Ben je net zo lekker plantjes aan het opkweken, zie je ineens schimmel in de kweekkas verschijnen.  Gister was het nog maar een klein beetje, vandaag zit het overal verspreid door de kweekkas. OH NO! Wat moet je nu doen? Kan je nog verder gaan met het opkweken van jouw zaailingen in spe? Ik zoek het voor je uit en je leest het hieronder. Lees je weer mee?

Oorzaak

Wat is de oorzaak van de schimmel in jouw kweekkas? Er bestaat een kans dat je te veel water geeft of de luchtvochtigheid in het kweekkasje wat te hoog is. Hoe vochtiger het is, hoe hoger de luchtvochtigheid wordt. Schimmels groeien vaak op vochtig, organisch materiaal zoals van toepassing is bij natte aarde. Houd je het iets te vochtig, dan ontstaat dus al snel en ongemerkt een ideaal klimaat voor schimmeltjes.

Plan van aanpak

  1. Schep het laagje schimmel van de aarde af.
  2. Laat de schimmel hierbij niet in contact komen met de schone, onbeschimmelde aarde. Voorzichtig werken dus!
  3. Maak een mengseltje van deels water en deels azijn. Spray dit met een plantenspuit op de aarde. Gebruik niet te veel van dit mengseltje, gezien het de wortels kan beschadigen. De aarde hoeft dus niet doordrenkt te zijn enkel licht vochtig.
  4. Herhaal dit ongeveer drie dagen. De schimmel zou nu weg moeten zijn.
  5. Schimmel weg en tijd om gewoon weer af en toe water te geven? Let erop dat je de aarde goed laat opdrogen voordat je opnieuw water geeft. Let er met name op dat de bovenste laag aarde ook goed droog is. Geef dus niet te vaak water.

Mogelijk vind je dit ook nuttig over ziekten en plagen bij het zaaien.

Opfriscursus ‘Mijn plant heeft schimmel’

Tot zover over schimmel in de kweekkas. Tijd voor een opfriscursus over wat te doen als je plant schimmel heeft. Eerder verscheen hier deze blog over. Hier herhaal ik de belangrijkste punten, dus even klikken op de link als je alles wilt lezen.

Waar komt het vandaan?

Schimmels komen veel voor, in verschillende vormen en met verschillende looks. Wat betreft planten voeden ze zich met dode stukjes plant, bijvoorbeeld stukjes dood blad die afvallen en blijven liggen op de potgrond. Zie je alleen schimmel op de potgrond, dan is dit helemaal niet zo erg dus!

Wat mogelijke oorzaken van schimmelende potgrond van je plant zijn als volgt:

  • Te natte potgrond (meest voorkomende reden!)
  • Plant staat te donker
  • Te hoge luchtvochtigheid in combinatie met weinig luchtcirculatie op plek waar plant staat

Hoe kom van schimmel bij je plant af?

Als het nog niet een mega laag schimmel is, kun je voorzichtig te werk gaan met een lepel. Haal voorzichtig de beschimmelde grond weg en probeer geen wortels te beschadigen. Vervolgens doe je er goed aan de grond een dagje te laten rusten om wat te drogen. De volgende dag kan je de pot iets aanvullen met nieuwe, verse potgrond.

! Let op: het zou kunnen dat je nog niet helemaal van de schimmel af bent, omdat je alleen de bovenste laag weggehaald hebt. Met wat tijd zal het resterende beetje wat nog in de grond zit echter weggaan.

! Belangrijk: wacht altijd tot de grond droog is, voordat je je plant weer water geeft.

Als je dit moeilijk in te schatten vindt, voel dan door je vinger in de grond te steken of overweeg een apparaatje aan te schaffen om dit te checken.

In dit geval kun je het beter wat grootser aanpakken, lees hier meer over in de blog waar ik net naar verwees.

Terugkerende schimmel

In dit geval kun je het beter wat grootser aanpakken, lees hier meer over in de blog waar ik net naar verwees.

Met deze mini handleiding over schimmel in de kweekkas of bij je plant, zou je uit de voeten moeten met nieuwe zaden en een kweekkas. Nog geen nieuwe zaden in huis? Neem dan snel een kijkje in de shop. Een Plant Aardig pakket misschien wat voor jou?

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide