Planten en warm weer, hoe overleven ze deze hitte?

Planten en warm weer het Urbanhuis

Poe poe, wat een temperaturen sinds vorige week he?

Na alle regen van afgelopen weken en met de versoepelingen zag ik overal om me heen dat het mooie weer maar wat goed ontvangen werd. Waar de buitenplanten na alle hydratatie door de regen nu ineens een groeispurt zullen doormaken, zijn je kamerplanten wel een aandachtspuntje. Want planten en warm weer, waar moet je op letten? In deze blog zal ik je hier wat over vertellen en wat tips geven, zodat jouw planten geen kasplantjes zijn na wat warme dagen. Hoogstwaarschijnlijk krijgen we dit jaar ook wel weer een hittegolf, dan komen deze tips ook goed van pas!

Plan van aanpak voor planten op warme dagen en met een hittegolf

1. Geef water op de koelere momenten

Doe dit dus ’s ochtends vroeg of later op de avond als de temperaturen weer wat gezakt zijn. Waarom zou je dit doen, waarom geef je je plant niet een verkoelende plens water midden op de dag? In de vroege ochtend of later op de avond is het minder warm, waardoor water minder snel verdampt. Het voordeel hiervan is dat de wortels van jouw groene vriend meer tijd krijgen om het water op te nemen. Ga er overigens van uit dat planten op warme dagen twee keer zoveel water als normaal nodig hebben. Als je exact wil weten wanneer je plant weer een slok water kan gebruiken, overweeg dan dit aan te schaffen. Deze sensor vertelt jou precies hoeveel water  jouw plant nodig heeft.

2. Neveldouche

Wat? Een neveldouche, zoals je hem wel kent van sauna complexen. Door de planten in huis elke dag te besproeien, of beter gezegd te sproeien in de lucht rondom de planten, wordt de lucht koeler wat beter is voor jouw planten. Sproeien te veel werk of een te kortdurend effect? Dan kun je ook een bak met water naast de planten zetten. Op deze manier wordt er continu wat vocht in de lucht verdampt. Hier is een blog over geschreven, lees de blog hier. 

3. Inspelen op energiebehoefte

Veel planten zullen in de zomer of in de aanloop naar de zomer een groeispurt doormaken. Dit hebben ze te danken aan alle extra uurtjes zon in dit seizoen. Om jouw planten een handje te helpen en hun energie op peil te houden, kun je ze helpen door ze af en toe wat plantenvoeding te geven.

4. Stabiele temperaturen

Het gevaar van warme dagen is de forse temperatuurswisselingen in huis. Dit is iets waar planten slecht tegen kunnen. Je doet er dus goed aan om overdag de gordijnen dicht te houden en ’s avonds het huis lekker door te laten waaien. Voor onszelf is dit ook nooit verkeerd. Passend bij de trend van afgelopen zomers is het ook belangrijk te weten dat airco’s je planten niet blij maken. Houd er in ieder geval rekening mee dat het beter is planten niet in de directe luchtstroom van de airco te zetten.

5. Sunblock

Dit punt voelden jullie vast al aankomen, vermijd direct zonlicht voor jouw planten. De zon kan op warme dagen of tijdens een hittegolf erg fel zijn, waardoor bladeren makkelijk verbranden als ze direct voor het raam staan. Zoek voor je planten dus een plekje in de schaduw als ze slecht tegen de zon kunnen en zo wat minder oververhit worden.

Hopelijk komen jullie planten de zomer goed door met deze tips! Naast de aandachtspunten voor planten en warm weer is de zomer nog steeds het groeiseizoen, dé tijd om te zaaien en kweken. Neem snel een kijkje op de site, zodat ook jij het groeiseizoen nog even optimaal kan benutten.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide