Caladiums in de winter
Wist jij dat niet alleen dieren winterslaap houden, maar ook planten hier aan doen? Of nou ja, een soort van. Het lijkt ons soms wel lekker om de koude en donkerste maanden over te slaan. Maar helaas, naast degenen met een warm, zuidelijk vakantieadres is het voor de meesten geen werkelijkheid de winters over te slaan. Planten zijn eigenlijk net als wij, zij houden ook niet van meer kou en minder licht. Daar komt nog bij dat hun eigenaren (wij dus) in de winter vaak veel te ijverig in de verzorging zijn, terwijl dit net niet is wat zij nodig hebben. Dan kan het zomaar lijken dat jouw Caladium dood gaat..
Ben jij al op de hoogte van hoe Caladiums zich door de winter heen slaan? Zo nee, lees dan vooral verder. Geïnteresseerd te zien hoe de winterrust bij Caladiums eruit ziet? Dan vindt je deze video wellicht leuk.
Hoe voorkom ik dat mijn Caladium dood gaat in de winter?
Alle Caladiums die uit een knol groeien, en dus ook de Caladiums van Het Urbanhuis, zullen in de herfst langzaam het loodje leggen. De bladeren zullen bruin worden, gaan hangen en langzaam afsterven. Klinkt heftig, maar dit is niets om je zorgen over te maken.
Dit proces is puur de voorbereiding van deze fascinerende plant voor zijn ‘winterslaap’. Houd er rekening mee dat je de bladeren er gewoon aan laat zitten tot ze volledig uitgedroogd zijn.
Je had er misschien niet aan gedacht, maar de Caladium haalt zijn laatste energie om de winter door te komen uit de bladeren. Is het dan uiteindelijk zo ver dat de hele bovengrondse plant is afgestorven, dan kun je stoppen met de Caladium water te geven. Hiervoor kun je dus ook al gerust wat minderen met water geven!
Overigens is het minderen met water geven zelfs essentieel. Doe je dit niet, dan kan je Caladium in de war zijn en proberen onder de winterrust uit te komen. Een afrader, gezien de bladeren het nieuwe seizoen dan minder mooi uit zullen lopen.
Dus voorkomen dat de Caladium dood gaat (boven de grond) kun je niet en is ook niet aan te raden.
Wat moet ik doen met mijn rustende Caladium?
Allereerst kun je dus stoppen met water geven zodra de plant boven de grond is afgestorven.
Daarnaast kun je er voor kiezen om de knol in de grond in de pot te laten zitten of de Caladium uit de grond te halen. Wat je ook kiest, is het goed om de Caladium koel en droog weg te zetten in de winter.
Zo’n kale plant is ook niet het mooiste, dus doe hier je voordeel mee. Kies een koele, droge plek zoals in of op een kast, in de hal, een plek waar hij niet in de weg staat. Let er op dat deze plek niet té koel is, hier kan de knol niet goed tegen.
De rustende Caladium hoeft op deze plek overigens geen licht te krijgen in verband met zijn winterslaap. Als je er voor kiest de knol uit de grond te halen, leg hem dan met een zakje eromheen weg. Iets eromheen is belangrijk voor het geval er nog wat vocht uit de knol komt.
Uit de grond halen of erin laten zitten kan allebei, al lijkt de Caladium weer sneller op te bloeien als je hem in de pot laat zitten.
Wat doe ik met de Caladium na de winter?
In het voorjaar kun je weer fanatieker worden in de zorg voor deze plant.
Zet de pot weer op een lichtere, warmere plek of zet hem weer in de grond. Nu is het de tijd om weer rustig te beginnen met het geven van water. Houd dit in het begin op minimale hoeveelheden per keer en geef pas wat meer zodra de Caladium weer bladeren heeft gekregen.
Bij een Caladium in volle bloei is het in de zomer goed om twee keer per week water te geven.
Interesse gekregen om dit proces van dichtbij te volgen? Het Urbanhuis verkoopt Caladium knollen van januari t/m eind mei. Scoor ze hier.

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide