Mijn kamerplant heeft rouwvliegjes, wat doe ik hieraan?
Verdorie, die vliegjes blijven maar rondvliegen… Rouwvliegjes, heb jij ze ook? Officieel is het een mugsoort, de varenrouwmug genoemd. Deze beestjes lijken heel erg op fruitvliegjes en daar worden ze dan ook vaak mee verward. Helaas werkt een glas met een laagje balsamicoazijn of stukje citrusvrucht niet voldoende voor deze vervelende vliegjes.
Het erge is zelfs dat ze zeer onschuldig lijken, maar de gezondheid van jouw kamerplanten erg kunnen aantasten. Naast dat ze ziektes kunnen verspreiden, kunnen ze namelijk ook de wortels van de planten aantasten. Dé manier om rouwvliegjes tegen te gaan, is moeilijk te stellen. Er worden op internet en fora verschillende manieren beschreven, waarbij deze rottige beestjes bij sommige mensen permanent weg blijven, maar bij anderen uiteindelijk toch weer terug komen.
Hierbij toch een aantal manieren om de rouwvliegjes te bestrijden
Quarantaine.
Ja, we zijn allemaal ondertussen ontzettend vertrouwd met termen als quarantaine en isolatie en dit gaat ook op als jouw plant iets onder de leden heeft. Wacht niet te lang en zet besmette planten apart, zodat ze geen andere kamerplanten kunnen besmetten.
Bovenste laag grond vervangen.
Verwijder de bovenste 5 centimeter aarde en gooi dit weg. Vul de pot bij met speelzand, zodat de rouwvliegjes geen nieuwe eitjes kunnen leggen. De larven uit de eitjes die al dieper in de potgrond gelegd zijn, kunnen ook niet door de nieuwe bovenste laag heen en zullen dood gaan. Naast speelzand is deze methode ook te proberen met andere opties waardoor de geboren vliegjes niet meer uit de grond komen, te denken valt aan een laag hydrokorrels of grind.

Stop (tijdelijk) met water geven.
De rouwvliegjes zijn dol op vochtige aarde. Het zou dus kunnen werken om je plant even geen tot beperkt water te geven en de aarde te laten drogen. Dit kan alleen mits het je plant dus niet uitdroogt!
Kaneel.
Ja, je leest het goed. Rouwvliegjes zijn eveneens met kaneel te bestrijden. Hierin zit namelijk de giftige stof coumarine. De larven die zich in de grond van jouw kamerplant bevinden gaan hier ook niet goed op. Hoe werkt dit?
- Kook een liter water en laat afkoelen
- Doe twee eetlepels kaneel in een kom
- Giet het afgekoelde water erbij en roer door tot de kaneel zo goed als opgelost is
- Ga even naar de wc of zet een kop koffie of thee, geef de restanten de tijd om naar beneden te zinken;
- Het drabje wat zich gevormd heeft kun je eraf scheppen. Geef je planten vervolgens water met het kaneelwater
Liever een filmpje kijken over hoe dit nou precies moet? Klik dan hier.

Aaltjes.
Een bekendere manier, en een natuurlijke bestrijdingsmanier, onder de plantenliefhebbers om van rouwvliegjes af te komen is door middel van aaltjes. Wat is dit? Aaltjes (nematoden) zijn hele kleine wormpjes van nog geen millimeter groot die je niet met het blote oog kunt waarnemen. De aaltjes gaan na toediening in de grond van jouw kamerplant op zoek naar de larven en/of infecties. Uiteindelijk zullen de aaltjes na een week of 6 uitsterven zodra er niks meer is om hen te voeden. Je kunt aaltjes online bij tal van aanbieders vinden. Mijn omgeving en ik hebben goede ervaring met de aaltjes van deze website.
Ik hoop dat één van bovenstaande methodes bij jou en jouw planten gaat werken. Werkt de ene methode niet, probeer dan de ander. Wie weet werkt dat!
Is het door deze blog óf het gemis van spanning en sensatie in deze barre tijden nou gaan kriebelen om zelf kamerplanten te gaan kweken? Neem dan snel een kijkje op de site van het Urbanhuis en wie weet sta jij deze zomer in jouw zelf gecreëerde jungle.

Het Urbanhuis
Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.
Liefs, Davide