Plantbeschrijving Oxalis Triangularis

Oxalis Triangularis knollen het Urbanhuis

Dit is de plantbeschrijving van de Oxalis Triangularis, deze knolletjes zijn hier te koop. 

Yes, je hebt de knol binnen van de Oxalis Triangularis. Nu kan het feest gaan beginnen. Om ervoor te zorgen dat je precies weet wat je moet doen heb ik zo uitgebreid mogelijk beschreven wat je moet doen om jouw Oxalis Triangularis te kweken. 

Ik kan me goed voorstellen dat je denkt: “Hoe moet ik mijn knol planten”? Zo ben ik immers ook begonnen. Ik wist niet precies wat ik moest doen en deed maar wat. Ondertussen heb ik al heel wat knollen op laten komen en heb ik het perfecte advies om je succeskans van ontkiemen zo groot mogelijk te maken. 

Dus om jou zo snel mogelijk een vreugdedansje te laten doen, vind je op deze pagina alles over het planten van de knolletjes én hoe je jouw kamerplant na het ontkiemen verder kan laten groeien.

Hoe eerder jij kan genieten van het plezier van je eigen kamerplanten opkweken, hoe blijer ik daar ook van wordt. 

Dus daar gaan we dan, you ready? Mocht je informatie missen op deze pagina, neem gerust contact met mij op. Zo maken we samen de zaaibeschrijving compleet. 

Hoe lang kan ik de knolletjes bewaren?

De knolletjes wordt vers geleverd, het beste is dan ook om de knolletjes gelijk in potgrond te plaatsen voor optimaal resultaat. De knolletjes kan tussen februari – september geplant worden. 

Wil jij jouw knolletjes toch even bewaren doe dit dan op een droge, koele plek van rond de 12 graden. 

Voorbereiding

Je hebt een aantal benodigdheden nodig voordat je jouw knolletjes kan planten. 

Dit zijn:

  • Oxalis Triangularis knolletjes
  • Potgrond (beschikbaar bij iedere tuinwinkel)
  • Medium/grote pot, doorsnede 10 cm. Voorkeur met gaten in de onderkant. 
  • Een warm plekje in huis (20 graden Celcius is perfect)

Je Oxalis Triangularis knolletjes klaar maken om te planten

 

Haal de Oxalis Triangularis knolletjes voorzichtig uit het zakje. 

Nu kunnen we beginnen met de pot klaarmaken. Vul de pot met potgrond, zorg dat de knolletjes 2 cm diep geplant kunnen worden.  

Dek de knolletjes af met een laag potgrond.

Maak de grond vochtig.

Tip: bij de Oxalis Triangularis knolletjes zit een sticker met QR-code. Deze kan je op de kweekpot plakken, zodat je altijd weet wat de inhoud is!

Oxalis Triangularis knollen het Urbanhuis
Oxalis Triangularis knolletjes

Na het planten van de Oxalis Triangularis knolletjes.

Nadat jouw knolletjes in zijn pot is geplant is het van belang de potgrond water te geven wanneer het er vanaf de bovenkant droog uit ziet en voelt. Houdt jouw knolletjes in de gaten want gemiddeld na 3 tot 6 weken kan er Oxalis scheut uit de grond komen. De Oxalis zal eerder ontspruiten wanneer hij op een warme, zonnige plek wordt geplaatst. De Oxalis knol houdt van een hoge luchtvochtigheid, lees hier hoe je dat kan creëren. 

Mijn Oxalis Triangularis knol is ontkiemd, wat nu?

Yes, het is je gelukt! Jouw knol is ontkiemd, goed gedaan. 

Maar wat nu? Hoe pak je het aan zodat jouw Oxalis Triangularis kamerplant niet gelijk sterft.

Zorg dat je een goede standplaats voor de kamerplant vind.

De Oxalis Triangularis is een makkelijke kamerplant, want hij kan eigenlijk overal wel staan. Waar de Oxalis niet blij van wordt is direct zonlicht op zijn bladeren, vooral in de zomer zullen zijn bladeren dan verbranden. Dat willen we uiteraard niet hebben! Maar een lichte plaats in jouw woonkamer kan zeker geen kwaad. 

Oxalis Triangularis knollen het Urbanhuis

Let op; Oxalis Triangularis in de winter

In de wintermaanden zal de Oxalis Triangularis knol in winterrust gaan, je kan dit herkennen aan het afsterven van de bladeren van jouw kamerplant. Wanneer je merkt dat jouw Oxalis knol zijn winterrust in gaat, geef hem dan geleidelijk aan minder water zodat hij zich klaar kan maken om te overwinteren. Uiteindelijk mag je helemaal stoppen met water geven, zo zullen de bladeren helemaal afsterven en uitdrogen. 

Knip de bladeren pas af wanneer ze helemaal zijn uitgedroogd, de Oxalis haalt nog energie uit zijn bladeren waardoor hij de wintermaanden beter doorkomt.

Plaats de Oxalis knolletjes met pot in een droge en koele ruimte. De temperatuur van deze ruimte mag niet lager dan 12 graden komen, geschikte ruimte is bijvoorbeeld een kelder.

Vergeet niet de pot te markeren zodat je weet welke Oxalis knol je daarin hebt bewaard.

Vanaf eind januari kan je jouw Oxalis knol weer te voorschijn halen en zal hij weer groeien en bloeien!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide