Trucjes om mijn planten water te geven terwijl ik op vakantie ben.

Planten water geven op vakantie het Urbanhuis

Hoe kan ik mijn planten mijn vakantie laten overleven?

De titel van deze blog zegt het al: trucjes om mijn planten water te geven terwijl ik op vakantie ben. Want super fijn natuurlijk als jij wel een planten oppas in je omgeving hebt, maar niet iedereen is hier mee gezegend. Daarnaast kan het ook net zo zijn dat jouw planten net die vakantieweek wat meer water nodig hebben door warme temperaturen. Net wat meer dan die ene keer dat de buurman de plantjes water komt geven. Kortom, deze trucjes zijn voor iedereen waardevol. Lees je mee?

Basistips

 • Op kamp

Waar je sowieso goed aan doet als je een tijdje weg gaat, is je planten in een soort plantenkamp bij elkaar zetten. Dit draagt bij aan hun overlevingskansen. Hoe? Doordat jouw planten samen een lokaal klimaat zullen vormen met een hogere luchtvochtigheid.

 • Plek

Kies voor dit lokale klimaat van deze groene vrienden tactisch een plekje. Over het algemeen doe je er het beste aan om voor een lichte plek, maar niet direct in de zon te kiezen.

 • Irrigatiesysteem

Blumat heeft zijn eigen bewateringssysteem wat jouw planten jouw vakantie door kan helpen, kijk hier. Echter zijn er ook tal van manieren om zelf een eigen irrigatiesysteem te knutselen. Ik zal hier een paar manieren noemen.

Bewateringssystemen DIY

Er zijn tal van manieren om zelf een bewateringssysteem te knutselen voor je planten. Ideaal als je een tijdje weg bent. 

Met een touwtje

De meest eenvoudige manier om planten van water te voorzien tijdens de vakantie is door middel van een touwtje. Met deze manier kan de plant zelf water ophalen als ‘ie hier behoefte aan heeft. Het enige wat je nodig hebt is een soort touw met natuurlijke vezels en een fles, pan of kommetje. How to do it?

 • Neem een stuk touw van om en nabij 30 cm lang.
 • Vul je pan, fles of kommetje met water.
 • Stop het ene uiteinde van het touw in het water.
 • Stop het andere uiteinde van het touw in de aarde van de plant die jij wilt voorzien van water.

Met een oude plastic fles

Een oude frisdrank fles of kleiner flesje will do the tric, erg makkelijk om aan te komen of zelfs al in huis! Wat je verder nodig hebt is een schaar of aardappelschilmesje en een gietertje of glas water. Volg verder dit stappenplan:

 • Maak gaatjes in de onderkant van de plastic fles.
 • Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is.
 • Druk het plastic flesje met de onderkant in de aarde, zodat het stevig staat.
 • Vul het flesje met water.

Wat hier nou achter zit is dat er zuurstof in de grond ontstaat zodra het water is opgenomen. Op deze manier krijgt het water in het plastic flesje de kans om de grond te bevochtigen via de gaatjes in de bodem van het flesje. Op deze manier blijft de potgrond voor langere tijd goed vochtig en overleeft jouw plant het makkelijk een paar weken als je niet thuis bent.

Met een lege wijnfles (mét kurk)

Niet zo 1, 2, 3 een plastic fles tot je beschikking maar onlangs een fles wijn leeg gedronken? Dan is dit de manier voor jou. Nodig: lege fles wijn met kurk, een schroef, een schroevendraaier. Als je dit verzameld hebt, volg dan dit stappenplan:

 • Maak de wijnfles goed schoon en vul hem met schoon water.
 • Duw de kurk zo diep mogelijk terug in de fles.
 • Nu draai je in de kurk de schroef. Gebruik hierbij de schroevendraaier.
 • Zet de fles op zijn kop met de hals in de grond van de plant. Controleer goed dat de fles en de plant niet omvallen.

Voilá, nog een manier om jouw plant elke keer van een beetje water te voorzien.

Trucjes om mijn planten water te geven terwijl ik op vakantie ben
Bewateringssystemen DIY

Deze trucjes om mijn planten water te geven terwijl ik op vakantie ben, helpen jou hopelijk zodat je met een  gerust gevoel je planten achter kan laten in de vakantie. Met deze trucjes heb je ook geen excuses meer om te wachten op het perfecte moment om planten of nog leuker, zaden aan te schaffen. Enthousiast geworden? Neem meteen een kijkje hier.  Fijne vakantie!

Het Urbanhuis

Het Urbanhuis

Bedankt voor het lezen! Mocht er iets onduidelijk zijn, laat het mij dan weten via de contactpagina.

Liefs, Davide