Plantbeschrijving Caladium ‘Red Flash’

Dit is de plantbeschrijving van de Caladium ‘Red Flash’ knol, deze knollen zijn hier te koop. 

Yes, je hebt de knol binnen van de Caladium ‘Red Flash. Nu kan het feest gaan beginnen. Om ervoor te zorgen dat je precies weet wat je moet doen heb ik zo uitgebreid mogelijk beschreven wat je moet doen om jouw Caladium ‘Red Flashte kweken. 

Ik kan me goed voorstellen dat je denkt: “Hoe moet ik mijn knol planten”? Zo ben ik immers ook begonnen. Ik wist niet precies wat ik moest doen en deed maar wat. Ondertussen heb ik al heel wat Caladium knollen op laten komen en heb ik het perfecte advies om je succeskans van ontkiemen zo groot mogelijk te maken. 

Dus om jou zo snel mogelijk een vreugdedansje te laten doen, vind je op deze pagina alles over het planten van de knol van de Caladium ‘Red Flash’ én hoe je jouw kamerplant na het ontkiemen verder kan laten groeien.

Hoe eerder jij kan genieten van het plezier van je eigen kamerplanten opkweken, hoe blijer ik daar ook van wordt. 

Dus daar gaan we dan, you ready? Mocht je informatie missen op deze pagina, neem gerust contact met mij op. Zo maken we samen de zaaibeschrijving compleet. 

Caladium knol Red Flash het Urbanhuis
Volgroeide Caladium Red Flash.

Hoelang kan ik mijn Caladium 'Red Flash'​ knol bewaren?

De Caladium knol wordt vers geleverd, het beste is dan ook om de Caladium knol gelijk in potgrond te plaatsen voor optimaal resultaat. De knol kan tussen februari – mei geplant worden. 

Wil jij jouw Caladium knol toch even bewaren doe dit dan op een droge, koele plek van rond de 12 graden. Je kan de Caladium knol dan in potgrond of zand plaatsen. Wanneer je de Caladium knol niet op deze wijze opbergt zal hij verrotten of verkurken. 

Voorbereiding

Je hebt een aantal benodigdheden nodig voordat je jouw Caladium knol kan planten. 

Dit zijn:

  • Caladium knol
  • Potgrond (beschikbaar bij iedere tuinwinkel)
  • Medium/grote pot, doorsnede 10 cm. Voorkeur met gaten in de onderkant. 
  • Een warm plekje in huis (20 graden Celcius is perfect)

Je Caladium ‘Red Flash’​ knol klaar maken om te planten


Haal de Caladium ‘Red Flash’ knol voorzichtig uit het zakje. 

Nu kunnen we beginnen met de pot klaarmaken. Vul de pot met potgrond, zorg dat de knol 5 tot 10 cm diep geplant kan worden. Het zaagsel mag in de potgrond, dit kan geen kwaad. 

De knol heeft ogen, waaruit de Caladium knol zal ontspruiten. Plaats de Caladium knol met de ogen naar de bovenkant. Indien je niet zeker weet wat de boven of onderkant is, plaats hem dan op zijn zijkant. 

Dek de knol af met een laag potgrond.

Maak de grond vochtig.

Tip: bij de Caladium ‘Red Flash’ knol zit een sticker met QR-code. Deze kan je op de kweekpot plakken, zodat je altijd weet wat de inhoud is!

Caladium knol het Urbanhuis
Caladium knol bovenkant

Na het planten van de Caladium 'Red Flash'

Nadat jouw Caladium knol in zijn pot is geplant is het van belang de potgrond water te geven wanneer het er vanaf de bovenkant droog uit ziet en voelt. Houdt jouw Caladium knol in de gaten want gemiddeld na 3 tot 1o weken kan er Caladium scheut uit de grond komen. De Caladium zal eerder ontspruiten wanneer hij op een warme, zonnige plek wordt geplaatst. De Caladium knol houdt van een hoge luchtvochtigheid, lees hier hoe je dat kan creëren. 

Ben je na een aantal weken ongeduldig en wil je weten hoe jouw Caladium knol ervoor staat? Dan kan je hem opgraven uit zijn pot, let er dan wel op dat je niet zijn fragiele wortels kapot maakt en wees voorzichtig met de kwetsbare knol. 

Mijn Caladium ‘Red Flash’ knol is ontkiemd, wat nu?

Yes, het is je gelukt! Jouw Caladium knol is ontkiemd, goed gedaan. 

Maar wat nu? Hoe pak je het aan zodat jouw Caladium kamerplant niet gelijk sterft.

Zorg dat je een goede standplaats voor de kamerplant vind.

De Caladium ‘Red Flash’ is een makkelijke kamerplant, want hij kan eigenlijk overal wel staan. Waar de Caladium ‘Red Flash’ niet blij van wordt is direct zonlicht op zijn bladeren, vooral in de zomer zullen zijn bladeren dan verbranden. Dat willen we uiteraard niet hebben! 

De Caladium is een unieke in zijn soort, zijn bladeren kunnen variëren van heel groot naar klein. Hier kan jij als plantenliefhebber niets aan doen.

Caladium knol het Urbanhuis
Eerste scheut komt omhoog.

Let op; Caladiums in de winter.

In de wintermaanden zal de Caladium knol in winterrust gaan, je kan dit herkennen aan het afsterven van de bladeren van jouw kamerplant. Wanneer je merkt dat jouw Caladium knol zijn winterrust in gaat, geef hem dan geleidelijk aan minder water zodat hij zich klaar kan maken om te overwinteren. Uiteindelijk mag je helemaal stoppen met water geven, zo zullen de bladeren helemaal afsterven en uitdrogen. 

Knip de bladeren pas af wanneer ze helemaal zijn uitgedroogd, de Caladium haalt nog energie uit zijn bladeren waardoor hij de wintermaanden beter doorkomt.

Plaats de Caladium knol met pot in een droge en koele ruimte. De temperatuur van deze ruimte mag niet lager dan 12 graden komen, geschikte ruimte is bijvoorbeeld een kelder.

Vergeet niet de pot te markeren zodat je weet welke Caladium knol je daarin hebt bewaard.

Vanaf eind januari kan je jouw Caladium knol weer te voorschijn halen en zal hij weer groeien en bloeien!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide