Mijn kamerplant heeft bruine vlekken, wat betekent dit?

Bruine vlekken of bruine bladeren..

Planten stekken, je eigen kamerplant groeien met enkel een zaadje, kleine moestuintjes kweken. Allen snel opkomende en graag gedane activiteiten bij allerlei soorten mensen in de maatschappij. Heel leuk natuurlijk, maar zoals bij alles kun je ook hierbij beginnersfouten maken. Groeit je kamerplant net zo mooi, lijkt de plant dood te gaan, ontstaan er bruine of gele bladeren of worden de bladeren slap.

Wees gerust, ik zal je in deze en komende blogs op een laagdrempelige manier jouw kennis wat bijspijkeren.

Vandaag betreft het thema ‘Help! Mijn kamerplant heeft bruine vlekken op zijn bladeren!’. Voordat ik jullie daar meer over ga vertellen, kan dit filmpje jullie ook behoeden voor de vijf meest gemaakte beginnersfouten als het op kamerplanten aankomt.

Bruine vlekken het Urbanhuis
Bruine plekken op mijn Musa Acuminata
Maar goed, bruine vlekken op de bladeren van je kamerplant dus.

Misschien is het blad zelfs in zijn geheel bruin. Wat betekent dit soort verkleuringen en wat doe je eraan?

Allereerst mag gezegd worden dat sommige planten gewoon heel gevoelig zijn voor bladverkleuring en het echt niet per se een slecht teken hoeft te zijn. Toch is het handig om stil te staan bij de volgende oorzaken:

1 - Te veel of te weinig water

Hoe check ik dit? Steek twee vingers helemaal in de pot. Dus niet enkel je nagel, maar je hele vinger. De bovenste laag van de aarde in de pot droogt snel uit. Op deze manier sluit jij uit of de grond te droog is of niet. In deze blog leg ik daar meer over uit.

Voelt deze laag droog aan? Tijd om wat extra water te geven!

Voelt het juist erg vochtig? Wacht dan nog even voordat je de plant weer water geeft.

Neem dit serieus, want bij een te hoge vochtigheid van de aarde kan er ook wortelrot ontstaan. Dit wil je niet.

2 - Te veel of te weinig licht

Kamerplanten zijn erg gevoelig voor licht. Wist jij bijvoorbeeld dat de bladeren van een kamerplant brandplekken kunnen krijgen van direct zonlicht achter het raam?

Veel planten houden van zon, maar soms is indirect zonlicht beter.

Is de hoeveelheid licht dé oorzaak voor de bruine bladeren van jouw plant, dan doe je er goed aan jouw plant een ander plekje in huis te geven.

De beste tip die hiervoor te geven is, is om gebruik te maken van een app die je makkelijk en snel kan vertellen hoe het met de behoeften van jouw plant gesteld is. Dit doet de Vegtrug Kamerplant Sensor, deze sensor analyseert de plek en vertelt vanuit daar wat er goed gaat of anders moet. 

Een ander voorbeeld van een app met zulke kenmerken is Plantsome, maar er is op het web nog veel meer te vinden.

3 - Koude temperaturen

Sommige planten zijn echte koukleumen. Hartstikke mooi zo voor je raam, maar niet voor elke plant dus een geschikte keuze.

4 - Luchtvochtigheid

Zitten de bruine vlekken vooral op de rand van het blad or heeft je blad een hele bruine buitenrand?

Grote kans dat de verkleuringen dan met een te lage luchtvochtigheid in huis te maken hebben. Niet zo gek ook, gezien veel planten van origine uit de jungle in de tropen komen.

Is het nou gaan kriebelen om zelf kamerplanten te gaan kweken? Neem dan snel een kijkje op de site van het Urbanhuis en wie weet sta jij deze zomer in jouw zelf gecreëerde jungle.

Groeit je kamerplant net zo mooi, zie je plotseling bruine vlekken op de bladeren. Misschien is het blad zelfs in zijn geheel bruin… Bruine vlekken, wat moet je ermee en waar komt het vandaan?

Zit de verkleuring vooral aan de rand van het blad dan zou te veel water, te droge lucht, een te warme omgeving of koude tocht de boosdoener kunnen zijn. Zijn enkel de punten van het blad bruin dan ligt de oorzaak eerder bij te weinig licht of lage luchtvochtigheid  op de plek in huis waar de plant staat.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide