Planten in de badkamer, welke zijn daarvoor geschikt?

Planten in de badkamer het Urbanhuis

Planten in de badkamer

Planten in de badkamer, menig mens heeft het zich wel eens afgevraagd. Kunnen planten hiertegen? Mocht je ervaring zijn dat dit niet voor elke plant weggelegd is, dan heb je het misschien zelfs wel opgegeven en gedacht dat dit niet kan. Kortom, niet veel mensen denken eraan om planten in de badkamer te plaatsen. Jammer, want het geeft wel meteen zo’n zen sfeer en kan het net wat opleuken. Wil jij te weten komen welke planten wel in de badkamer kunnen? Lees dan even mee. Ook kun je video’s zoals deze bekijken om je kennis wat te verbreden.

Bepaal hoeveel daglicht

Of er in jouw badkamer helemaal geen licht, weinig licht of een ruime hoeveelheid daglicht komt, maakt zeker uit voor de keuze voor geschikte soorten kamerplanten voor in de badkamer. Over het algemeen hebben alle planten daglicht nodig om te kunnen groeien. Echter komt er met een klein raampje of door af en toe de deur van jouw inpandige badkamer open te laten staan in principe toch net een essentiële hoeveelheid licht in de badkamer. Heb je een inpandige badkamer en heb je er een hekel aan de deur op een kiertje te laten staan, dan is het helaas niet aan te raden een kamerplant in de badkamer te zetten. Het valt zeker te proberen, maar er zijn maar weinig kamerplanten die hier gelukkig van worden.

Luchtvochtigheid

De badkamer is een vochtige plek, dat hoef ik jullie niet uit te leggen. Best logisch om te bedenken dat planten die geschikt zijn voor een plekje in de badkamer veelal planten zijn die van origine uit een klimaat met een hoge luchtvochtigheid komen, toch? Om te beginnen is een veel voorkomende plant die in het oerwoud groeit de varen. Er bestaan allerlei soorten varens, maar over het algemeen kunnen deze allemaal goed tegen de hoge luchtvochtigheid van een badkamer. Ook in het oerwoud staan ze niet pal in de zon, dus ze overleven het goed met een minimale hoeveelheid licht.

Planten in de badkamer het Urbanhuis
Planten in de badkamer

Voorbeelden geschikte planten voor in de badkamer:

  • Kangoeroevaren – Microsorum diversifolium

Deze plant kan wel tegen een stootje en is niet zo kwetsbaar. Je maakt de kangaroevaren het gelukkigste met een schaduwrijke plek met hoge luchtvochtigheid. Perfect voor de badkamer dus. Maar bijna alle varens zijn dus geschikt.

  • Lepelplant 

Van origine komt deze plant uit de Amazone, een hoge luchtvochtigheid is deze plant dus wel gewend! Staat de plant te licht of te droog, dan zul je dit gaan zien aan hangende en geel verkleurende bladeren.

  • Graslelie

Nog een plant uit de Amazone. Voor de graslelie geldt dat hoe donkerder hij staat, hoe donkerder de bladeren zullen zijn.

  • Haworthia

Dit is een vreemd gevalletje, een vetplant die ook met veel schaduw overleeft. De meeste vetplanten gaan juist goed op veel zon en warmte. De Haworthia kan een stuk meer schaduw verdragen dan zijn soortgenoten en doet het dus bij uitstek goed in badkamers.

  • Dracaena – Drakenbloedboom

Hoe minder licht, hoe meer de bladtekening van deze plant  verdwijnt. Verder heeft hij niet uitermate veel licht nodig en is het een mooie opvulling en sfeermaker in de badkamer.

  • Aglaonema

Nog een topper van een plant die het goed doet in een schaduwrijke, vochtige omgeving.

  • Aloë Vera

Een plantje dat ongetwijfeld in het beeld past van spa belevingen. Ook deze kant prima halfschaduw, dus minder lichte plekken, verdragen.

Laatste alternatieven

Mocht het zelfs met deze planten niet lukken, dan voldoen de omstandigheden van jouw badkamer helaas echt niet zo goed voor planten. Denk er dus echt aan af en toe wat natuurlijk daglicht in de badkamer te krijgen door de deur op een kier te laten staan, het rolgordijn eens wat omhoog te doen of wat dan ook werkt in jouw badkamer. Mocht niets lukken, dan zijn er nog een paar planten die bijna niet dood te krijgen zijn en die het overal overleven: de ZZ plant en de Sanseveria (ook wel bekend als Vrouwentong). Deze twee planten kunnen zowel bij volle zon als bij donkere, vochtige plekken goed groeien.

Heb jij een zonnige badkamer of juist een donkere? Het Urbanhuis verkoopt allerlei zaden om kamerplanten te kweken. Zowel schaduwliefhebbers en zonaanbidders. Wie weet zie je op de site iets wat past bij jouw badkamer of dat ene lonkende lege plekje in jouw huis?

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide