Kamerplantzaden zaaien, easy peasy

Ik blijf er stiekem om gniffelen, het is voor mijzelf zo vanzelfsprekend geworden om kamerplantzaden te zaaien en mijn eigen kamerplanten te kweken. Maar sinds dat de webshop online staat ben ik er wel achter dat kamerplantenzaden zaaien niet voor iedereen vanzelfsprekend is.

Ik heb een leuke video opgenomen, onder de noemer ‘Planterfanten’. Hierin krijgt de plantenliefhebber een beeld hoe dat kamerplantzaden zaaien eruit moet zien.

Maar om nog wat ondersteuning te geven aan de video en de zaai beschrijvingen op de website, nu ook een stukje tekst speciaal voor de echte Urbanhuis liefhebbers.

Wat is nu echt belangrijk bij het zaaien van kamerplantzaden? 

Dat is toch wel dat kamerplantzaden vijf elementen nodig hebben om een kans te krijgen in het ontkiemen.

Zaai- en stekgrond!

Bij elk tuincentrum verkopen ze zaai- en stekgrond. Net iets beter omdat het wat minder zwaar spul is in het potje waardoor de jonge worteltjes zich makkelijker een weg kunnen banen in het nieuwe leven.

Licht.

Ja zo simpel is het. Zet een potje met gezaaide kamerplantzaden altijd op een lichte plek. Dit kan door het potje op een vensterbank bij het raam te zetten of onder een heerlijk led warmtelampje.

Warmte.

De kou staat gelijk aan geen ontkiemingen, vrijwel alle kamerplantzaden hebben tropische temperaturen nodig om zich te laten ontkiemen. In de zomer easy peasy, lekker in de zon op de vensterbank. In de winter easy peasy, zet het potje dichtbij een warmtebron zoals een verwarming.

Water.

Those little guys need something to grow, dus ja geeft ze wat water. Niet te veel en niet te weinig. Hoe weet je nu wanneer je de balans hebt gevonden? Nooit helemaal zeker. Maar zolang de grond niet een moeras wordt en ook geen woestijngebied ben je toch best al in de buurt van de balans.

Duurzame afdek hoesjes of glas.

De alle makkelijkste manier om het tropische klimaat te creëren. Plaats een afdek hoesje of een glas over het potje, let op dit moet wel aangesloten zijn. De test, komt er na een paar dagen condens op het afdek hoesje of op het glas? Check, geslaagd!

duurzame afdekhoesjes
In dit zelfgemaakte kweekkasje kunnen de kamerplantzaden gezaaid worden.

Ik doe veel op gevoel, maar soms is het wel fijn om even na te kunnen checken of je eigen gevoel ook daadwerkelijk klopt.

Dit kan door de voorbeeld video te bekijken, de zaai beschrijvingen te lezen die bij elke kamerplant beschrijving staan. Of je neemt rustig deze blog tot je en voert ze stap voor stap uit.

Heb het gevoel dat je nog niet helemaal capabel bent voor het zaaien van de kamerplantzaden dan help ik je graag verder!

Heb je nu alle informatie tot je genomen dat je er klaar voor bent om deze leuke uitdaging aan te gaan? Ga dan gelijk aan de slag!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide