Planten zijn niet alleen leuk in huis voor de aankleding, maar ook voor het zuurstof gehalte in huis. Neem je planten per definitie om die reden in huis, let dan goed op wat luchtzuiverende planten zijn. Je kan je misschien wel voorstellen dat een stekelige cactus een stuk minder voor de zuurstof in huis doet dan een pracht van een plant met vele, grote bladeren. Maar hoe zit het nou en hoeveel zuurstof produceert een plant. Je leest het in deze blog.

Bijdrage planten aan luchtvochtigheid in huis

Dankbaarheid, iets waar velen van ons wel wat vaker bij stil mogen staan. Dankbaarheid voor de natuur, bomen en planten is daarbij waarschijnlijk niet één van de eerste dingen die bij je opkomt. Maar zonder bomen en planten die de zuurstof produceren die wij mensen zo hard nodig hebben, hadden wij niet eens kunnen bestaan. Dit gezegd hebbende zijn er genoeg mensen die planten aanschaffen om de luchtvochtigheid in huis te verbeteren. Dit gaat alleen niet zomaar op.

Hoeveel zuurstof leveren planten op?

Dit is iets wat moeilijk te zeggen is. Het hangt namelijk af van de soort plant, het soort bladeren, temperatuur in huis, hoeveelheid zonlicht, hoe vaak ze water krijgen, et cetera. Bedenk je dus dat een plant niet dé oplossing is om het zuurstofgehalte in huis op te krikken. Natuurlijk levert elke plant in huis weer net een beetje extra op dan geen plant, maar de Roomed-redactie berekende voor je hoeveel planten je volgens het onderzoek van de Drexel University (ongeveer) nodig hebt in huis. Lees de rest van hun artikel hier.

  • Bij 60 vierkante meter: 645 luchtzuiverende kamerplanten
  • Bij 70 vierkante meter: 753 luchtzuiverende kamerplanten
  • Bij 80 vierkante meter: 860 luchtzuiverende kamerplanten
  • Bij 90 vierkante meter 968 luchtzuiverende kamerplanten
  • Bij 100 vierkante meter: 1075 luchtzuiverende kamerplanten

Is het zuurstofgehalte bij jou in huis discutabel, dan doe je er wellicht beter aan om een luchtbevochtiger of luchtreiniger te overwegen.

Hoe produceren planten zuurstof?

Iets waar eigenlijk maar weinig mensen iets van af weten. Maar het is helemaal niet zo heel moeilijk, hoe dit gaat zal ik je vertellen. Wees gewaarschuwd, dit wordt een lichtelijk theoretisch, biologisch, maar niet minder interessant stukje.

  • Allereerst is een grote rol in deze productie toe te wijzen aan het fenomeen fotosynthese, oftewel het omzetten van zonlicht in energie.  Bekijken we het een tikkeltje wetenschappelijker dan kan hierover gezegd worden dat bepaalde cellen van bladeren de lichtenergie omzetten in een chemische energie. Bij het omzetten van koolstofdioxide en water naar suikers zoals glucose wordt deze chemische energie benut, met als afvalstof, jawel, zuurstof.

  • Vervolgens gebruiken planten in de nacht die suikers die overdag zijn aangemaakt, gezien het ’s nachts donker is. Deze suikers worden dan weer omgezet in koolstofdioxide en water. Bij dit proces hebben ze wel wat zuurstof nodig. Net als wij mensen ademhalen nodig hebben, hebben planten deze zuurstof net zo nodig voor tal van processen. Met de fotosynthese wordt er alleen maar liefst tien keer zoveel zuurstof gemaakt en koolstofdioxide gebruikt. Hierdoor komt het dat planten onder de streep meer zuurstof opleveren in huis, dan dat ze zuurstof gebruiken.

Luchtzuiverende planten in huis halen

De planten die voor extra zuurstof en schone lucht in huis zorgen, zijn de planten in de categorie luchtzuiverende planten. Planten uit deze categorie zijn hier beter toe in staat dan hun groene vrienden uit andere categorieën. Lees voor voorbeelden van luchtzuiverende planten eens deze of deze blog van Intratuin.

Kamerplantzaden Aloë Thraskii het Urbanhuis
Aloë Thraskii

Ook Het Urbanhuis helpt jou graag om het zuurstofniveau in jouw huis met planten nog wat beter te krijgen. Zo hebben in het specifiek de Aloë Thraskii, Chamaedorea Elegans en Eucalyptus Cinerea luchtzuiverende kwaliteiten.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide