Hoeveel water heeft mijn kamerplant nodig?

Vegtrug Kamerplantsensor Xiaomi Kamerplant zaden

Hoe geef je jouw kamerplant het beste water?

Het is vanzelfsprekend dat iedere kamerplant water nodig heeft om gezond te blijven en om te groeien. De hoeveelheid water en hoe vaak een kamerplant water nodig heeft is dan ook van belang. Daarnaast zijn er ook nog andere factoren die invloed hebben op hoe je jouw kamerplant het beste water kunt geven. Bij een kamerplant water geven komt dus nog best wel wat bij kijken. In deze blog ga ik jullie daar dan ook meer over vertellen.

Ben je nou niet zeker of je jouw kamerplant op de juiste manier water geeft of heb je helemaal geen idee? Lees dan vooral verder!

De juiste hoeveelheid water

De hoeveelheid water bepalen van je kamerplant(en) is niet altijd even makkelijk. Vaak wordt het ook op basis van je gevoel gedaan. Toch heeft iedere kamerplant zijn eigen eisen met betrekking tot de waterbehoefte. Hieronder staat informatie over hoeveel water een kamerplant ongeveer nodig heeft.

  • Weinig hoeveelheid water: als de bovenkant van de potgrond lichter wordt, dan moet je de kamerplant in de zomer 3 dagen later voorzien van water. In de winter moet je de kamerplant 3 weken later voorzien van water. De potgrond van deze kamerplanten moeten langere tijd worden uitgedroogd. Dit zijn kamerplanten zoals cactussen en vetplanten. Voorbeelden van deze kamerplanten zijn: Pachycereus Pringlei, Agave Ellemeetina en Aloë Arborescens.
  • Gemiddelde hoeveelheid water: als de bovenkant van de potgrond van de kamerplant lichter wordt, dan moet je de kamerplant 3 dagen later voorzien van water. De potgrond van deze kamerplanten moeten even worden uitgedroogd, voordat de kamerplanten weer water kunnen krijgen. Dit zijn kamerplanten zoals klimop soorten en palmsoorten. Voorbeelden van deze kamerplanten zijn: Strelitzia Nicolai, Monstera Deliciosa en Aspergus Plumosus Nana.

Grote hoeveelheid water: als de bovenkant van de potgrond van de kamerplant lichter wordt, dan moet je de kamerplant voorzien van water. De potgrond van deze kamerplanten moeten altijd vochtig blijven. Daarnaast is het belangrijk om te onthouden dat een kamerplant waarvan de potgrond altijd vochtig moet zijn, niet per direct veel water nodig heeft! Geef de kamerplant liever wat vaker in de week een kleine hoeveelheid water. Dit zijn kamerplanten zoals een palm en een Musa. Voorbeelden van deze kamerplanten zijn: Musa Acuminata, Coffea Arabica en Dypsis Lutescens.

Hoe vaak heeft een kamerplant water nodig?

De meeste kamerplanten hebben ongeveer één keer per week water nodig. Het is dan wel belangrijk om de juiste hoeveelheid water te geven. Alhoewel geldt dit niet voor alle kamerplanten, want de cactussen en vetplanten hebben juist heel weinig water nodig en dus ook minder vaak. 

Een handige manier om te checken of je kamerplant weer water nodig heeft is om je vinger in de potgrond te steken. Pas wel op dat je geen wortels doormidden scheurt. Voelt de grond nog vochtig aan en blijft er potgrond aan je vinger kleven? Dan is je kamerplant voorzien van genoeg water. Zo niet, dan kan je kamerplanten wat water geven.

Het Urbanhuis Kamerplant zaden
Kamerplant heeft nog voldoende water

Het juiste tijdstip om je kamerplant water te geven

Daarnaast is er ook nog een geschikt tijdstip om je kamerplanten water te geven, namelijk in de ochtend. In de ochtend is je kamerplant en het water nog koel. Je kamerplant vindt het dan een fijn moment om water te krijgen. De reden hiervan is dat kamerplanten het vooral in de zomer niet fijn vinden om ’s middags of ’s avonds water te krijgen, omdat de kamerplant dan zelf warm is. Door het koude water kan je kamerplant een shock krijgen en dat kan ervoor zorgen dat je kamerplant zijn blad verliest of helemaal geen blad krijgt. Het beste tijdstip om je kamerplant water te geven is tussen 7 uur en 10 uur ’s ochtends.

Laatste tips om je kamerplant goed water te geven

  • Maak gebruik van de Vegtrug kamerplant sensor. Een Vegtrug kamerplant sensor geeft aan hoeveel water je plant nog nodig heeft en nog veel meer. Meer informatie over deze kamerplant sensor, kun je vinden in mijn webshop. 
  • Als je kamerplant veel licht krijgt, dan verbruikt hij automatisch ook meer energie. Dit zorgt ervoor dat je kamerplant meer water nodig heeft!
  • De pot waarin je kamerplant staat is ook van belang, want door dat er meer aarde in de pot kan zorgt dit ervoor dat de aarde meer vocht opneemt. Natuurlijk neemt je kamerplant automatisch ook meer water tot zich op.
Vegtrug Kamerplantsensor Xiaomi Kamerplant zaden
Vegtrug kamerplant sensor
Leuk dat je onze blog hebt gelezen!
Leuk dat je onze blog hebt gelezen!

Deze blog is geschreven door Lynn Aaldering, stagiaire van het Urbanhuis.