Kamerplanten verhuizen, waar moet je aan denken?

Kamerplanten verhuizen het Urbanhuis

Kamerplanten verhuizen

Verhuizen. Van weinig mensen een favoriet klusje, maar soms moet het nou eenmaal gebeuren. Het zal je vast niet verrassen dat er ook wat haken en ogen aan verhuizen zitten voor planten. In deze blog vertel ik je meer over kamerplanten verhuizen, hoe doe je het en waar moet je op letten. Lees je mee?

Velen van jullie zullen nog wel bedenken dat je tijdens een verhuizing voorzichtig moet zijn met planten en dat je moet uitkijken de bladeren niet te beschadigen. Echter zijn er ook nog wel wat andere dingen die goed zijn om rekening mee te houden.

Voorbereiding kamerplanten verhuizen

Minder het water geven van de te verhuizen planten een paar dagen voor de verhuizing. Deze stap is niet ten gunste van de plant, maar ten gunste van jou zelf. Water maakt planten natuurlijk extra zwaar. Een simpele tip die behoorlijk wat gewicht kan schelen. Check wel goed bij welke planten dit wel en niet kan. Het is zonde als je plant het niet overleeft doordat je even gestopt bent met water geven.

Inpakken

Stap 1 van kamerplanten verhuizen is het inpakken van planten, hoe doe je dat? Het is inderdaad geen kwestie van de planten in een verhuisdoos doen, doos dicht en verhuizen. Zou makkelijk zijn, maar bedenk je goed dat planten kwetsbare wezentjes zijn.

Hoe dan wel? 

Kamerplanten houden niet van kou en wind, dat geldt eigenlijk voor elke plant. De planten inpakken is dan ook geen overbodige luxe. Wij kleden ons extra warm met winterkleding en sjaal, maar hoe doe je dat met een plant? Wikkel de planten in met inpakpapier. Let er hierbij op dat je de blaadjes niet te strak inpakt en ze zo kan kneuzen. Sowieso is het goed om de plant daarna met bubbeltjesplastic te omwikkelen, net weer een extra buffer. Nadat je wat planten op deze manier ingepakt hebt en in een doos hebt gezet, doe je er goed aan de loze ruimte goed op te vullen zodat de planten niet kunnen schuiven in de doos tijdens de verhuizing. Plak de doos tot slot goed dicht, zodat de doos tijdens de verhuizing buiten niet open kan waaien en je planten geen kou hoeven te lijden of op de tocht staan.

Bovenstaande geldt uiteraard voor kleinere kamerplanten. Heb je nou een kamerplant die niet in een doos past, dan kun je hem inpakken in een verhuisdeken. Denk er weer om de deken goed vast te maken met duct tape, zodat de plant niet ineens in zijn nakie op straat kan komen te staan.

Tips en tricks

  • Wijd uitstaande bladeren? Bind ze voorzichtig bij elkaar vast met een zachte soort draad of wol, zo voorkom je dat bladeren beschadigen en het scheelt ook nog eens ruimte.
  • Kies een veilig plekje in de verhuiswagen. Kies het plekje voor de planten tactisch, niet te dicht bij grote meubels die kunnen schuiven dus.

Uitpakken

Yes, de verhuizing zit erop! Het is gelukt om jouw kamerplanten te verhuizen!  Tijd om alles uit te pakken en een nieuw plekje voor al je planten te zoeken. Denk hierbij goed aan de voorkeuren van elke plant of kies voor een plekje in huis die vergelijkbaar is met het plekje van die plant in je vorige woning. Vergelijkbaar? Hiermee doel ik op lichtval, temperatuur, hoeveelheid tocht, etc.

En, ben jij met deze tips klaar om je planten veilig te verhuizen? In deze blog lees je nog wat meer over hoe je met de planten omgaat na de verhuizing en tijdens het klussen. Als je al verhuisd bent en nodig wat moet ontspannen na de drukke tijden heb je misschien meer aan deze blog over waarom ‘het nieuwe tuinieren’ nou zo ontspannend is. Tot slot kan ik me ook juist voorstellen dat je na een verhuizing juist behoefte hebt aan nieuwe plantjes, neem snel een kijkje in de shop van Het Urbanhuis.

Succes met jou verhuizing!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide