Help je kamerplant tegen de hitte van de verwarming
In het algemeen staan veel kamerplanten naast of boven een verwarming. Dit is vaak een makkelijke plek om ze neer te zetten, doordat er bijvoorbeeld voldoende ruimte op de vensterbank is. Toch zitten er nadelen aan vast en dat is dat er veel warmte en een droge lucht van de verwarming afkomt. Helaas is dat niet zo goed voor de kamerplanten.
In deze blog ga ik jullie dan ook meer vertellen over kamerplanten en hoe ze reageren op de hitte van de verwarming.
Temperatuur van de verwarming
In de winter kan het buiten erg koud zijn, terwijl het binnen juist warm is doordat de verwarming hoog wordt gezet. Hoe hoger de verwarming staat, hoe meer water je kamerplanten verdampen. Dus staat de verwarming bij jou thuis vaak hoog? Zorg dan dat je kamerplanten niet uitdrogen en verzorg ze goed. Dit betekent dat je kamerplanten goed in de gaten moet houden. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de kamerplanten voldoende water krijgen en dan met name de potgrond. Het is wel belangrijk om te onthouden dat kamerplanten in de winter wat minder water nodig hebben dan in de zomer.
Kortom; als je kamerplanten in de winter met de hoge verwarming aan goed verzorgd en in de gaten houdt, dan zullen ze niet uitdrogen en dus gezond blijven!

Luchtvochtigheid
De kamerplanten die dicht bij een verwarming staan reageren niet goed op de hitte van de verwarming. Dit komt voornamelijk doordat de hitte van de verwarming de luchtvochtigheid sterk beïnvloedt. Een reactie van de kamerplanten is dat de bladeren gaan krullen, vooral kamerplanten met dunne bladeren doen dit. De reden dat kamerplanten dit doen is om het vocht langer vast te kunnen houden. Daarnaast kan een andere reactie zijn dat het blad van de kamerplanten geel of bruin verkleurd. Hieruit kun je gelijk opmerken dat de kamerplanten last hebben van de verwarming.
Tips om je kamerplant gezond te houden
De beste oplossing is om de kamerplant een ander plekje in je huis te geven. Het liefst zo ver mogelijk van de verwarming. Alleen stel dat dat geen optie is voor jou, dan heb ik hier een paar tips om je kamerplanten alsnog gezond te houden!
- Zorg dat je weet hoe jouw plantenvriend zich voelt. Dit kan door middel van de Vegtrug Kamerplant Sensor. Deze sensor meet de vochtigheid van de potgrond, de mate van voeding in de potgrond, de hoeveelheid zonlicht en de kamertemperatuur. Zo weet je precies wat jouw kamerplant nodig heeft.
- Leg een paar schaaltjes water op de verwarming of hang een bakje met water aan de verwarming, dit zorgt ervoor dat de lucht in het huis vochtiger wordt. Vergeet niet om de bakjes regelmatig weer te vullen met water!
- Loop minimaal een keer per week rond de kamerplanten met een sproeier en besproei ze met wat water (inclusief de onderkant van de bladeren).
- Daarnaast is er een andere mogelijkheid om de luchtvochtigheid te vergroten. Dit is een fijne optie voor je kamerplanten, vooral die met dunne bladeren. Neem een schaal die veel groter is dan de bodem van de plantenpot. Zet de pot met de kamerplanten op de schaal en zorg ervoor dat het een van onderen gesloten pot is (de wortels mogen niet altijd nat zijn). Vul de kom met een laag kiezelstenen en vul vervolgens de kom met water. Door de warmte zal het water langzaam verdampen, dus de vochtige warme lucht zal langs de bladeren opstijgen in plaats van de droge warme lucht.
Let op dat er niet te veel tocht is in de kamer waar de kamerplanten staan. Er zijn namelijk kamerplanten die hier niet goed tegen kunnen, dit zijn voornamelijk de kamerplanten met dunne bladeren.

Leuk dat je onze blog hebt gelezen!
Deze blog is geschreven door Lynn Aaldering, stagiaire van het Urbanhuis.