Mijn plant heeft schimmel, schimmel op de potgrond

Plantenvoeding zelf maken het Urbanhuis

HELP! Schimmel op potgrond!

Gaat je plant net zo lekker, maar dan ineens: HELP! Schimmel op potgrond! Hoe komt dit, waar komt het vandaan en belangrijker, wat doe je eraan om deze onsmakelijke uitstraling aan te pakken? Wees gerust, het hoeft niet meteen het einde van je plant te betekenen. Kom jij ook wel eens schimmel op de grond van je plant tegen en vraag je je af wat je hiermee moet óf wil je weten hoe je het aanpakt als je dit een keer overkomt? Lees dan even mee. Daarnaast raad ik je ook aan dit filmpje over schimmel in je plant te bekijken.

Waar komt het vandaan?

Schimmels komen veel voor, in verschillende vormen en met verschillende looks. Wat betreft planten voeden ze zich met dode stukjes plant, bijvoorbeeld stukjes dood blad die afvallen en blijven liggen op de potgrond. Zie je alleen schimmel op de potgrond, dan is dit helemaal niet zo erg dus! 

Wat mogelijke oorzaken van schimmelende potgrond van je plant zijn als volgt:

  • Te natte potgrond (meest voorkomende reden!)
  • Plant staat te donker
  • Te hoge luchtvochtigheid in combinatie met weinig luchtcirculatie op plek waar plant staat

Hoe kom je er van af?

Tot zover de oorzaken, maar jullie vragen je natuurlijk ook af hoe je er van af komt. Als het nog niet een mega laag schimmel is, kun je voorzichtig te werk gaan met een lepel. Haal voorzichtig de beschimmelde grond weg en probeer geen wortels te beschadigen. Vervolgens doe je er goed aan de grond een dagje te laten rusten om wat te drogen. De volgende dag kan je de pot iets aanvullen met nieuwe, verse potgrond.

! Let op: het zou kunnen dat je nog niet helemaal van de schimmel af bent, omdat je alleen de bovenste laag weg gehaald hebt. Met wat tijd zal het resterende beetje wat nog in de grond zit echter weggaan.

! Belangrijk: wacht altijd tot de grond droog is, voordat je je plant weer water geeft.

Als je dit moeilijk in te schatten vindt, voel dan door je vinger in de grond te steken of overweeg een apparaatje aan te schaffen om dit te checken.

‘’Plantenpotten afwassen is trouwens altijd bij verpotten een goed idee. Je wilt de plant die in de pot komt te staan niet ziek maken, toch?’’

Oh nee, de schimmel komt terug..

Als de schimmel steeds terug blijft komen en dus niet vanzelf overgaat, dan kun je het beter wat grootser aanpakken. Alhoewel, groots is relatief. Het enige wat dan wel echt aan te raden is, is om de plant in kwestie te verpotten. Was de pot waar je de plant in zet goed af en zet de plant in verse, nieuwe, niet beschimmelde potgrond. Plantenpotten afwassen is trouwens altijd bij verpotten een goed idee. Je wilt de plant die in de pot komt te staan niet ziek maken, toch?

En wat als de schimmel op de plant zelf zit

Zie je schimmel op de plant zelf, dan moeten er wel wat alarmbellen bij je af gaan. Dit is namelijk niet goed. Dit betreffen schimmels die juist van levend materiaal leven en je plant dus kunnen beschadigen. Is dit het geval? Google is je vriend, er zijn verschillende manieren om dit te proberen aan te pakken.

Dusss, tot zover over schimmels. Tijd voor het kweken van nieuwe planten die nu een tóp verzorging zullen krijgen nu je nog meer weet over wat wel en niet te doen? Neem een kijkje op de site en wie weet staan er over een paar maandjes nieuw ontkiemde plantjes in jouw huis.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide