Kamerplanten snoeien. Wanneer, hoe en waarom?

Snoeien. Het snoeien van de heg in de voortuin of in de wijk langs dat ene fietspad is een bekend fenomeen. Maar snoeien van kamerplanten is een stuk minder bekend. Voor velen zal het zelfs onbekend terrein zijn. Daarom vandaag een blog over kamerplanten snoeien. Wanneer, hoe en waarom?

‘’Een lang antwoord kort, de hoofdreden om je kamerplant te snoeien is om de groei te stimuleren.’’

Waarom snoeien?

Er zijn een aantal redenen waarom het snoeien van je kamerplant hartstikke goed en zelfs gezond voor jouw plant is. Een lang antwoord kort, de hoofdreden om je kamerplant te snoeien is groei stimuleren. Door het weghalen van ongezonde of dode bladeren, zal er bijvoorbeeld meer energie uit gaan naar de groei van de gezonde delen van de plant. Doordat een plant door het snoeien wat minder vol kan worden, kan het licht gemakkelijker op ook de lastiger bereikbare bladeren vallen. Hierdoor wordt de plant veel meer gevoed. Tot slot kan het voor sommige planten juist ook mooier zijn voor het oog als ze wat compacter blijven. Dit is natuurlijk puur een kwestie van smaak.

Wanneer snoeien?

Bijna het hele jaar is goed, maar ga dit klusje niet net in de winter doen. Tijdens de winter zijn veel planten in ‘winterrust’. Snoeien in dit seizoen is dus niet gunstig voor planten en komt de groei niet ten goede. Hier vind je een planten encyclopedie, die je meer vertelt over welke plant nou goed gaat op welke soort verzorging plus wanneer specifieke planten het liefst gesnoeid worden.

Stappenplan snoeien

Hier kort en krachtig beschreven, maar voor een uitgebreidere beschrijving kijk hier.

  • Dode bladeren, bloemen en takken verwijderen

Gebruik hierbij een scherpe schaar of een tuinschaar! Botte scharen kunnen planten juist beschadigen en dat wil je niet hebben. Zorg er voor dat je werkgereedschap goed schoon is en je geen vervelende ziektes op je plant overbrengt.

  • Timing plannen

Over het algemeen kun je kamerplanten zowel in het voorjaar, de zomer of de herfst snoeien maar wil je het écht goed doen, zoek het dan extra goed uit en verdiep je in het groeiseizoen van de plant die je wilt snoeien. Planten met bloemen wil je niet gaan snoeien als ze nog niet uitgebloeid zijn.

  • Verwijder ongezonde bladeren en takken op een hoek van 45 °C

Op deze manier zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk gezonde bladeren aan de plant laat zitten.

  • Snoei dode bloemen

Bij de planten met bloemen is dit ook een aandachtspuntje. Snijd de bloemen aan de basis van de bloem af.

  • Snoei de langste uitstekende takken van de plant

Gebruik een snoeischaar, snoei ze tot een derde van de lengte van de tak en knip weer op 45 °C.

  • Verwijder te lange stengels

Hierdoor zal je plant er gelijkmatiger en voller uit zien en meer zo blijven groeien.

  • Verwijder 10 tot 20% per keer

Haal niet meer in één keer weg! Dit komt de groei niet ten goede. Ga pas na meerdere weken tot ruim een maand verder met je snoeisessie.

Vind je al deze uitleg via de link nog steeds een beetje abracadabra, bekijk dan eens dit filmpje van Mama Botanica. Hierin wordt voorgedaan hoe je een ficus kunt snoeien.

Alles wat groot is, begon ooit klein. Van het snoeien van je ene volwassen plant, behoefte aan het laten groeien van een nieuwe plant. Neem snel een kijkje bij Het Urbanhuis om te kijken hoe wij aan jouw behoefte kunnen voldoen!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide