Help, er zit ongedierte op mijn kamerplant!

Dopluis het Urbanhuis Kamerplant zaden

Wat doe je tegen het ongedierte die op je kamerplanten zitten?

Het kan nog wel eens voorkomen dat je kamerplant ziek wordt, dit komt vaak doordat de kamerplant last heeft van ongedierte. Hoe komt het nou dat je kamerplant daar last van krijgt en wat doe je ertegen? In deze blog ga ik jullie daar meer over vertellen.

Heb jij nou last van een zieke kamerplant dat veroorzaakt is door ongedierte? Of wil je daar graag achter komen? Lees dan zeker verder!

Soorten ongedierte die voorkomen bij kamerplanten

Als eerste ga ik jullie wat vertellen over welke soorten ongedierte je nou precies hebt en waar de kamerplant last van kan krijgen. Er zijn veel soorten ongedierte, maar ik ga voor jullie de vier meest voorkomende op een rijtje zetten.

Bladluis: dit is een klein plantetend insect van één tot 4 millimeter lang. Ze hebben de vorm van een mango en ze zijn erg zacht. Een ander kenmerk is dat het achterlijf van een bladluis twee buisvormige organen heeft, hiermee scheiden ze honingdauw af. Honingdauw is een heldere, kleverige substantie dat achterblijft op je kamerplanten. Dit is dan ook slecht voor je kamerplanten, omdat ze als het ware verstikt worden door de kleverige laag. Daarnaast besmetten ze kamerplanten met diverse virussen. De bladluis verspreidt zich door te vliegen naar andere kamerplanten. Hierdoor kunnen de kamerplanten een groeistoornis krijgen, kunnen ze gaan uitdrogen en het blad van de kamerplant kan geel worden. In het ergste geval kan de kamerplant sterven.

De oorzaak van deze ongedierte is dat ze zich verspreiden door kruisbesmetting via kleding, tocht of door te vliegen van kamerplant naar kamerplant.

Bladluis het Urbanhuis Kamerplant zaden
Bladluis op een kamerplant.

Dopluis: dit is een klein soort luis van 4 millimeter groot en bruin/grijs van kleur. Dopluizen zitten vaak verscholen op een kamerplant. Doordat ze zich zo verschuilen is het lastig om te zien wat ze aantasten. De dopluis is over de hele kamerplant te vinden, inclusief de wortelkluit. Ze verspreiden zich door contact met huisdieren of kledingstukken. Dopluizen zuigen aan twijgen en bladeren van de kamerplant, waardoor verkleuring ontstaat, bladeren vallen en de groei wordt geremd.

De
oorzaak dat de dopluis op de kamerplanten gaat zitten is vanwege de warme en vochtige omgeving. Ze vinden het heerlijk dat er binnen een temperatuur tussen de 18 en 25 graden Celsius is.

Dopluis het Urbanhuis Kamerplant zaden
Dopluis op een kamerplant.
  • Schildluis: dit is een klein soort luis van 1 tot 3 millimeter groot. Ze kunnen een taupe, beige of grijs bruine kleur hebben. De schildluis zit vaak op de onderkant en op de stam van de kamerplant. Ze verspreiden zich door contact met huisdieren, tocht of kledingstukken. De schildluis werkt als volgt: ze zuigen aan kamerplanten en injecteren giftige stoffen in de cellen. De stof veroorzaakt geel, rode of bruine vlekken op de bladeren en/of op de vruchten van de kamerplanten. Dit kan er uiteindelijk toe leiden dat de bladeren afsterven en dat de plantengroei wordt geblokkeerd of vervormd. 

    De oorzaak dat de schildluis zich nestelt in jouw kamerplant kan zijn omdat de ruimte waar de kamerplant staat een droge lucht heeft. Of vanwege de gezondheid van je plant, als die namelijk wat minder is, dan is dat een perfecte ondergrond voor de schildluis. Daarnaast kan het komen omdat er te veel kalk in de grond zit.
Schildluis het Urbanhuis Kamerplant zaden
Schildluis op een kamerplant.

Tripsen: dit een is een zeer klein insect van maximaal 1 millimeter breed. Tripsen zijn overdwars gestreept en ze hebben een lichte vleugeltekening. Ze zitten voornamelijk op de bovenkant van het blad van de kamerplant. Ze verspreiden zich door te vliegen van plant naar plant. Tripsen doorboren de cellen van de bladeren, die de oppervlakteweefsels vernietigen en ze vervolgens opzuigen. Hierdoor krijgen de bladeren zilvergrijze vlekken. Meestal hebben deze vlekken ook donkergroene vlekken, dit zijn uitwerpselen van trips. Daarnaast verminderen ze de aanmaak van nieuw blad. Door ernstige aantasting kunnen de bladeren uitdrogen.

De oorzaak van Tripsen is door een kamer met een lage luchtvochtigheid, dit vinden Tripsen namelijk heel fijn.

Tripsen het Urbanhuis Kamerplant zaden
Tripsen op een kamerplant.

Wat kan je doen tegen ongedierte op je kamerplant?

Het bestrijden van het ongedierte op je kamerplant is niet altijd even makkelijk. Er kan soms best wat tijd overheen gaan voordat de kamerplant weer is hersteld. Het is daarom ook belangrijk om je kamerplant de juiste behandeling te geven. Hierdoor kunnen ze goed genezen en weer gezond worden.

Hieronder zet ik wat opties hoe je kamerplant kan behandelen.

  • Een milieuvriendelijke optie is om de kamerplant onder een lauwe kraan te zetten, hierdoor spoel je het ongedierte weg. Zorg wel dat de potgrond bedekt is met folie. De vastplakkende luizen kun je van het blad afwrijven. 
  • Haal de aangetaste delen van de kamerplant af. Dit zorgt ervoor dat de verspreiding van het ongedierte vertraagd. Als het buiten koud is dan kan je de kamerplant ook een paar weken buiten zetten op een beschutte en schaduwrijke plaats. Het nut hiervan is dat veel ongedierte niet tegen de kou en vocht kunnen. 
  • Knoflook kan je helpen om het ongedierte te bestrijden. De geur van knoflook zorgt er namelijk voor dat het ongedierte op afstand blijft. Je gebruikt dit door 1 grote knoflook in stukje te snijden en met 1 liter heet water te overgieten. Vervolgens laat je het 1 dag trekken en dan kan je het op je kamerplant sprayen. 
  • Je kunt natuurlijk ook voor chemische bestrijdingsmiddelen kiezen, maar zorg er dan wel voor dat je eerst de gebruiksaanwijzing leest. Dit zorgt ervoor dat je de risico’s voor je gezondheid en het milieu zo klein mogelijk houdt. Daarnaast is het belangrijk om producten te kopen waarbij de ingrediënten op vermeld staan en met een toelating van het CTGB. Het CTGB beoordeelt of bestrijdingsmiddelen veilig zijn voor gebruik. Hierdoor lopen mensen, dieren en het milieu zo min mogelijk schade op.
  • Zorg dat jouw kamerplant verder van alle benodigdheden is voorzien. Dit kan de Vegtrug Kamerplant Sensor voor je analyseren. 

Heb jij je kamerplanten goed onder controle en ben je klaar om weer lekker aan de slag te gaan met kamerplanten? Kijk dan in de webshop of je nog leuke kamerplantzaden ziet!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide