Planten water geven: hoe vaak, hoe veel en meer..

planten water geven het Urbanhuis

Planten water geven, appeltje eitje toch?

Planten water geven, het klinkt zo simpel als wat: je vult de gieter met kraanwater en geeft de planten hiermee water. Maar is dit wel zo simpel als jij denkt? Lees snel verder om hier meer over te weten te komen

Verschillende waterbehoeften per plant

Wanneer het op water geven aan je planten aankomt zijn er allerlei factoren die een rol spelen. Zoals sommige mensen niet van koud of warm water bij het douchen houden, zo speelt dit ook bij planten wel degelijk een rol. Net zoals bij ons, heeft ook elke individuele plant zijn eigen behoeften qua hoeveelheid water, temperatuur van het water, moment van water krijgen etc.

Hieronder vind je wat meer informatie, tips en tricks daarover. Vind je het maar lastig bijhouden wat opgaat voor welke plant? Apps zoals Plantsome kunnen je hier een handje bij helpen.

Hoeveel water heeft mijn plant nodig?

Dit hangt volledig af van het type plant en hun roots. Waar ze oorspronkelijk vandaan komen speelt mee in hun waterbehoefte. Zo komt de ene plantsoort van origine uit de kurkdroge woestijn en de ander uit het regenwoud.

Plantensoorten die van origine uit het regenwoud komen houden er van altijd wat vochtige aarde te houden. Op internet en in allerlei apps over planten kun je veel terug lezen over de hoeveelheid water die aan te raden is voor een specifieke plant. Let er vooral op dat je plant niet met zijn wortels in het water blijft staan. Op die manier kunnen de wortels gaan rotten. Een goede manier om te testen of je te veel water geeft is als er nog water uit de gaatjes van de binnenpot komt. Als dat gebeurt geef je te veel water en zodoende kan je leren hoeveel water jouw plant nodig heeft.

Hoe warm moet het water zijn?

De meesten mensen geven planten gewoon koud water.

Wist jij dat dit niet per se het beste is voor je planten? Het is het beste om de temperatuur van het water gelijk te houden aan de temperatuur in huis.

Wanneer geef ik mijn planten water?

Zoals wij over het algemeen doen aan vrij reguliere ontbijt-, lunch- en dinertijden, hebben ook planten voorkeuren in wanneer zij gevoed worden. Het beste is voor planten om in de ochtend water te krijgen, ze zijn dan nog niet volledig opgestart met hun dag en dus als het ware nog niet opgewarmd. Een verkoelende plens water in de avond of middag terwijl ze net lekker warm zijn vinden ze minder fijn. Van schrik kunnen ze hun blad laten vallen of gele vlekken krijgen.

Hoe vaak hebben planten water nodig?

Hier is geen pasklaar antwoord op te geven. Echter houden maar weinig planten ervan om in droge grond te staan. Uitzonderingen hierop zijn cactussen en palmen, planten van origine uit de woestijn. De meerderheid van de planten vindt het fijn als de grond iets vochtig blijft; niet te droog en niet te nat. Steek je vinger eens in de aarde om te controleren of het alweer tijd is om water te geven of niet. De meeste planten overleven het in volle glorie als ze één keer per week water krijgen mits je ze dan voldoende geeft.

Met de gieter of op een andere manier?

Naast de welbekende gieter zijn er andere manieren om planten water te geven. Wat dacht je van sproeien met een plantenspuit?

Veel planten houden van een hoge luchtvochtigheid, eens in de twee weken jouw plantenvrienden besproeien zullen ze dus helemaal niet erg vinden. Ook zijn er nog vele andere manieren, daar heb ik ook een blog over geschreven. Deze lees je hier.

planten water geven het Urbanhuis
Besproeid blad van een kamerplant

Wil je er zeker van zijn dat je nooit meer teveel water geeft? Dan kan je er ook voor kiezen om een kamerplant sensor aan te schaffen, het Urbanhuis heeft er ook een in de shop staan. Klik hier.

In deze blog heb je van alles gelezen over de waterbehoeften van planten, maar je hebt het mis als je dacht dat dit alles was. Niet elke plantensoort gaat namelijk goed op normaal kraanwater.

Houdt de site en social media van Het Urbanhuis in de gaten om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes en nieuwste aanwinsten.