Mijn plant heeft gele bladeren, wat te doen?

plant heeft gele bladeren het Urbanhuis

Mijn plant heeft gele bladeren, hoe kan dat nou?

HELP! SOS! EMERGENCY!

Niet meteen in paniek raken als je plant een geel blad heeft. En ook niet bij twee. Een tijdje geleden hadden we het al over bruine plekken op bladeren of bladeren die in zijn geheel bruin verkleurd zijn. Heb je deze blog gemist, hier kan je hem nog eens bekijken. Maar naast bruine plekken of bladeren komen gele bladeren ook erg vaak voor. Dus heeft jouw plant gele bladeren, wil je weten wat dit betekent en wat kun je hier aan doen? Lees verder om hier meer over te weten te komen.

Je kunt dit filmpje beschouwen als een optionele EHBP, oftewel Eerste Hulp bij Planten. Maar verder zal ik hier wat meer over uitlichten. Want super fijn als je je plant van zijn gele bladeren af kan helpen, maar nog fijner zou het natuurlijk zijn om het te kunnen voorkomen.

Soort gele verkleuring en oorzaken

Allereerst moet er meteen verduidelijkt worden dat gele vlekken of geheel gele bladeren, bladeren betreffen in  het stadium voordat het vaak  bruine vlekken of bladeren worden. Kortom, bruine bladeren zijn meestal bladeren die  eerst al geel kleurden en die vervolgens uitgedroogd zijn en afsterven. Goed, nu dit duidelijk is is het tijd om over te gaan op mogelijke oorzaken dat de bladeren van jouw plantenvriendjes geel kleuren.

  • Volledig geel blad – tekort aan voedingsstoffen

In plaats van enkel wat plekjes, kunnen bladeren ook geheel geel kleuren of wat bleek uitslaan. Dit symptoom duidt op een tekort aan voedingsstoffen. Niet het einde van de wereld dus, maar makkelijk op te lossen door met enige regelmaat plantenvoeding te geven of de plant te verpotten in nieuwe grond. In veel gevallen kan de verkleuring na deze behandeling zelfs weer bijtrekken. Waar sommigen mensen verkleurde bladeren afknippen, zodat de plant daar geen energie meer aan kwijt is en beter groeit, is dit bij deze oorzaak dus niet nodig!

  • Gele randen en gele vlekken midden op het blad – te veel water

Wanneer de wortels van een plant te lang met hun voeten in het water staan kunnen planten dit soort schade als reactie laten zien.  Deze vlekken zullen vaak na wat tijd bruin verkleuren en uitdrogen. Bladeren met gele vlekken door te veel water als oorzaak zullen helaas niet zo herstellen, maar de nieuwe bladeren zullen wel gewoon weer groen zijn.

  • Mozaiëkpatroon – virus

Helaas zijn ook planten wel eens écht ziek. De plant kan bijvoorbeeld een virusje onder de leden hebben. Veelvoorkomend bij een plant met virus is dat bladeren verkleuren en een soort mozaïekpatroon laten zien.  De bladeren doorlopen een ontwikkeling van verkleuren, vervormen en vallen uiteindelijk van de plant af. Het enige wat je voor een plant met virus kunt doen, is de besmette bladeren eraf halen. Blijven deze exacte verkleuringen terug komen en blijft het zich dus verspreiden, overweeg dan de plant weg te doen. Op deze manier voorkom je dat de plant het virus overdraagt op de andere planten in huis.

plant heeft gele bladeren het Urbanhuis
Gele bladeren bij planten

Deze drie oorzaken zijn de meest voorkomende oorzaken van gele verkleuringen bij planten. Bij een enkel geel blad is er echt nog geen man over boord en kun je er beter van uit gaan dat dit de natuurlijke cyclus van je plant is. Betreffen het toch in één keer meerdere verkleurde bladeren, dan is het goed na te gaan of er misschien iets aan de hand is.

Naast bovengenoemde oorzaken is het goed stil te staan bij of je plant veel temperatuurwisselingen heeft gehad of op de tocht staat. Dit vinden planten niet fijn en het beïnvloedt hun weerstand.  Ook is het belangrijk bewust te zijn van de hoeveelheid plantenvoeding die je geeft. Een teveel kan de wortels namelijk beschadigen wat uiteindelijk resulteert in verkleurende bladeren (met name de punten).

Leuk als deze spoedcursus EHBP (eerste hulp bij planten) jou iets wijzer heeft gemaakt. Wat zullen je planten blij zijn als ze even in de watten gelegd worden en jij ze nu iets beter laat voelen. Nog beter is het natuurlijk als het helemaal niet zo ver komt dat een plant gele plekken krijgt. Tijd voor een nieuw project om je opgedane kennis om toe te passen? Neem snel hier een kijkje in de shop van Het Urbanhuis en scoor jouw nieuwe groene project(en).

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide