Tips om kamerplanten te kweken in de winter

Lente en planten het Urbanhuis

Ik kan het niet mooier maken dan het is. Planten die groeien nou eenmaal het best en bloeien op zijn mooist in de warme, lichtere maanden. Vaak wordt gedacht dat je in de winter niet zo veel met je planten kunt. Bij kamerplanten kweken in de winter, wordt al helemaal gedacht dat het geen optie is. Maar dat is het wel degelijk! In deze blog geef ik de tips die je nodig hebt om kamerplanten te kweken in de winter. Lees je mee?

Kan ik kamerplanten kweken in de winter?

Kamerplanten staan standaard in huis. Hierdoor zijn veel omgevingsfactoren vrij stabiel. Op de vraag of je kamerplanten kunt kweken in de winter is het antwoord dan ook volmondig ja. Wel is er een verschil tussen kamerplanten kweken in de winter of herfst in vergelijking met in de lente of zomer. Er is in de koudere maanden minder licht, de temperatuur is anders, de verwarmingen gaan weer vaker aan en hiermee verandert de luchtvochtigheid in huis.

Voor de scherpe lezer en plantenvriend ging er misschien al een belletje rinkelen. Er zijn drie factoren 

die meespelen bij het kweken van kamerplanten in de winter. 

  1. Warmte
  2. Luchtvochtigheid
  3. Licht

Temperatuur

Kamerplantzaden die je in de winter op wilt kweken kun je het best op een warm plekje in huis geven. Zoek een plekje waar de temperatuur zoveel mogelijk stabiel is. Bijvoorbeeld in huis op de verwarming. Een stabiele temperatuur komt het ontkiem proces van kamerplantzaden ten goede.

Wat betreft volwassen kamerplanten kun je ze beter bij de verwarming weg houden. De luchtvochtigheid is hier door de temperatuur lager. Dit komt je planten niet ten goede. Om planten wel wat meer licht te geven kun je planten zeker dichterbij het raam zetten, maar let op in combinatie met de verwarming!

TIP:

Je verbetert de luchtvochtigheid in huis door een glas water op de verwarming te zetten. Hiermee hebben jij en je planten minder te maken met droge lucht in huis.

Licht

In de donkere maanden is er minder daglicht op een dag. Dit betekent minder voeding voor planten, oftewel door minder fotosynthese. Je doet er goed aan om kamerplanten op een zo licht mogelijke plek in huis te zetten in de winter. Kijk hierbij wel uit voor planten die erg kwetsbaar zijn voor direct zonlicht. Je wilt natuurlijk vermijden dat een van je planten op een zonnige winterse dag verbrande bladeren krijgt.

Musthaves

Genoeg licht en een stabiele temperatuur zijn nou net twee factoren die moeilijk te controleren zijn. Er zijn ook oplossingen die je hier een handje bij helpen. Zo kun je nog beter kamerplanten kweken in de winter.

  • Kweeklampen

Zo zijn er allerlei soorten groeilampen verkrijgbaar op het internet. Van superdure tot meer betaalbare. Hier vind je een heel rijtje aan kweeklampen.

  • Kweekkasje

Ook kan een kweekkasje helpen. Wat dacht je van deze schattige van de IKEA? Ook zijn er afdekhoesjes die je over een plantenpot kan doen. Hiermee creëer je zelf een soort kweekkas effect.

  • Afdekhoesjes

Het Urbanhuis verkoopt duurzame afdekhoesjes die je kan gebruiken bij het kweken van kamerplanten, ook in de winter.

Duurzaamheid en kamerplanten, gaat dat samen? Yes, deze afdekhoesjes zijn herbruikbaar en zorgen ervoor dat jij jouw potjes makkelijk kan afdekken. Met behulp van de afdekhoesjes ontstaat er het juiste klimaat om jouw zaden te laten ontkiemen tot mooie kamerplanten. Doordat de afdekhoesjes transparant zijn kan je er makkelijk doorheen kijken of je kamerplantzaden zijn ontkiemd. Handig toch?

Allerlei tips om kamerplanten te kweken in de winter heb je nu kunnen lezen. Verder geldt vooral, heb wat meer geduld in de winter. Het kan net iets langer duren om planten te kweken in de donkerdere, koudere maanden dan in de lente of zomer. Maar ach, het blijft een mindfull taakje om de groei zo in de gaten te blijven houden toch?

Enthousiast geworden? Neem snel een kijkje in de shop van Het Urbanhuis en kies welke plant jij het liefst zou opkweken.

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide