We maken allemaal onze woningen regelmatig schoon. Ieder zal hier ongetwijfeld zijn eigen maniertjes voor hebben, maar hoe veel van jullie denken wel eens na over het afstoffen van planten? Moet je planten afstoffen en is dit eigenlijk iets wat nodig is? In deze blog zoek ik het voor je uit. Lees je mee?

De boosdoener

Onze leuke, groene vrienden groeien met de invloed van licht. Ra ra, wat nou net één van de boosdoeners kan zijn waardoor planten minder goed groeien… STOF! Een laag stof die van een klein laagje tot een flinke laag gaat, kan zeker invloed hebben op het groeiproces van jouw planten. De laag stof kan namelijk verhinderen dat de bladeren genoeg zonlicht krijgen. Zo wordt het proces van fotosynthese tegengegaan en kan de plant in kwestie minder goed groeien. Laat je het echt tot een flinke laag stof komen, dan kan dit zelfs als gevolg hebben dat de plant doodgaat door ondervoeding.

Hoe vaak moet je planten afstoffen?

Een terechte vraag als je je dit afvraagt, het valt vaak namelijk helemaal niet op dat de bladeren van een plant stoffig zijn. Op de vloer of een kastje zie je het in bepaald licht vaak maar wat goed liggen, maar met planten is dit anders. Echter de hoeveelheid stof die de grond kan vangen, kan een plant net zo goed vangen. Er ligt dus al snel een laagje stof op de bladeren in dezelfde tijd waarin de rest van het huis weer stoffig wordt. Het kan dus geen kwaad om dit van een keer per week tot minstens een keer per maand te doen.

Hoe stof je planten af?

Nu je weet dat je je planten af moet stoffen, vraag je je vast af hoe. Doe dit niet gewoon met een stofdoek, maar kies een van de manieren die hieronder beschreven staan:

  • Een flinke douchebeurt

Spoel de bladeren onder de kraan of de douche af met lauwwarm water. Let goed op de temperatuur, want je wil je plant niet verbranden. Niet te warm, maar ook niet te koud dus! Heb je te maken met een kwetsbare plant, dan kun je een emmertje met lauwwarm water vullen en de plant daar ondersteboven in dompelen.

  • Borstelen met een make-up borstel!

Sommige planten kunnen bladeren hebben die een beetje plakken of kleine haartjes hebben. Deze planten stof je niet het beste af door ze at te maken, maar kan je beter afstoffen door het stof er met een zachte make-up borstel af te vegen. Ik weet een bestemming voor een van jouw oude make-up borstels…

  • Een kleine douchebeurt

Naast de forse douche onder de kraan of reguliere douche, kan het ook een stuk milder. Bijvoorbeeld door de bladeren af te spoelen door de plant met een plantenspuit te besproeien. Vul de plantenspuit met water en voeg een klein beetje afwasmiddel toe (bijvoorbeeld 1 theelepel afwasmiddel op 1 liter water). Zo zullen de bladeren stofvrij shinen!

  • Toch met een doek?

Planten die je niet zo makkelijk kan verplaatsen om één van voorgaande afstof opties toe te passen, kun je het beste afstoffen met een vochtige doek. Ga hiermee voorzichtig over de bladeren. Een statische plumeau kan hier ook goed voor helpen, bijvoorbeeld deze. Al kun je ook gerust goedkopere versies van de drogist, zoals deze proberen.

Tot slot een extra behandeling voor jouw groene vrienden

Als je dan toch al zo in de weer bent met een luxe stof behandeling voor je plant, dan raad ik je ook aan meteen even kappertje te spelen. Pluk de dode bladeren weg. Deze verzamelen namelijk ook stof en verspreiden dit naar de rest van de plant. Op deze manier heb je een goede invloed op de gezondheid van jouw planten en kunnen ze alle energie in hun volledige potentieel steken.

Je weet door deze blog vast weer een beetje meer over hoe je de planten in huis tevreden houdt en geeft wat ze nodig hebben. Heb je plek of behoefte aan nieuwe planten? Neem snel een kijkje op de site. De zaden zaaien kan het hele jaar door binnenshuis, gezien de temperatuur binnenshuis toch wel gereguleerd wordt. Geen excuus dus om te wachten tot het voorjaar.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide