mooie kamerplanten. Pluspunt: doordat de afdekhoesjes transparant zijn kan je er makkelijk doorheen kijken of je kamerplantzaden zijn ontkiemd.

Geen huishoudfolie of vieze glazen meer bij kweek projecten, maar duurzame afdekhoesjes die je kan hergebruiken! Het ziet er ook meteen een stuk netter uit in jouw vensterbank, woonkamer of waar jouw project zaden kweken zich afspeelt.

  • Kweekkasje

Ben je meer gecharmeerd van de looks van een kweekkasje om jouw zaailingen de perfecte start te geven? Dat kan ook natuurlijk. Wat dacht je van deze van de IKEA?

*P.S. In deze groeiset deluxe vind je zowel drie soorten kamerplantzaden, potjes, turftabletten voor de grond en afdekhoesjes. Zo kan je meteen aan de slag. Ook voor toekomstige projectjes kun je de potjes en afdekhoesjes weer gebruiken. Handig he?!

‘Hoeveel kamerplantzaden kunnen in een potje om op te kweken?’, na het lezen van deze blog weet jij er het fijne van. Ontbreken de zaden nog in jouw bezit? Neem snel een kijkje in de shop van Het Urbanhuis. Welke gaan het worden?

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide