Lente en planten: tijd voor de voorjaarsschoonmaak!

Lente en planten het Urbanhuis

Voorjaarsschoonmaak, here we come!

Yes, eindelijk begint het er af en toen wat meer op te lijken en lijkt het nu dan toch echt lente te zijn. De dagen worden steeds langer en de zon doet zijn best zich vaker te laten zien. Ben jij iemand die altijd aan de voorjaarsschoonmaak doet, neem dan ook de volgende tips voor je planten even mee. Al is dat ook handig als je geen voorjaarsschoonmaak houdt…

Voorjaarsschoonmaak

Als je denkt lente en planten, wat moet ik daar dan mee? Zie hieronder verschillende acties die je kan doen. 

Verpotten. De beste periode om kamerplanten te verpotten is in het  vroege voorjaar. Dit hoeft echt  niet met elke plant in huis, maar gaat op voor de planten die hun pot ontgroeid zijn en de planten die zo te zien wel wat nieuwe voeding (nieuwe potgrond) kunnen gebruiken. Lees hier meer over verpotten en hoe, wat, wanneer en waarom.

Kappersbeurt. Pluk de dode en ongezonde bladeren uit de plant. Zodra deze weg zijn zal de plant zijn energie stoppen in de gezonde bladeren. Met een schone, scherpe schaar kun je tevens de bladeren met gele of bruine plekken wat bijknippen. Je kan er ook een snoeischaar voor gebruiken zoals deze

Afstoffen. Niet het eerste waar je aan zou denken, maar wel belangrijk! Zoals de meesten wel weten groeien planten onder andere door de opname van licht. Zijn de bladeren stoffig, dan gaat die opname dus een stuk minder goed. Denk er dus op zijn tijd ook aan de bladeren van je plant voorzichtig af te stoffen met een vochtige doek.

Een andere manier om de bladeren te ontdoen van stof is door je plant in de badkamer te zetten als jij een douche neemt. De hoge luchtvochtigheid die hierdoor in de badkamer ontstaat is als een ware spa voor je groene vriendjes.

Zonbescherming. Ai, heb jij er ooit aan gedacht dat planten net als wij wel eens heel gevoelige huidjes kunnen hebben? Per plant verschilt het hoe goed de bladeren tegen de zon kunnen. Het is aan te raden dit per plant dus goed te checken voor je plant levend verbrand in de vensterbank. Voor de planten die wel tegen zon kunnen is het slim de hoeveelheid zon na de winter wat op te bouwen. Dus niet plotseling van de hele winter in de schaduw, naar 4 uur lang in de volle zon. Bouw dit op. Wees hierbij creatief en verplaats de planten wanneer dit nodig is.

Windkracht. Sowieso houden planten er over het algemeen niet van om op de tocht te staan; dus een plant voor een open raam of op de tocht van een open deur maak je niet blij met een verkoelend briesje.  Is het buiten lekker warm, dan is dit voor bijna geen enkele plant een probleem. Maar dan hebben we het dus over 20 graden of warmer.

Voetenbadje. Net zoals veel mensen het af en toe heerlijk vinden een dag naar de spa te gaan, vinden planten het ook niet erg om af en toe verwend te worden. Heb je er wel eens aan gedacht je planten een voetenbadje te geven? Je kunt de plant met binnenpot voor een kwartiertje in een laagje water zetten. Zo wordt de plant van onderaf gevoed en zal de potgrond zich goed kunnen bevochtigen. In deze blog beschrijf ik alle manieren om planten water te geven. 

Fertometer om voeding in potgrond te meten

*Ik kan me voorstellen dat het lastig is om in te schatten wanneer een plant nieuwe potgrond nodig heeft. Want wie kan jou nou vertellen of er nog wat voeding in die grond zit? Die plant praat helaas niet terug. Deze Kamerplant Sensor maakt een analyse van de grond waar jouw kamerplant in staat. Een soort thermometer die jou kan vertellen hoe het met de hoeveelheid voedingsstoffen in de grond staat. Dit kan dus handig zijn om de grond van je kamerplanten te testen. 

Bloeiende planten

Naast de voorjaarsschoonmaak is het natuurlijk ook heel leuk om echt dat lentegevoel in huis te halen. Hoe kan dat nou beter dan met wat bloeiende kamerplanten? Hieronder zal ik een rijtje kamerplanten opnoemen die een periode bloeien en mooie bloemen produceren:

Mimosa Pudica. De Mimosa Pudica, ook wel kruidje-roer-me-niet genoemd kan aan het einde van de zomer in bloei komen te staan. Het Urbanhuis heeft deze leukerds in de webshop staan. 

Anthurium. Ofwel, de flamingoplant. De bloemen van deze plant komen voor in roze, rood, wit of zelfs met een hele bladtekening. Met deze plant geef je in no time een exotisch tintje aan je huis.

Het Urbanhuis heeft een variant van de Anthurium in het assortiment die binnen no time uitverkocht was, de Anthurium Clarinervium. Houd de site en social media in de gaten om op de hoogte te blijven wanneer deze weer op voorraad zijn.

Anthurium Clarinervium zaden het Urbanhuis
Anthurium Clarinevium

Medinilla. Deze bloemetjes wil je in huis. Zo roze, zo’n schattig effect. De bloemetjes hangen sierlijk naar beneden en geven het huis meteen een feestelijk tintje.

Calathea Cober Rose. Deze Calathea heft niet alleen prachtige groene bladeren, maar ook mooie roze bloemen er tussen zitten. Deze aanwinst uit de Amazone is een aanwinst in ieder huis!

Het voorjaar is ook de beste tijd om nieuwe planten te laten groeien, er is namelijk licht en het is wat warmer. Het is natuurlijk ook heel leuk om je eigen planten vanaf een zaadje op te zien groeien. Voor deze ervaring ben je bij Het Urbanhuis aan het goede adres. Neem snel een kijkje op de site! Misschien zijn de Caladiums met hun prachtige bladeren iets voor jou?

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide