Mijn kamerplant heeft bruine vlekken, wat betekent dit?

Bruine vlekken het Urbanhuis

Bruine vlekken of bruine bladeren..

Steeds meer mensen ontwikkelen in zekere zin groene vingers. Planten stekken, je eigen kamerplant groeien met enkel een zaadje, tuinieren in een moestuin. Zoals bij alles kunnen hierbij ook beginnersfouten gemaakt worden. Lijkt je kamerplant net zo mooi te groeien, lijkt de plant dood te gaan, ontstaan er bruine of gele bladeren of gaan de bladeren slaphangen. In deze blog: ‘Mijn kamerplant heeft bruine vlekken, wat betekent dit?’

Voordat ik jullie meer ga vertellen over bruine vlekken bij planten, kan dit filmpje jullie ook behoeden voor de vijf meest gemaakte beginnersfouten als het op kamerplanten aankomt.

Bruine vlekken het Urbanhuis
Bruine plekken op mijn Musa Acuminata
Een beetje bruin of helemaal bruin?

Bruine vlekken op de bladeren van je kamerplant kunnen zich op verschillende manieren uiten. Één of enkele bladeren kunnen wat bruine vlekken hebben, enkel de randen van de bladeren kunnen bruin en droog zijn of een blad kan zelfs in zijn geheel bruin zijn. Wat betekenen dit soort bruine vlekken en wat doe je eraan?

‘’Sommige planten zijn gewoon heel gevoelig voor bladverkleuring en het hoeft echt niet per se een slecht teken te zijn.’’

First things first

Allereerst mag gezegd worden dat sommige planten gewoon heel gevoelig zijn voor bladverkleuring en het echt niet per se een slecht teken hoeft te zijn. Er is dus niet meteen een man – eh plant… – overboord. Toch is het handig om stil te staan bij de volgende oorzaken:

1 - Te veel of te weinig water

Ben je iets te lui of juist iets te enthousiast geweest? Dit zou de oorzaak van de bladverkleuringen kunnen zijn. Controleer dit gemakkelijk door twee vingers in de potgrond te steken. Niet enkel je nagel, maar je hele vinger (ongeveer twee vingerkootjes). De bovenste laag van de aarde in de pot droogt snel uit, maar daaronder kan de grond nog best vochtig aanvoelen. 

Op deze manier sluit jij uit of de grond te droog is of niet. In deze blog leg ik hier ook meer over uit. Voelt de grond droog aan? Tijd om wat extra water te geven! Voelt het juist erg vochtig? Wacht dan nog even voordat je de plant weer water geeft.

Neem dit serieus, want bij een te hoge vochtigheid van de aarde kan er ook wortelrot ontstaan. Dit wil je niet!

2 - Te veel of te weinig licht

Kamerplanten zijn erg gevoelig voor licht. Wist jij bijvoorbeeld dat de bladeren van een kamerplant vanaf hun plekje achter het raam brandplekken kunnen krijgen van direct zonlicht? Veel planten houden van zon, maar soms is indirect zonlicht beter.

Is de hoeveelheid licht de oorzaak voor de bruine bladeren van jouw plant, dan doe je er goed aan jouw plant een ander plekje in huis te geven. Een plek waar de plant net wat meer indirect zonlicht krijgt bijvoorbeeld.

De beste tip om in de gaten te houden waar jouw plant behoefte aan heeft, is om gebruik te maken van een app die je makkelijk en snel kan vertellen hoe het met de behoeften van jouw plant gesteld is. Dit doet de Vegtrug Kamerplant Sensor, deze sensor analyseert de plek en vertelt vanuit daar wat er goed gaat of anders zou moeten.

Een ander voorbeeld van een app met zulke kenmerken is Plantsome, maar er is op het internet nog veel meer te vinden.

3 - Koude temperaturen

Sommige planten zijn echte koukleumen. Hartstikke mooi zo voor je raam, maar niet voor elke plant dus een geschikte keuze.

4 - Luchtvochtigheid

Zitten de bruine vlekken vooral op de rand van het blad or heeft je blad een hele bruine buitenrand?

Grote kans dat de verkleuringen dan met een te lage luchtvochtigheid in huis te maken hebben. Niet zo verrassend, gezien veel planten van origine uit de jungle in de tropen komen.

Samenvattend, zit de verkleuring vooral aan de rand van het blad dan zou te veel water, te droge lucht, een te warme omgeving of koude tocht de boosdoener kunnen zijn. Zijn enkel de punten van het blad bruin dan ligt de oorzaak eerder bij te weinig licht of een lage luchtvochtigheid op de plek in huis waar de plant staat. Is het nou gaan kriebelen om zelf kamerplanten te gaan kweken? Neem dan snel een kijkje op de site van het Urbanhuis en wie weet sta jij deze zomer in jouw zelf gecreëerde jungle.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide